eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
John Lennont, a The Beatles brit beatzenekar néhai énekesét védőmaszkban ábrázoló falfestmény előtt megy egy maszkot viselő férfi Prágában 2020. április 6-án. A cseh kormány kijárási korlátozást vezetett be a koronavírus elleni védekezésképpen.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Itt az ízelítő a Beatles utolsó dalából, amire a MI varázsolta oda Lennon hangját

Új – és az ígéret szerint – utolsó dalát adja ki jövő héten a Beatles. A négy gombafejű közül ketten már nincsenek velünk, de a mesterséges intelligencia jóvoltából mind a négy tag hallható lesz majd a számban.

A 20. század populáris kultúráját felrázó Beatles hivatalosan 1974-ben szűnt meg. Két frontembere, Paul McCartney és John Lennon (részben utóbbi makacssága miatt) soha nem békült ki és Lennont 1980-ban New Yorkban lelőtte egy megzavarodott híve. George Harrison, a „csendes Beatle” 2001-ben halt meg, rákban.

Így csak a szemtelen stílusát megőrző, de ezen kívül nem sokat csináló dobos, Ringo Starr és a brit kultúra dicsőítésére néha a raktárból előtolt – lásd, a 2012-es olimpia – Sir Paul McCartney maradt meg a legendás kvartettből.

Ez egy igazi Beatles-dal - mégha nem is együtt vették fel

Most viszont, mind a négyen hallhatók lesznek egy „utolsó dalban” – hála részben Peter Jackson filmrendező Get Back című Beatles dokumentumfilmjének.

Jackson filmjéhez ugyanis egy mesterséges intelligencia szoftver javította fel a régi felvételek hangját, és most ezt a technológiát használták fel arra, hogy „leválasszák” John Lennon hangját egy 1970-es évekbeli demo felvételen a háttérben hallható hangszerekéről.

„És akkor ott volt, John hangja, kristálytisztán” – mondta az eredményről Paul McCartney.

„Eléggé felkavart. Mivel mind a négyen játszunk rajta, ezért ez egy eredeti Beatles-felvétel. Az, hogy 2023-ban Beatles-zenén dolgozhatunk és hogy egy új, eddig ismeretlen dalt adhatunk ki, izgalmas dolog” – mondta Paul.

John Lennon az 1970-es évek vége felé vette fel a dalt otthonában, a New York-i Dakota buildingben – amelynek bejáratánál Mark Chapman halálos golyója érte és ott, ahová McCartney is ellátogatott és felcsengetett, de volt szerzőtársa nem akarta beengedni. Lennon megrázó halála miatt pedig elillant a lehetőség a kibékülésre.

Hogyan került McCartney kezébe Lennon demo-kazettája?

Lennon felesége, Yoko Ono, 1994-ben adta át – rajta a „Paulnak” felirattal – a demófelvételt McCarneynak. A kazettán volt két másik Lennon-dal, a Free as a Bird (Szabad, mint a madár) és a Real Love (Igaz szerelem) demója.

A két utóbbi dalt McCartney, az akkor még életben lévő George Harrison és Ringo Starr együtt fejezte be és adta ki. A technológia akkori állapota miatt Lennon hangját és zongorajátékát nem tudták hozzáadni a többi Beatles-tag friss felvételeihez. Így John-t kihagyták ebből a projektből.

Viszont – ahogy a hírt lehozó Guardian megírta – több, mint negyed évszázaddal később Peter Jackson filmrendező mesterséges intelligencia által támogatott szoftverrel választotta szét az egyes hangszerek, beszélgetések és ének hangját a Beatles utolsó stúdióalbuma felvételei idején készült filmről.

2022-ben ezzel a technológiával keverték újra a legendás Beatles-albumot, a Revolvert és ez vette rá Paul McCartneyt és Ringo Starrt, hogy előszedjék John demófelvételét.

A projektben Emile de la Rey hangmérnök és csapata segédkezett. A két túlélő Beatle új sávokat vett fel a dalhoz, amibe Lennon éneke mellett belekeverték Harrison 1995-ös gitár-felvételeit is.

„Ez volt a legjobb lehetőség arra, hogy úgy csináljunk, mintha John ott lett volna velünk a stúdióban, úgyhogy eléggé megrázó dolog volt”

– emlékezett vissza Ringo.

A várakozás fokozására a két túlélő Beatles-tag és a hangmérnökök egy rövid ízelítőt tettek fel a YouTube-ra,

ahol pénteken feltűnt Lennon demofelvétele is.

A videó végén hallgató John Lennon izolált hangja.

McCartney: igen MI-t használtunk, de nincs benne semmi csalás

A mesterséges intelligencia felhasználása zeneszerzésre és előadásra ugyanakkor hatalmas felzúdulást váltott ki az utóbbi hónapokban, azután, hogy komplett művi előadókat és számokat hoztak létre a segítségével.

McCartney igyekezett nem sokat elárulni az új-régi Beatles-dalról, de azt mondta: „semmit sem állítottunk elő művi vagy szintetikus módon. A dal valódi és mindannyian játszunk rajta. Megtisztítottunk néhány létező felvételt – ilyet már évek óta csinálnak. Reméljük nektek is annyira fog tetszeni, mint nekünk.

Mikor tűnik fel hivatalosan online, a képernyőkön és a rádióban a Beatles utolsó dala?

November 1., szerdán, magyar idő szerint 20:30-ra időzítették az elkészítéséről szóló mini-dokumentumfilm kiadását és teljes hosszában november 2-án kezdik el játszani.

Egy nappal később pedig kislemez formájában is kiadják (másik oldalán a Beatles első, 1962-es single-jével, a Love Me Do-val).

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×