eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Voting box and election image,election. Forrás: Getty Images
Nyitókép: krisanapong detraphiphat/ Getty Images

Fej fej mellett Robert Fico és a progresszívek a szombati választás előtt

A szlovákiai parlamenti választások előtti utolsó héten sorra hozzák nyilvánosságra a legfrissebb felmérési adataikat a közvélemény-kutatók.

Az eredmények azt mutatják, hogy az első helyért hatalmas a verseny: a Focus ügynökség szerint a Smer áll nyerésre, az NMS Market Research-nél viszont a Progresszív Szlovákia a befutó. Az előre hozott parlamenti választás szombaton lesz, a kampánycsend pedig 48 órával a voksolás napját megelőzően lép életbe.

Mindez azt jelenti, hogy a közvélemény-kutató ügynökségek csütörtökig hozhatják nyilvánosságra a pártpreferencia-felmérések eredményét. Ennek megfelelően kedden meg is érkeztek a választási moratórium előtti utolsó közvélemény-kutatás adatai, melyekből arra lehet következtetni, hogy

igazán izgalmas és szoros lesz a verseny, mindenekelőtt az első helyért folytatott küzdelemben.

A Focus ügynökségnél a szavazatok 18 százalékával a Smer megnyerné a választást. Robert Fico pártja az Ipsosnál is az élen végzett, ez az ügynökség viszont 20,6 százalékon méri a pártot, míg az NMS Market Research Slovakia felmérése szerint a Smer csak a dobogó második helyére tudna felállni 19,4 százalékos eredménnyel, mivel Robert Ficoékat egy hajszálnyival – egészen pontosan 0,3 százalékkal – megelőzné az Európai Parlament alelnökének, Michal Šimečkának a pártja, a Progresszív Szlovákia. A progresszívek a Focusnál 1,4, az Ipsosnál mindössze 0,8 százalékkal maradnak el a Smertől.

Mindhárom ügynökségnél a Hlas áll a harmadik helyen, de itt is vannak eltérések: a Focus 13,7, az Ipsos 11,9, az NMS Market Research pedig 10,5 százalékon méri a 2018 és 2020 között kormányfőként politizáló Peter Pellegrini pártját.

Az említett három párton kívül mindhárom ügynökség felmérése szerint bekerülne a parlamentbe az OĽaNO, a Republika, a Kereszténydemokrata Mozgalom, a Szabadság és Szolidaritás és a Szlovák Nemzeti párt is. A Sme rodina – magyarul Család vagyunk – nevű párt sorsa a legkérdésesebb, a Focusnál és az Ipsosnál ők nem ugranák meg a bejutáshoz szükséges 5 százalékot, és az NMS Market Research is csupán 5,2 százalékon méri a pártot. A magyar Szövetség mindhárom ügynökség felmérésében a küszöb alatt maradna 3-3,5 százalék közötti támogatottsággal.

A politológusok egyetértenek abban, hogy rendkívül megosztottá vált a szlovák társadalom,

a választási kampány pedig különösen agresszív hangnemet ütött meg.

Juraj Marušiak, a Szlovák Tudományos Akadémia munkatársa rámutatott, hogy a mostani kampány célja a választók radikalizálása volt, de nehéz megjósolni, hogy valójában milyen hatással lesz ez a döntésükre. A voksokért harcoló politikusok a fizikai erőszak alkalmazásától sem riadtak vissza egymás lejáratásában. Szerda reggel eddig ismeretlen elkövető bombát jelentett Eduard Heger korábbi miniszterelnöknek, a Demokraták párt vezetőjének házánál.

A rendőrség bejelentette, hogy több mint 6500 rendőr fog felügyelni a közbiztonságra és a rendre a választás napján. Motoros és gyalogos járőrök cirkálnak majd a településeken. A civil ruhás rendőrök mellett a tűzszerészek és a különleges egységek is készenlétben lesznek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Hamarosan örökké élhetünk?

Hamarosan örökké élhetünk?

Egy furcsa és stagnáló társadalomhoz vezetne, ha az emberek még 120 évesen is élnének – véli Venki Ramakrishnan, Nobel-díjas molekuláris biológus. A „Miért halunk meg: Az öregedés új tudománya és a halhatatlanság keresése” című könyv szerzője szerint ráadásul irreális elképzelése az, hogy halálunkig megmaradnak szellemi képességeink. Ezért is int óvatosságra a biológiai törvényekkel dacoló öregedéskutatásokkal kapcsolatban, amelyekből egyre több indul, és nemcsak a technológiai fejlődés adta lehetőségek miatt. Azért is, mert a világ legnagyobb részén egyre nő a várható élettartam, aminek egészen a gazdasági és társadalmi következményei lesznek. Nem a lehető leghosszabb élet tehát a legfontosabb célja ezeknek a kutatásoknak, hanem lehető leghosszabb viszonylagos egészségben eltöltött élet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×