eur:
380.81
usd:
353.8
bux:
58669.83
2023. december 9. szombat Natália
Voting box and election image,election. Forrás: Getty Images
Nyitókép: krisanapong detraphiphat/ Getty Images

Fej fej mellett Robert Fico és a progresszívek a szombati választás előtt

A szlovákiai parlamenti választások előtti utolsó héten sorra hozzák nyilvánosságra a legfrissebb felmérési adataikat a közvélemény-kutatók.

Az eredmények azt mutatják, hogy az első helyért hatalmas a verseny: a Focus ügynökség szerint a Smer áll nyerésre, az NMS Market Research-nél viszont a Progresszív Szlovákia a befutó. Az előre hozott parlamenti választás szombaton lesz, a kampánycsend pedig 48 órával a voksolás napját megelőzően lép életbe.

Mindez azt jelenti, hogy a közvélemény-kutató ügynökségek csütörtökig hozhatják nyilvánosságra a pártpreferencia-felmérések eredményét. Ennek megfelelően kedden meg is érkeztek a választási moratórium előtti utolsó közvélemény-kutatás adatai, melyekből arra lehet következtetni, hogy

igazán izgalmas és szoros lesz a verseny, mindenekelőtt az első helyért folytatott küzdelemben.

A Focus ügynökségnél a szavazatok 18 százalékával a Smer megnyerné a választást. Robert Fico pártja az Ipsosnál is az élen végzett, ez az ügynökség viszont 20,6 százalékon méri a pártot, míg az NMS Market Research Slovakia felmérése szerint a Smer csak a dobogó második helyére tudna felállni 19,4 százalékos eredménnyel, mivel Robert Ficoékat egy hajszálnyival – egészen pontosan 0,3 százalékkal – megelőzné az Európai Parlament alelnökének, Michal Šimečkának a pártja, a Progresszív Szlovákia. A progresszívek a Focusnál 1,4, az Ipsosnál mindössze 0,8 százalékkal maradnak el a Smertől.

Mindhárom ügynökségnél a Hlas áll a harmadik helyen, de itt is vannak eltérések: a Focus 13,7, az Ipsos 11,9, az NMS Market Research pedig 10,5 százalékon méri a 2018 és 2020 között kormányfőként politizáló Peter Pellegrini pártját.

Az említett három párton kívül mindhárom ügynökség felmérése szerint bekerülne a parlamentbe az OĽaNO, a Republika, a Kereszténydemokrata Mozgalom, a Szabadság és Szolidaritás és a Szlovák Nemzeti párt is. A Sme rodina – magyarul Család vagyunk – nevű párt sorsa a legkérdésesebb, a Focusnál és az Ipsosnál ők nem ugranák meg a bejutáshoz szükséges 5 százalékot, és az NMS Market Research is csupán 5,2 százalékon méri a pártot. A magyar Szövetség mindhárom ügynökség felmérésében a küszöb alatt maradna 3-3,5 százalék közötti támogatottsággal.

A politológusok egyetértenek abban, hogy rendkívül megosztottá vált a szlovák társadalom,

a választási kampány pedig különösen agresszív hangnemet ütött meg.

Juraj Marušiak, a Szlovák Tudományos Akadémia munkatársa rámutatott, hogy a mostani kampány célja a választók radikalizálása volt, de nehéz megjósolni, hogy valójában milyen hatással lesz ez a döntésükre. A voksokért harcoló politikusok a fizikai erőszak alkalmazásától sem riadtak vissza egymás lejáratásában. Szerda reggel eddig ismeretlen elkövető bombát jelentett Eduard Heger korábbi miniszterelnöknek, a Demokraták párt vezetőjének házánál.

A rendőrség bejelentette, hogy több mint 6500 rendőr fog felügyelni a közbiztonságra és a rendre a választás napján. Motoros és gyalogos járőrök cirkálnak majd a településeken. A civil ruhás rendőrök mellett a tűzszerészek és a különleges egységek is készenlétben lesznek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Hamarosan lépni kell a Balaton ügyében

A folyamatos esők hatására már 109 centis a Balaton. A szabályozás szerint télen 110 centi lehet a maximum. Annak jártunk utána, lesz-e karácsonyi vízleeresztés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.11. hétfő, 18:00
Bendarzsevszkij Anton
az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatója, a posztszovjet térség szakértője
Nem teszik zsebre az autósok azt, ami januárban vár rájuk - Mégis mi állhat a háttérben?

Nem teszik zsebre az autósok azt, ami januárban vár rájuk - Mégis mi állhat a háttérben?

Akkorát gyengült a forint az euróval szemben az elmúlt években, hogy a hazai üzemanyagokra meghatározott jövedéki adóterhek mértéke az EU-s minimumszint alá csökkent. A kötelezettségszegési eljárás elkerülése érdekében tehát szükség volt az adó növelésére, a kormány azonban jelentősen "túlbiztosítva" magát, egészen a 420 forintos euró-árfolyamig elegendő jövedéki adót határozott meg, ami január elsejétől élesedik. Ennek hatására vélhetően messze a legmagasabb benzin-és dízelárakkal találkozhatnak majd a magyar autósok a régióban - de mégis milyen logika állhat a kormány döntése mögött? Többek között erre keressük a választ elemzésünkben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×