eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
antibiotikum, injekció, oltás, gyógyszer, egészségügy,
Nyitókép: Unsplash.com

Új módszerrel gyógyítják a rákot – csak hét perc a kezelés

A világon elsőként a brit betegek kapnak úgynevezett hétperces rákkezelést.

Ez az utóbbi években elterjedt, úgynevezett immunoterápiás gyógymód a rák több fajtájára is alkalmazható. Az angol betegek érezhetik meg először egy új módszerrel beadott rákgyógyszer előnyeit. A brit egészségügyi szolgálat, az NHS ugyanis először az angliai páciensekkel kezdi meg az úgynevezett hétperces rákinjekció beadását, miután megkapta a brit gyógyszer-felügyeleti hatóság jóváhagyását.

Ennek nyomán évente több száz beteg kaphatja meg ilyen módon az Atezolizumab, vagy másik nevén a Tecentriq nevű szert. A már korábban ismert gyógyszert eddig infúzióval adták be, ami esetenként fél-egy óráig tartott. Az új módszer viszont az, hogy egy hét percen át tartó injekcióval juttatják be a mell-, máj-, tüdő- és hugyhólyagrákos betegek szervezetébe.

Az Atezolizumab úgynevezett ellenőrzőpont-inhibitor készítmény – ami semlegesíti a rákos sejteknek azt a trükkjét, hogy immunrendszerünk „barátnak” és nem rosszindulatú betolakodónak látja őket.

Segítségükkel beindítható az a folyamat, hogy az immunrendszer megtámadja a tumorokat.

A gyógyszer egy olyan fehérjét blokkol, amely megakadályozza, hogy az immunsejtek megtámadják a rákos sejteket. Az ellenőrzőpont-inhibitorok előnye, hogy növelik az áttétes rákbetegek hosszú távú túlélési esélyeit és a korai stádiumban meghosszabbítják az úgynevezett „progressziómentes túlélést” – azt az időszakot, amíg nem fordul rosszabbra a daganatos betegség.

Ugyan az ellenőrzőpont-inhibitorok olyan mérföldkövet jelentettek a rákkutatásban, hogy 2018-ban felfedezőik Nobel-díjat kaptak, nem mentesek a káros mellékhatásoktól. Ilyen például a hasmenés, fáradság, kiütések, izomfájdalom, hányinger és ritkább esetben a kiterjedt gyulladás. Mégis, Angliában örömmel fogadták a hírt, mert mindez azt jelenti, hogy a betegek egy része számára akár háromnegyedével rövidebb lesz a kezelés egy olyan szerrel, amely jelentősen csökkenti a rák visszatérésének kockázatát – jegyezte meg a Guardian című brit lap.

Klinikai kutatások szerint az Atezolizumab a korai stádiumú nem kissejtes tüdőrákbetegek esetében – sebészi beavatkozás és kemoterápia után –

34 százalékkal csökkenti a rák visszatérése vagy a halál kockázatát.

„A lehető legjobb életminőség fenntartása a rákbetegeknél nagyon fontos, ezért a gyorsabb, bőr alá bejuttatott injekciók jelentős előrelépésnek számítanak” – mondta Peter Johnson professzor, a brit egészségügyi szolgálat angliai ágának onkológiai igazgatója.

De vajon tényleg az injekciót preferálják a betegek? A kérdésben több kutatást is lefolytattak, és úgy találták, hogy igen, mivel a bőr alá beadott injekció mérsékli a fájdalmat és a kellemetlenséget és rövidebb ideig tart, mint a hagyományos infúziós módszer.

Címképünk illusztráció

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×