eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Petr Pavel cseh államfő (b) és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ellép a díszőrség tagjai előtt a prágai várban tartott fogadási ünnepségen 2023. július 6-án.
Nyitókép: MTI/AP/Petr David Josek

Most már tényleg nem lehet barátinak nevezni a cseh-orosz diplomáciai viszonyt

Tovább mélyül az orosz-cseh diplomáciai ellentét. Moszkva az orosz külügyminisztériumnak az emberi jogokról szóló, Csehországnak szentelt jelentésében azt írta, a csehek destruktív politikai akciókat hajtanak végre. Prága nem hagyta szó nélkül a jelentést.

Moszkva az emberi jogokról szóló, Csehországnak szentelt jelentésében közölte, a cseh hatóságok "destruktív külpolitikai akciókat" hajtanak végre ahelyett, hogy saját országuk „égető problémáival” foglalkoznának.. Az orosz jelentés szerint a cseh sajtó tevékenysége kritikán aluli, és a szólásszabadság helyzete is aggodalomra ad okot a Cseh Köztársaságban.

Az orosz diplomácia Csehországot bíráló jelentése éppen aznap jelent meg a közösségi médiában, amikor az orosz főügyészség – ahogy az idnes.cz cseh hírportál fogalmaz – "nemkívánatosnak" bélyegezte meg az orosz Dožď televíziót és több más független médiumot, melyek működését korábban már betiltották Oroszországban.

A tiltólistára tett műsorszolgáltató Lettországban és Hollandiában működik száműzetésben, de az orosz főügyészség döntése nagyban megnehezítheti a dolgukat. Az oroszországi eseményekről tudósító orosz kollégáik ugyanis börtönbüntetésre számíthatnak, ha a főügyészség által feketelistára tett szervezetnek dolgoznak. A főügyészség szerint

a Dožď TV szélsőséges szervezetek és külföldi ügynökök anyagait is műsorra tűzi.

Ezek közé sorolja például a bebörtönzött ellenzéki vezető, Alekszej Navalnij Korrupcióellenes Alapítványát. Ezen kívül több száz ellenzéki politikust és kritikus gondolkodót bélyegeztek meg külföldi ügynökként.

A cseh hírportál információi szerint az orosz diplomácia bírálta a Csehországban működő emberi jogi szervezeteket is a rasszista előítéletekkel és a muszlimok, romák, zsidók, migránsok és nemzeti kisebbségek aktivistái ellen elkövetett faji indíttatású támadásokkal kapcsolatban tanúsított hozzáállásuk miatt. Moszkva szerint a cseh igazságszolgáltatás állapota, a nők helyzete és a családon belüli erőszak kérdése is kritika tárgya. Az orosz külügy jelentésében továbbá az áll, hogy a "Cseh Köztársaságban gondok vannak a gyermekek jogainak védelmével, különösen a széles körben elterjedt szexuális kizsákmányolás és visszaélés tekintetében."

A cseh külügy nem hagyta szó nélkül az orosz diplomácia jelentését. Egy, a Twitterre feltöltött rövid bejegyzésben úgy reagáltak: "Nem rabolunk el gyerekeket, nem bombázunk kórházakat, és nem foglaljuk el a szomszédos országokat. Kifelé Ukrajnából!"

Már régóta tart az ellentét

A cseh-orosz ellentét nem az orosz diplomácia frissen kiadott jelentésével robbant ki: a két ország között hónapokkal korábban romlott meg a viszony, ezért Prága és Moszkva kapcsolatát korántsem lehet barátinak nevezni. Oroszország májusban az ellenséges országok listájára tette Csehországot. Jan Lipavský cseh külügyminiszter pedig júniusban az Oroszországgal való kapcsolatok felülvizsgálatát tartalmazó jelentésben úgy fogalmazott, "Oroszország még évtizedekig fenyegetést és kockázatot fog jelenteni az európai biztonságra és a Cseh Köztársaság biztonságára, hacsak nem történik meg az orosz társadalom alapvető átalakulása". Jan Lipavský szerint Moszkva megsérti a diplomáciai kapcsolatokról szóló Bécsi egyezményt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Sokkal több a megműveletlen hazai szőlőterület, mint a korábbi években. A probléma mára a nagy hagyományokkal és presztízzsel rendelkező borvidékeket is elérte. Az Agrárszektor főszerkesztője azt mondta az InfoRádióban, hogy folyamatosan romlik a munkaerő minősége is, miközben egyre több gazdaság veszteséges, így valószínűleg nehéz évek várnak a magyar borágazatra.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×