eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Liepupe, 2015. március 22.Az amerikai szárazföldi hadsereg Stryker típusú  páncélozott harcjárműveinek konvoja a lettországi Liepupén halad át 2015. március 22-én. A Dragonyos Lovaglás fedőnevű hadgyakorlat keretében az amerikai egység az észtországi Tapa támaszpontjáról indult el az előző nap, hogy a balti államokon, valamint Lengyel- és Csehországon át jusson el németországi támaszpontjára, Vilseckbe. (MTI/EPA/Valda Kalnina)
Nyitókép: MTI/EPA/Valda Kalnina

Dőlnek az amerikai harci járművek Szlovákiába

A szlovák védelmi minisztérium elfogadta az Egyesült Államok ajánlatát, s a megállapodás értelmében közel 200 millió dollárért vásárol amerikai harci járműveket. A szlovák fegyveres erők így 160 darab katonai járművel bővül, melyeket 2025 folyamán szállítanak le Szlovákiának. A védelmi minisztérium Viper harci helikopterekre is ajánlatot kért Washingtontól.

A 160 darab, közel 200 millió dollár értékű amerikai katonai jármű beszerzéséről szóló megállapodást legutóbbi ülésén hagyta jóvá a szlovák kormány. A szerződés részét képezi továbbá az alkatrészek, a szervizelés és a kiképzés bebiztosítása is.

A dokumentum szerint a járműveket két éven belül két típusban szállítják le az amerikaiak. A tervek szerint a harckocsikat a szlovák hadsereg követelményének megfelelő egységes kommunikációs és információs rendszerekkel szerelik fel. A járműveket a szárazföldi erők manőveregységei, a különleges műveleti erők egységei, valamint a sliači katonai központ védelmi zászlóalja használja majd.

Martin Sklenár szlovák védelmi miniszter elmondta, hogy a szóban forgó könnyű taktikai járműveket a NATO több tagországa is használja. A tárcavezető kiemelte a szlovák védelmi ipar részvételét is. „A szervizelés, a karbantartás, sőt a járművek egyes alkatrészeinek végső összeillesztése is nálunk történik majd” – hangsúlyozta a miniszter. Daniel Zmeko, a Szlovák Fegyveres Erők vezérkari főnöke a különleges erők és a felderítő egységek mobilitásának növelése szempontjából nevezte kulcsfontosságúnak a harckocsik beszerzését. „Jelenleg 34 darab Aligátor típusú járművünk van, melyek szervizelése eléggé komplikált” – jegyezte meg a vezérkari főnök, aki szerint a szlovák hadseregnek több száz új harci járműre van szüksége.

A védelmi minisztérium Viper harci helikopterekre, ezek felszerelésére, kiképzésre és logisztikai szervezésre is ajánlatot kért az Egyesült Államok kormányától. Martin Sklenár védelmi miniszter megerősítette: Szlovákiának körülbelül 340 millió dollárt kellene fizetnie ezért, de mindennek értéke hozzávetőlegesen több mint egymilliárd euró. A kérelem alapján Washington konkrét árajánlatot készít az átadás időpontjával együtt. „Az árajánlat magában foglalja a harci helikopterek konkrét típusát, a felszerelésüket, a rakétákat, a személyzet kiképzését és egy bizonyos ideig a logisztika megszervezését is” – erősítette meg a szlovák védelmi miniszter.

A tárcavezető szerint több hónapig is eltart, amíg az USA feldolgozza a kérelmet. Véleménye szerint kissé szokatlan ez a folyamat, mivel a helikoptereket már legyártották, és csak modernizációra van szükség. Az amerikai fél a helikopterek mellett Hellfire rakéták megvásárlását is felajánlotta Szlovákiának, méghozzá jelentős kedvezménnyel, az Ukrajnának adományozott MiG-29-es vadászgépek kompenzálására. A Szlovák Fegyveres Erők jelenleg nem rendelkeznek harci helikopterekkel. „Ha ezt az ajánlatot valaki elutasítja, akkor egy jó üzletet halaszt el” – jegyezte meg a szlovák védelmi miniszter.

Címlapról ajánljuk

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×