eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Az illegális bevándorlókat szállító halászhajó katasztrófájának túlélői várakoznak menekülttáborokba induló buszokra a görögországi Kalamata kikötőjében 2023. június 16-án. Két nappal korábban elsüllyedt egy Líbiából Olaszországban tartó illegális bevándorlókat szállító, túlzsúfolt halászhajó 47 tengeri mérföldre Pülosztól, a Jón-tengeren. A görög hatóságok feltételezése szerint a szerencsétlenségnek több mint 500 halálos áldozata van. Egyes túlélők azt mondták, hogy több mint hétszázan utazhattak a hajón, és mintegy száz gyermek volt a raktérben. Mostanáig mintegy nyolcvan holttestet találtak meg, 104 embert sikerült kimenteni a tengerből.
Nyitókép: MTI/EPA/ANA-MPA/Jánisz Koleszidisz

Lehet, hogy egy kötél okozta több száz migráns tengeri halálát

Heves bírálatok érik a görög kormányt a több száz migránssal a fedélzetén elsüllyedt hajó miatt. Túlélők szerint a hajó belsejében sok gyerek és nő utazott. Egyes vádak szerint a jármű az után borult fel, hogy a görög parti őrség kötelet próbált ráerősíteni – ezt a hatóságok tagadták.

Két tűz között találta magát a görög parti őrség a kedden felborult és elsüllyedt migránshajó tragédiája miatt. Azért is bírálják, mert hagyta továbbhaladni az aktivisták szerint a hajózásra alkalmatlan és túlzsúfolt járművet, és azért is, mert megpróbált segíteni.

A megrázó eset során több százan veszhettek oda – a hivatalos szám 78 halott, de sokakat nem találnak és a túlélők azt mondták – például egy görög orvosnak –, hogy akár száz gyerek is lehetett a hajótestben. 104 embert a parti őrség kimentett.

Görög illetékesek elutasították, hogy a hajó azért borult fel, mert a parti őrség egy kötelet próbált ráerősíteni, hogy elvontassa. A parti őrség először úgy fogalmazott, hogy „diszkrét távolságban” követte a hajót – a bírálat ekkor az volt vele szemben, hogy miért nem avatkozott be, látva annak állapotát.

A görög kormányszóvivő viszont később azt mondta: egy kötelet kötöttek rá, hogy biztonságosan megközelíthessék „és lássák, hogy kell-e segítség”. „Ez nem vontatókötél volt, és nemet mondtak, azt mondták, nem kell segítség, Olaszországba akarunk menni." A hajó viszont néhány órával később elsüllyedt.

A kötél kérdését egy aktivista vetette fel először, azt állítva, hogy az utazó menekültek és migránsok féltek, hogy felborulhat miatta a túlzsúfolt hajó.

Kalamata, 2023. június 14.
Sérültet olnak a parton, amint túlélők érkeznek a görögországi Kalamata kikötőjébe 2023. június 14-én, miután egy Líbiából Olaszországba igyekvő, több tucat illegális bevándorlót szállító halászhajó elsüllyedt a görög partok előtt. A hatóságok szerint legalább 32 ember életét vesztette, 104-et sikerült kimenteni.
MTI/EPA/ANA-MPA/BOUGIOTIS EVANGELOS
Sérültet tolnak a parton, amint túlélők érkeznek a görögországi Kalamata kikötőjébe 2023. június 14-én, miután egy Líbiából Olaszországba igyekvő, több tucat illegális bevándorlót szállító halászhajó elsüllyedt a görög partok előtt. Fotó: MTI/EPA/ANA-MPA/Bougiotis Evangelos

A görög parti őrségre mutogató segélyszervezetek ezek után kétségbe vonták a hatóságnak a történekről szóló kronológiáját, egyikük azt állította, hogy kapcsolatban állt a hajón utazó emberekkel. Az Alarm Phone (Riasztótelefon) nevű hajón utazó migránsok vészjelzéseit fogadó szolgálat azt állította: még kedden délután figyelmeztette a görög parti őrséget, hogy akár 750 ember lehet a hajón és sürgősen segítséget kérnek.

A parti őrség verziója: a hajó személyzetével való kapcsolatfelvételek során nem kértek tőlük segítséget, hiába ajánlották azt fel többször is. Két kereskedelmi hajó viszont vízzel látta el a migránshajót.

A Kathimerini című görög lap szerint

a parti őrség a sötétben reflektorait bekapcsolva, hangosbeszélőn figyelmeztette az utazókat, hogy veszélyben vannak és nem fognak eljutni Olaszországig.

Forrásuk szerint azért erősítettek kötelet a hajóra, hogy legénységük meg tudja közelíteni és megnézze, milyen állapotok uralkodnak rajta. Az utazók egy része viszont kioldotta a kötelet, hogy tovább tudjanak haladni.

Viszont két túlélő azt állította, hogy a kötél miatt borult fel a hajó.

"A parti őrség balra akarta vonatni a hajót, de az valamiért jobbra dőlt és hirtelen elsüllyedt"

– mondta Taszosz Polihronopulosz, Kalamata kikötőváros egyik önkormányzati képviselője, aki egy 24 éves szíriaival beszélt előtte. Egy másik túlélő hasonló módon emlékezett vissza, amikor a helyszínre látogató Alekszisz Ciprasz volt miniszterelnökkel, a baloldali Sziriza párt vezérével beszélt.

Miközben repkednek a vádak és visszautasítások, a Földközi-tenger egyik legnagyobb tragédiája nyomán kilenc feltételezett embercsempészt tartóztattak le, és néhány görög városban tüntetéseket tartottak a történtek miatt.

Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×