eur:
388.97
usd:
363.5
bux:
68043.21
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
2019. december 13-án készült kép Nicola Sturgeon akkori skót miniszterelnökről, a Skóciában kormányzó, függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP) vezetőjéről. A miniszterelnökségről és a pártvezetői posztjáról februárban lemondott, 52 éves Nicola Sturgeont 2023. június 11-én őrizetbe vették az SNP finanszírozásának ügyében hosszabb ideje folyó rendőrségi vizsgálat keretében. Néhány hete Sturgeon férjét, Peter Murrellt, az SNP volt pénztárnokát és pártigazgatóját is őrizetbe vették ugyanebben az ügyben.
Nyitókép: MTI/EPA/Robert Perry

Nicola Sturgeon őrizetbe vétele súlyos sebet ütött a skót függetlenségi mozgalmon

Őrizetbe vették, majd elengedték a skót autonómiát sokáig vezető Nicola Sturgeont. Az ok a pártfinanszírozás ügyében folyó nyomozás. Mindez mély válságba taszíthatja a függetlenségért kampányoló Skót Nemzeti Pártot.

A britek nagy része a hétvégén valószínűleg a jó idővel, a Bajnokok Ligája-döntővel, esetleg a Roland Garros fináléival volt elfoglalva, a politikai megróbálta beerőszakolni magát köztudatba. Először jött Boris Johnson exkormányfő lemondása a parlamenti képviselőségről, de úgy tűnik nem volt elég. Utána érkezett a sokkoló hír: a rendőrség őrizetbe vette a skót autonóm kormányzatot sokáig vezető Nicola Sturgeont, a függetlenségért kampányoló Skót Nemzeti Párt, az SNP volt vezetőjét, egykori első minisztert.

Sturgeont később vádemelés nélkül elengedték ugyan, és férje, a párt egykori pénztárnoka is átélte mindezt, a hír sokkolta a közvéleményt, mert Nicola Sturgeon éveken át – és sikeresen – építette a felelős és józan államasszony imázsát. A brexit népszavazás és a pandémia idején különösen erős kontrasztban állt az, hogy kissé szürkén, de úgy tűnt, erkölcsösen vezette Skóciát, szemben a csapongó és magát mindig kimagyarázó Boris Johnson brit miniszterelnökkel.

Most őt is elkapta a gépszíj – azaz az SNP zűrös finanszírozásáról szóló rendőrségi nyomozás. Őrizetbe vétele talán újabb magyarázat arra, hogy az év elején miért mondott le olyan hirtelen és váratlanul a posztjáról.

Bár Sturgeon azt mondta, „sokkolta és felzaklatta” az őrizetbe vétel, és gyorsan közölte, „semmi rosszat nem tett”, a rendőrségi nyomozás – ahogy férjével szemben – az ő esetében is folytatódik.

A hír földrengést válthat ki a skót politikában, ahol a SNP a Munkáspárt évtizedes dominanciája után ragadta magához a hatalmat, és kezdte el terelni a lakosokat – különösen az általuk nem támogatott brexit után – a függetlenség felé.

Sturgeon utódját, Humza Yousafot máris arra sürgetik, hogy dobja le a ballasztot, azaz határolódjon el elődjétől és függessze fel annak párttagságát.

„Az SNP-nek teljesen átlátható módon, együtt kell működnie a rendőrséggel. Yousaf mutassa meg, hogy igazi vezető és függessze fel elődjét” – követelte egy skót konzervatív képviselő.

Sturgeon férjét, az egykori pártpénztárnok Peter Murrellt áprilisban tartóztatták le.

Kommentátorok szerint a Skóciában ellenzékben lévő pártok most megragadják az alkalmat, hogy háttérbe szorítsák a Skót Nemzeti Pártot, ami a Nagy-Britanniából való kilépéséért és az Európai Unióba való felvételért kampányoló függetlenségi mozgalmat is visszavetheti.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, nagy erőkkel támad az orosz hadsereg - Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, nagy erőkkel támad az orosz hadsereg - Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×