eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Fényárban úszik a Forma-1-es autós gyorsasági világbajnokság Szingapúri Nagydíjának otthont adó Marina Bay utcai pálya Szingapúrban 2018. szeptember 13-án. Az olasz Fényszennyezés Tudományos és Technológiai Intézet jelentése szerint a leginkább fényszennyezett ország a délkelet-ázsiai Szingapúr, ahol az utcák, épületek és emlékművek éjszakai kivilágítása miatt a lakosság egyáltalán nem látja a csillagos eget és a tejútrendszert. A mesterséges fényforrások túlzott éjszakai használata kifejezetten káros az emberi egészségre, az élővilágra és a környezetre is. Évente sok millió állat veszti életét csak a fényszennyezés miatt.
Nyitókép: MTI/EPA/Wallace Woon

Jelentős, globális kémtalálkozó volt Szingapúrban

Szokatlan találkozót tartottak Szingapúrban – vagy inkább az a szokatlan, hogy híre ment: a világ több mint 20 vezető kémügynökségének főnökei ültek össze titkos tanácskozásra egy globális fórum margóján.

Az úgynevezett Shangri-La Dialógus egy nemzetközi, kormányközi biztonsági konferencia (védelmi miniszterek, katonai vezetők részvételével), melyet egy független agytröszt, a Nemzetközi Stratégiai Tanulmányok Intézete (International Institute for Strategic Studies, IISS) szervez. Nevét az azonos nevű szállodáról kapta, ahol 2002. óta megrendezik.

Most azonban nagyobb figyelmet keltett az, ami a konferencia margóján történt – és már nem először. A világ nagy kémszervezeteinek vezetői találkoztak, az idén például többek között Avril Haines, az amerikai hírszerzés feje és – érdekes módon, a Washingtonnal fennálló feszültség ellenére – Kína képviselője. Egy forrás szerint ott volt Samant Goel, az indiai külföldi hírszerzés vezetője is.

A hírügynökségek megjegyzik, hogy az efféle „kémcsúcsokat” a szingapúri kormány szervezi, a biztonsági konferenciától különálló helyszínen.

"Ez egy fontos találkozó a nemzetközi árnyék-napirendben... mivel egy sor ország képviselteti magát, ezért nem szakmai rendezvényről van szó, hanem arról, hogy jobban megértsük egymás szándékait és azt, hogy meddig hajlandók elmenni mások" – magyarázta egy anonimitásba burkolózó forrás az ABC ausztrál hírtévének.

Ugyanez a forrás betekintést engedett abba is, hogy miért állnak szóba egymással látszólag ellenségesnek tartott országok kémfőnökei: "Van egy íratlan szabály a hírszerzési ügynökségek közt: amikor a formálisabb és nyílt diplomácia nehezebb, akkor, a feszültebb időkben, beszélhetnek egymással. A szingapúri rendezvény ezt segíti elő" – mondta.

A kémcsúcsról a Reuters hírügynökség szerzett tudomást öt különböző forrástól, de egyikük sem akarta felfedni a nevét.

Az, hogy a vezető angol nyelvű országok, az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Kanada, Ausztrália és Új-Zéland megosztják egymással hírszerzési információikat az úgynevezett Öt Szem szövetségben, nem titok. Viszont az, hogy több nemzetközi kémszervezet tanácskozik, ritkább, és ha történik is ilyen, akkor sem verik nagydobra.

Ami az idei tanácskozásról kiderült – legalábbis a hírügynökségek szerint – hogy

téma volt az ukrajnai háború és a nemzetközi szervezett bűnözés.

A kémfőnökök továbbá csütörtök este egy informális találkozót tartottak.

Ha egymást fenyegetésnek tartó államok képviselői ültek le tárgyalni, akkor volt-e ott orosz képviselő? – merül fel a kérdés. A Reuters egyik forrása szerint nem, ahogy ukrán sem. Ugyan Volodimir Havrilov helyettes ukrán védelmi miniszter ott volt a Shangri-La konferencián, a kémtalálkozón nem vett részt.

Források azt is elmondták, hogy a kémtalálkozó az együttműködés szellemében zajlott. Amerikai illetékesek hozzátették: William Burns CIA-igazgató májusban Kínában járt, hogy kínai kollégáival tárgyaljon, mert a Biden-kormányzat szeretné fokozni a kétoldalú kommuniációt.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×