eur:
389.48
usd:
365.92
bux:
55376.1
2023. szeptember 24. vasárnap Gellért, Mercédesz
A kínai Országos Vírusos Betegségkezelési és –megelőzési Intézet (IVDC) által közreadott,  transzmissziós elektronmikroszkóppal készített kép a C-F13-nCoV nevű új, Vuhanban azonosított koronavírusról.
Nyitókép: Forrás: MTI/EPA/IVDC

Itt az első kínai utalás arra, hogy komolyan vették a laborszivárgásos Covid-teóriát

Egy magas rangú kínai forrás első ízben ismerte el a lehetőséget, hogy laboratóriumból szabadulhatott ki az új típusú koronavírus. A 2019 végén indult pandémia eredete miatt az Egyesült Államok többször is megvádolta Pekinget, az azonban ragaszkodott ahhoz, hogy a vírus természetes úton, állatokról "ugrott" az emberre.

Egy vezető kínai tudós szerint Kína is vizsgálta, hogy a Covid-19-et okozó vírus a vuhani laboratóriumból terjedhetett-e el. A koronavírus-járvány évei után ez volt az első beismerés vagy utalás egy kínai illetékes részéről arra, hogy Peking is komolyan vette az úgynevezett laboratóriumi szivárgás elméletét, miután évekig hevesen tagadta.

George Gao professzor, a Kínai Járványügyi és Megelőzési Központ korábbi vezetője a BBC podcastjában elmondta, hogy a vuhani virológiai intézetet szakértők ellenőrizték, hogy kiderítsék, a létesítmény lehetett-e a koronavírus-világjárvány forrása.

"A kormány szervezett valamit. A laboratóriumot kétszer is megvizsgálták" – mondta.

Kína folyamatosan tagadta Washington vádjait a laboratóriumi szivárgás elméletéről, és hazugságnak minősítette Donald Trump korábbi amerikai elnök állításait, miszerint a vírus a létesítményből származhatott – emlékeztetett a Financial Times.

Így a mostani, hivatalos személytől származó megjegyzés aláássa Peking korábbi érveit. Az év elején – ahogy az Infostart is tudósított róla – az amerikai energetikai minisztérium arra a következtetésre jutott, hogy "a koronavírus-járvány nagy valószínűséggel egy laboratóriumi szivárgás miatt alakult ki".

Az amerikai külügyminisztérium pedig egy 2021 januárjában kiadott feljegyzésben megemlítette, hogy 2019-ben a vuhani labor több kutatója is megbetegedett a Covidhoz hasonló tünetekkel.

A BBC-interjúban Gao azonban azt mondta, hogy bár nem látta a vizsgálat eredményét, de "hallotta", hogy a laboratóriumot „tisztázták”. "Azt hiszem, a következtetésük az, hogy minden protokollt betartottak. Nem találtak szabálytalanságot" – mondta.

A BBC-interjúban a professzor

nem zárta ki, hogy a vírus laboratóriumból származhatott.

"Tényleg nem tudjuk, honnan származik. A kérdés még mindig nyitott" – mondta Gao.

A lehetőség, hogy a Covid a vuhani laboratóriumból származó szivárgás útján került ki, vagy közvetlenül a fertőzött állatokról terjedt át az emberekre, megosztotta a tudósokat, de a Financial Times szerint Gao megjegyzése, miszerint a kínai kormány ellenőrizte a labor szivárgás elméletet, valószínűleg nem változtatja meg sok szakértő véleményét.

"A genomika nem tudja megkülönböztetni, hogy a vírus a piacon árult, vadon élő állatokon keresztül jutott-e el az emberhez, vagy laboratóriumi baleset révén" – mondta James Wood professzor, a Cambridge-i Egyetem állatorvoslásért felelős vezetője.

"A valóságban talán soha nem lehet biztosan tudni, hogyan került a Covid-19 vírus az emberi populációba – tette hozzá. – Ami fontos: levonni a tanulságokat, és csökkenteni vagy betiltani a vadon élő állatok kereskedelmét, valamint megfelelően szabályozni a laboratóriumi biztonságot."

Címlapról ajánljuk
Emelkedőben Valter Attila, de lehet-e belőle világsztár?

Emelkedőben Valter Attila, de lehet-e belőle világsztár?

Történelmi triplázás: a Valter Attilát a soraiban tudó Jumbo-Visma a Giro és a Tour után a Vueltát is behúzta idén, ráadásul egyéniben a dobogó mindhárom fokára a holland csapat kerekesei állhattak fel. Eisenkrammer Károlyt, a Tour de Hongrie főszervezőjét kérdeztük arról, hogy a magyarnak milyen kilátásai vannak így.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.25. hétfő, 18:00
Szlávik János
főorvos, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×