eur:
385.87
usd:
355.41
bux:
0
2024. május 21. kedd Konstantin
FUYANG, CHINA - APRIL 28: (CHINA OUT) A young girl who suffers from the hand, foot and mouth disease caused by the enterovirus 71, undergoes treatment in a hospital on April 28, 2008 in Fuyang of Anhui Province, east China. The lethal intestinal virus has struck 1,199 children and killed 20 of them in Fuyang. All of the victims were aged below six, of whom, the majority being children under the age of two. (Photo by China Photos/Getty Images)
Nyitókép: China Photos/Getty Images

Ismét súlyos betegség terjed Kínában – Rusvai Miklós elmondta, lehet-e újabb világjárvány

Az InfoRádió által megkérdezett víruskutató szerint a tüdőgyulladásos és légzőszervi megbetegedések kialakulása összefügg a koronavírus-járvány miatt bevezetett szigorú korlátozások feloldásával és azzal, hogy a gyermekek a korábbi lezárások miatt nem szereztek immunitást a kórokozókkal szemben.

Több kínai gyermekkórház is megtelt egy rejtélyes, tüdőgyulladást okozó járvány miatt, ezért az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hivatalos tájékoztatást kért a kínai hatóságoktól a megbetegedésekről. A szervezet kínai irodája is megerősítette a légúti megbetegedések jelentős megemelkedéséről megjelent információkat.

A jelenséget a koronavírus-járvány miatti korlátozások feloldásának és az olyan ismert kórokozók terjedésének tulajdonították, mint az influenzavírus, a mycoplasma pneunomiae, mely egy jellemzően a fiatalabb gyermekeket érintő légúti megbetegedés, továbbá az óriássejtes tüdőmegbetegedés és a Covid-19-et okozó koronavírus.

Rusvai Miklós azt mondta az InfoRádióban, hogy főleg Észak-Kínában és Pekingben számoltak be rendkívül sok tüdőgyulladásos megbetegedésről, valamint súlyos légzőszervi esetekről is lehet tudni – elsősorban a gyermekek körében. A víruskutató hozzátette: az ázsiai országban csak május-júniusban oldották fel teljesen a Covid-járvány miatt bevezetett korlátozásokat és ott is a mostani időszakban kezdődött el a légzőszervi betegségek szezonja, ami nagyban hozzájárulhatott a mostani, újabb megbetegedések elterjedéséhez.

A szakértő közölte: mindazok a gyerekbetegségek és légzőszervi fertőzések, amelyek az elmúlt másfél-két évben, a korlátozások idején nem jelentkeztek nagyobb számban Kínában, most széles körben elterjedtek a gyermekek körében. Mint fogalmazott, a WHO kínai irodájának magyarázata „hihető”, ugyanis nálunk, Magyarországon is az idei év elején betegedett meg nagyon sok gyermek RSV- és mycoplasmafertőzés, influenza, metapneumovírus, rinovírusok és egyéb hasonló betegségek, vírusok miatt. Ennek oka idehaza is az lehetett, hogy

a kiskorúak a korábbi években „nem találkoztak ezekkel a kórokozókkal a korlátozások miatt, így nem szereztek ellenük immunitást és egyszerre több évjárat betegedett meg”.

A kínai hatóságok ugyanezekkel az esetekkel, folyamatokkal magyarázzák a jelenlegi légzőszervi megbetegedéshullámot. Rusvai Miklós elmondta: ilyen esetekben megszokott az, hogy a WHO hivatalos tájékoztatást kér az érintett ország illetékes szervezetétől, Kínára pedig különösképpen figyel az egész világ a gyorsan terjedő légzőszervi betegségek miatt.

A kínai hatóságoknak 24 órán belül kell választ adniuk a WHO felszólítására. A víruskutató tájékoztatása szerint ilyenkor a szervezet rendelkezésére kell bocsátani minden elérhető hivatalos statisztikai adatot, beszámolót azzal kapcsolatban, hogy pontosan milyen vírusok vagy baktériumos kórokozók okoznak problémákat, fertőzéseket. Kiemelte, hogy ha vannak nem kivizsgált, azaz ismeretlen esetek, akkor azokat nagyon alaposan ki kell vizsgálni. „Ez hosszabb időt igényelhet,

a már ismert, felderített eseteket viszont azonnal le kell jelenteni. Ez olyan kötelező előírás, amibe korábban Kína is beleegyezett”

– magyarázta.

Az emberek világszerte nagyon érzékenyek azokra a hírekre, amikor valamilyen vírussal, fertőzéssel kapcsolatban Kína neve említésre kerül, ebben az esetben azonban egyelőre nem kell tartani egy globálisan terjedő járványtól. „A vizsgálatok folynak, teljesen hihető a kínaiak mostani indoklása és magyarázata, biztosak persze csak nagyjából 7-10 nap múlva lehetünk, amikor már az összes esetnek utánajártak” – mondta Rusvai Miklós.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Szakértő: észbontó tempóval csapódhatott a szállodahajóba a motorcsónak
Verőcei tragédia

Szakértő: észbontó tempóval csapódhatott a szállodahajóba a motorcsónak

A kishajót egy 190 lóerős motor hajtotta, ebből és a "nagy csattanásból" arra lehet következtetni, hogy erős volt a tempó - no meg a motorcsónak sérülései is ezt támaszthatják majd alá a Mahosz szóvivője szerint. A szállodahajó kapitánya segítség elmulasztása miatt őrizetben van.

Megrendítő vallomások a színészlegendától – könyv Benedek Miklósról

A Nemzet Színésze zárkózott ember hírében állt, idősebb korára azonban feloldódott, és megannyi sikeres szerep után a legnagyobb kihívással birkózott meg: saját magáról mesélt életrajzi könyvében, melynek megjelenését nem érhette meg, ugyanis január 9-én elhunyt. A könyv megírásában egy régi jó barát, Vajda Katalin volt a segítségére, akinek köszönhetően egy mellbe vágóan őszinte vallomást olvashatunk.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×