eur:
389.48
usd:
365.92
bux:
55376.1
2023. szeptember 23. szombat Tekla
2023. március 24-i kép Eduard Heger szlovák miniszterelnökről az Európai Unió kétnapos brüsszeli csúcstalálkozóján. Heger május 7-én bejelentette, hogy felmentését kérte tisztsége alól Zuzana Caputová államfőtől. Heger kabinetjének két minisztere a napokban szintén jelezte távozási szándékát. Heger 2022. december óta ügyvezető kormány élén látja el feladatait, mert a parlament az év végén megvonta a bizalmat a kormányától.MTI/EPA/Stephanie Lecocq
Nyitókép: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Három magyar taggal állt fel a szakértői kormány Szlovákiában - Ódor Lajos máris üzent

Zuzana Čaputová szlovák köztársasági elnök pénteken közzétette a szakértői kormány tagjainak névsorát, hétfőn pedig hivatalosan is kinevezte az Ódor Lajos miniszterelnök által vezetett kabinetet, mely a szeptemberi előrehozott választásokig vezeti el az országot. A kormányfő mellett két másik magyar nemzetiségű tagja is van a szlovák szakértői kormánynak.

Az önálló Szlovákia 1993 óta íródó történetében korábban még nem fordult elő, hogy szakértői kormány irányította volna az országot. Ám miután Eduard Heger ügyvezető szlovák miniszterelnök egy héttel ezelőtt a felmentését kérte az államfőtől, Zuzana Čaputová úgy döntött, szakértői kormányt bíz meg az ország irányításával a szeptember 30-ára kiírt előrehozott parlamenti választásokig.

Az első szakértői kormány miniszterelnöke a révkomáromi származású, magyar nemzetiségű Ódor Lajos. Ő az első kormányfő, aki nem élvezi a parlament bizalmát a kezdettől fogva. Nem politikus, nem tagja egyetlen pártnak sem. A 46 éves közgazdász a Szlovák Nemzeti Bank alelnöki székét cseréli le a miniszterelnöki bársonyszékre. Ezt a pozíciót 2018 óta töltötte be, 2016 óta pedig a Közép-európai Egyetem vendégprofesszora.

A kormányfő mellett 15 miniszter is megkapta a kinevezését Zuzana Čaputová államfőtől, köztük két magyar: a pénzügyminisztériumot a dunaszerdahelyi Horváth Mihály, a beruházási, regionális fejlesztési és informatizációs tárcát pedig a nagykürtösi Balík Péter fogja irányítani. Korábbi sajtóhírek szerint a szlovák kulturális minisztérium élére is magyar nemzetiségű miniszter került volna, de Barczi Gyula végül nem kapta meg a tárca irányítását.

Az államfő arra kérte a lakosságot, adjon esélyt a kabinet tagjainak.

"Ne ítélkezzünk előre a célzatos hazugságok alapján, mert ilyenek biztosan lesznek"

– írta a közösségi médiában megjelent bejegyzésében.

Eduard Heger távozó miniszterelnök nagyra értékeli, hogy a köztársasági elnök olyan minisztereket választott a szakértői kormányba, akik folytathatják azokat a jó dolgokat, melyekbe a kormánya belekezdett. "Nem fogok gáncsoskodni velük már az első naptól kezdve, mint a többi politikus, csak azért, mert az én kormányomat váltják.

Fontos az ország számára, hogy sikeres legyen a szakértői kormány"

– tette hozzá a távozó miniszterelnök.

A tényt, hogy Szlovákia élén a szeptemberben esedékes előrehozott választásokig az államfő által kinevezett szakértői kormány áll majd, több politikai párt bírálta, köztük a legerősebb ellenzéki párt, a Smer is, melynek elnöke, Robert Fico korábban annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a leendő kormány tagjait Zuzana Čaputová az amerikai nagykövetség útmutatása alapján válogatta össze.

A Smer a szakértői kormánnyal összefüggésben többször is arra mutatott rá, hogy annak semmiféle felhatalmazása sincs a választóktól. A szakértői kabinet legfőbb feladata, hogy felkészítse Szlovákiát a szeptember végi előrehozott választásokra, előkészítse a 2024-es költségvetést, és felügyelje a Helyreállítási Terv végrehajtását.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: Milák Kristóf szenved

Sós Csaba: Milák Kristóf szenved

A tervek szerint az olimpiai bajnok úszó Milák Kristóf már az egy hónap múlva esedékes budapesti Világkupa-versenyen medencében lehet - jelezte az InfoRádiónak Sós Csaba szövetségi kapitány. Arról is beszélt, hogy januártól elsősorban az olimpiai A-szintes versenyzők kapnak támogatást.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.25. hétfő, 18:00
Szlávik János
főorvos, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője
Windisch: hosszú távon a magas reálbér-növekedés nem fenntartható a termelékenység javulása nélkül

Windisch: hosszú távon a magas reálbér-növekedés nem fenntartható a termelékenység javulása nélkül

Az Állami Számvevőszék elnöke, Windisch László, a Közgazdász-vándorgyűlésen tartott beszédében érintette a gazdaság aktuális kérdéseit, különös tekintettel az inflációra és az Állami Számvevőszék szerepére a jövőbeni gazdasági fejleményekben. Az elnök szerint a magas nyomású gazdaság helyett más irányba kellene lépéseket tenni, javítani kellene a termelékenységet és a GNI-hoz hasonló mutatókat is figyelni kell a GDP-fókusz helyett. A jegybanki veszteségtérítés ügyében szerinte még hosszú szakmai vitákra lesz szükség.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×