eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Furcsa személyi ügy feszítheti szét a felvidéki magyar pártabroncsot

Szakadást okozhat a felvidéki Szövetség pártban, hogy a párt MKP-platformja felvette a választási jelöltlistájára a szlovák kormánykoalícióból kilépett Gyimesi Györgyöt. A döntés akár a szlovákiai magyar politika mérföldköve is lehet. A lépés ellen ugyanis a párt Híd-platformja tiltakozott, és Szövetségből való kilépésüket helyezték kilátásba. A Szövetség egyik platformjának távozása a magyar gyűjtőpárt végét is eredményezheti.

A Szövetség 2021 októberében a Magyar Közösség Pártja, a Híd és az Összefogás mozgalom egyesülésével jött létre gyűjtőpártként. Úgy tűnt, mindenki félre tudja tenni a korábban elszenvedett sérelmeket és egy egységes politikai erő jön létre.

A Szövetségen belül azonban megmaradt a három elődpárt platformja, s az e pártegységek között fennálló véleménykülönbségek e hétvégén kicsúcsosodtak. Hónapokig tartó huzavona után a Szövetség MKP-platformja ugyanis bejelentette: a Szlovákiában szeptember 30-ára kiírt előre hozott parlamenti választáson indítják Gyimesi Györgyöt, a 2020-as választásokat megnyert OĽaNO mozgalom korábbi képviselőjét. Annak ellenére is, hogy a Híd-platform ezzel kapcsolatban kiadott egy nyilatkozatot, melyben egyértelműen kijelentették, nem indulnak egy listán Gyimesivel, aki korábban élesen bírálta a Híd liberális politikai irányvonalát. A Híd-platform szerint Gyimesi parlamenti pályafutásának utolsó évét konfliktusok sorozata kísérte a szlovák kormányon, pártján az OĽaNO-n, és a magyar nemzeti közösségen belül is.

A Híd platform politikusai azt vetik Gyimesi szemére, hogy nem konzervatív, hanem populista politikát folytat, amellyel ők nem kívánnak azonosulni.

Azt állítják, hogy Gyimesi csak abban az esetben kerülhet fel a Szövetség közös listájára, ha az MKP megsérti a párt alapszabályát.

Az MKP-platformnak a Szövetség parlamenti választásra állított jelöltlistáján 75 helye van.

Gyimesi György a lista legutolsó, 150. helyére került.

Berényi József, az MKP-platform elnöke szerint az, hogy a képviselő a lista utolsó helyéről méreti meg magát, egyben azt is jelenti, hogy nem veszélyezteti a párt többi jelöltjét.

„Tartani kell azt az elvet, hogy a platformok jelölésébe nem szólnak bele a másik platformok. Ez nem egészséges, nem jó. Meg kell őrizni ezt a pártot abban az egységében, melyben most van, tolerálni kell a más véleményt. Amennyiben ez az együttműködés és a tolerancia érvényesül, annak nemcsak a szlovák oldal felé kell érvényesülni, hanem magyar-magyar viszonylatban is” – fogalmazott a Szövetség MKP-platformjának elnöke

Hozzátette, arra számítanak, Gyimesi György érkezésével olyanok is a Szövetségre fognak szavazni, akik egyébként másra szavaztak volna.

„Hónapokig tartó tárgyalássorozat után végre hazaértem és a sajátjaim között vagyok. Ezt azért tartom nagyon fontos lépésnek, mert ha mi politikai képviseletet szeretnénk a felvidéki magyaroknak, akkor ezt csak közösen lehet, ezért a legtermészetesebb dolog volt, hogy ide fognak vezetni a lépéseim” – mondta Gyimesi György, jelezve, hogy a szeptember 30-i választásokig nem lép be a Szövetségbe.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×