eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Electronics circuit board digital background
Nyitókép: MLiberra/Getty Images

FT: az FSZB csempészhálózatával játssza ki az embargót Oroszország

Oroszország egy kémhálózat révén és a szankciókat kijátszva, érzékeny EU-s technológiát tud becsempészni, még azután is, hogy a nyugatiak lecsaptak a titkos csempészhálózatra – állítja nyomozásában a Financial Times.

Az orosz kémhálózatnak - amelyet a mikrochipektől a lőszerekig terjedő áruk beszerzésére hoztak létre - a 2022 márciusában bevezetett amerikai szankciók ellenére sikerült szerszámgépeket szereznie Németországból és Finnországból - derült ki a Financial Times nyomozásából.

Az, hogy a beszerző ügynökök továbbra is képesek Európában tevékenykedni, jól szemlélteti a nyugati kormányok előtt álló feladatok nagyságát, miközben megpróbálják megakasztani azt, hogy az orosz hadiipari komplexum kritikus technológiához jusson.

Az úgynevezett "Szernija hálózatot" azzal vádolja az amerikai igazságügyi minisztérium, hogy az orosz FSZB kémügynökség nevében, többek között a tudományos és technológiai hírszerzés igazgatósága - közismert nevén a "T igazgatóság" - számára szerzett be szenzitív eszközöket és technológiákat.

További ügyfelek közé tartozik a Kreml Külföldi Hírszerző Szolgálata (az SZVR), az állami tulajdonú Rostech védelmi konglomerátum, az orosz védelmi minisztérium és a Roszatom, vagyis az orosz állami atomenergetikai vállalat.

Az FT szerint ugyanaz a "Trejdtulsz" kereskedőház (a Trade Tools angol név cirillbetűs átírásából latin betűsre visszaírva), amely egy észak-moszkvai ipari parkban található címre van bejegyezve,

az ukrajnai háború kezdete óta 900 000 dollár értékben vásárolt anyagokat, köztük mikrochipeket és ipari gyártáshoz szükséges cikkeket, főként az EU-ból.

A "Trejdtulsz" ugyanarra a címre van regisztrálva, mint a Szernija hálózathoz tartozó Robin Trade, és ugyanannak a személynek, egy Alekszej Zibirov nevű orosz állampolgárnak a tulajdonában áll. Egy nyugati tisztviselő megerősítette, hogy Zibirovot, akit az amerikai hatóságok nem neveztek meg és nem emeltek vádat ellene, az FSZB-vel való kapcsolatai miatt "figyelemre méltó személynek" tekintik.

Mivel a hálózat más részei a szankciók hatására leálltak a vásárlásokkal, a Trade Tools szerszámgépeket kezdett importálni egy németországi cégtől. A vámnyilvántartás szerint 2022 végéig 22 tonna berendezést vitt be, 554 000 dollár bejelentett értékben.

A vámnyilvántartásból az is kiderül, hogy a cég ezzel egyidejűleg 253 000 dollár értékben vásárolt nyomtatott áramköröket egy szingapúri cégtől. Ezeket az Analog Devices, a Texas Instruments és az Altera amerikai félvezetőgyártó csoportok, valamint a német IC-Haus gyártotta - vagyis olyan cégek, amelyek az ukrajnai invázió miatt nem kereskednek Moszkvával.

A Trade Tools egy finnországi cégtől 3700 dollár értékben - brit, de nem EU-s szankciós listán lévő - erősített csiszoló- és vágókorongokat is beszerzett. Nincs arra utaló bizonyíték, hogy az európai vállalatok tudták volna, hogy az orosz hírszerzéssel kapcsolatban álló vállalattal üzletelnek – írta az FT.

A lap szerint a csempészek között volt a feltehetőleg FSZB-tiszt Vagyim Konoscsenok, akit az amerikai igazságügyi minisztérium vádirata szerint tavaly októberben az észt-orosz határon állítottak meg, amikor amerikai gyártmányú elektronikát, mikrocsipeket és mesterlövész puskákban használatos lőszert akart átvinni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Évtizedes trendet fordított meg a koronavírus-válság

Évtizedes trendet fordított meg a koronavírus-válság

A Covid okozta demográfiai hatások világszerte a felnőttkori halálozás növekedését és a várható élettartam csökkenését váltották ki – állapította meg a neves brit orvosi folyóiratban, a Lancetben pár hete megjelent globális betegségteher-tanulmány (Global Burden of Diseases Study 2021), amely az 1950 és 2021 közötti időszak globális demográfiai változásait, beleértve a Covid-járvány 2020–2021-es időszakának hatásait elemezte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×