eur:
391.2
usd:
367.05
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
24 April 2023, Berlin: Police officers discuss the procedure for clearing the Hohenzollerndamm/Konstanzer Straße intersection, where activists are sitting on the roadway. On Monday, the Last Generation says it will try to paralyze the entire capital. Up to 800 supporters should participate in actions and blockades. Photo: Hannes P. Albert/dpa (Photo by Hannes P Albert/picture alliance via Getty Images)
Nyitókép: Hannes P Albert/picture alliance via Getty Images

Begőzöltek a berliniek a brutális közúti káoszt okozó klímatüntetés miatt

Bedühödtek a berliniek, miután klímaaktivisták csoportja a város több pontján az aszfalthoz ragasztózta magát és megbénította a német főváros forgalmát.

Hétfőn sok berlini lakosnak forrt fel az agyvize, és talán az autójában is a víz: nagyszámú klímaaktivista ragasztotta magát az úttesthez, blokkolva a csúcsforgalmat legkevesebb 40 utcán.

A járókelők szabályosan üvöltöztek a „Letzte Generation” (Utolsó Generáció) nevű csoport tagjaival, akik kezüket az aszfaltra tapasztva, sorban ültek le a forgalmas kereszteződésekben. Így akarnak nyomást gyakorolni a kormányra, hogy tegyen többet az éghajlatváltozás ellen.

Jelentések szerint egy, a tüntetők felé rohanó férfit a rendőrök kaszáltak el, majd talpra segítették és felszólították, hogy nyugodjon meg. Az állítása szerint 800 embert mozgósító kampánycsoport által a Twitterre feltett videón egy másik férfi is látható, amint két aktivistát – a hajánál fogva – az út szélére vonszol. Volt, aki ráhajtott az egyik aktivista kezére.

„Egyszerűen hihetetlen, hogy mindenkinek szenvednie kell miattuk (…) Káosz van mindenhol, az egész városban. Csukják le őket!” – idézett a Reuters egy Ali nevű járókelőt.

A csoport azt akarja, hogy a szövetségi kormány nyújtson be részletes tervet arról, hogyan tudja Németország elérni azt a célt, hogy világ országai az ipari forradalom előtti szinthez képest maximum 1,5 Celsius-fokra korlátozzák a globális hőmérséklet-emelkedést.

A rendőrség közlése szerint Berlin 35 helyszínén mintegy 200 embert vettek őrizetbe. A hatóságok az aktivisták odaragasztott keze körül vésték el az aszfaltot, hogy ki tudják szabadítani a tiltakozókat.

BERLIN, GERMANY - APRIL 24: A climate activist of the protest movement 'Letzte Generation' (Last Generation) is cut out of the street on Ernst-Reuter-Platz on April 24, 2023 in Berlin, Germany. The protest movement announced several actions this week, in which they stick themselves on the street to block the traffic. (Photo by Florian Gaertner/Photothek via Getty Images)
Berlin, Németország, 2023. április 23. Florian Gaertner/Photothek via Getty Images

A helyi média szerint legkevesebb 15 mentő akadt el és nem tudott betegeket felvenni. Közben a rendőröket „aránytalanul erőszakos” fellépéssel vádolták; az egyik tiszt például megfenyegetett egy tiltakozót: ha nem távozik az úttestről, akkor „napokon át tartó fájdalmat fog érezni”.

A tiltakozásokra kevesebb mint egy hónappal azután került sor, hogy aktivisták nem kaptak elég szavazatot egy népszavazáson, amely arra kényszerítette volna a városvezetést, hogy hozzon intézkedéseket klímasemlegesség 2030-ig történő eléréséről. A kampányolók úgynevezett „polgári tanácsok” felállítását követelik, amelyek „megoldást találnának a klímaváltozásra”. A Letze Generation nemcsak az utcákon próbálja felhívni magára a figyelmet, de híres műalkotásokat is megrongált.

A kormányon lévő német Zöld Párt „elitizmussal” vádolta meg a csoportot, mert szerinte olyan, egyszerű embereket céloz meg, akiknek autóval kell munkába járniuk. Bár a csoport azt állítja, a kormány nem tesz semmit, a „nettó zéró” cél elérésére, a Zöldek éppenséggel a jövő évtől be akarják tiltatni az olaj- és gázkazánok beszerelését az otthonokban. A bírálók szerint a költséges lépés kivitelezhetetlen és diszkriminálja a szegényebb háztartásokat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Súlyos gond merült fel az elektromos autózással kapcsolatban

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez - olvasható Európai Autógyártók Szövetségének (ACEA) hétfőn közzétett jelentésében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×