eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Pixabay

Káosz Berlinben: ragasztóval bénították meg a német fővárost

Berlinben ez a hét különösen válságosnak ígérkezik, mert a Letzte Generation (Utolsó Nemzedék) elnevezésű klímavédő csoport a város megbénítását tűzte ki célnak. Már az első nap megbénították a közlekedést.

Beváltották fenyegetésüket a német klímavédők, az immár nemzetközivé vált Letzte Generation (Utolsó Nemzedék) elnevezésű csoport céljai érdekében nem válogat a békés tiltakozóakciókban, amelyek a legtöbb esetben megnehezítik az emberek mindennapi életét. A magát a környezetvédelem élharcosának tartó német Zöldek Pártja és a klímaaktivisták már korábban kiásták a csatabárdot. A párt aggodalmát fejezte ki az Utolsó Nemzedék akciói miatt, hangoztatva, hogy nem csak az emberek mindennapi életét zavarják meg, hanem akadályozzák a társadalom széles körű összefogását is a következetes környezetvédelmi politika érdekében.

A Zöldek oldalára állt a koronavírus-járvány idején híressé vált Fridays for Future nemzetközi környezetvédelmi mozgalom, ugyancsak hangoztatva, hogy a csoport akcióival megosztja a társadalmat.

Az Utolsó Nemzedék követelései között szerepel többi között az óránkénti 100 kilométeres maximális sebesség bevezetése az autópályákon, valamint a havi 9 eurós bérlet tömegközlekedési eszközökön.

Akcióik már a hét végén tiltakozást váltottak ki, aktivistáik ugyanis Berlin szívében, a főváros egyik leghíresebb sugárútján, a Kurfürstendammon "garázdálkodtak". A széles, hosszú körúton a házak mellett előkelő üzletek, neves szállodák és éttermek sorakoznak. A környezetvédő aktivisták a gyalogosok szidalmazásai közepette ezúttal az üzletek kirakatait mázolták be színes festékkel.

Hétfőtől – fenyegetésüket beváltva – a berlini közlekedést bénították meg. Az úttesthez ragasztva magukat mintegy harminc helyen akadályozták a forgalmat. Már a fővárosba vezető utakon hatalmas dugók k alakultak ki.

A hatóságok mintegy 500 rendőrt vezényeltek ki a forgalmi akadályok megszüntetésére,

a híradások szerint több helyütt a rendőrök és a feltartóztatott gépkocsikból kiszállók igyekeztek a tüntetőket szó szerint az úttestről a járdára hurcolni.

A Berliner Zeitung beszámolója szerint sajátos tiltakozó megmozdulásaikkal több esetben is akadályozták a mentőautók közlekedését is, ami néhány hónappal ezelőtt ugyancsak Berlinben végzetes következményhez vezetett. A berlini ügyészség ugyanakkor épp a napokban úgy ítélte meg, hogy az Utolsó Nemzedék nem felelős egy kerékpáros nő tavaly októberben közlekedési baleset következtében bekövetkezett haláláért, azt nem a mentők késedelme okozta.

A klímaaktivisták szóvivője ezúttal is hangsúlyozta, hogy elítélik a kormányt a legfontosabb környezetvédelmi célkitűzések megvalósításának elhalasztásáért. Akcióikkal – mint fogalmazott – nyomást kívánnak gyakorolni a kormánykoalícióra.

A csoport több alkalommal is feltételkehez kötött párbeszédet sürgetett, ezt azonban a kormány elutasította. Értesülések szerint a hatóságok most mégis kötélnek állnak, és

a hét második felében találkozóra kerül sor a klímaaktivisták képviselői és Volker Wissing közlekedési miniszter között.

A Letzte Generation addig is tiltakozó akcióinak folytatását és a főváros teljes megbénítását helyezte kilátásba.

A legfrissebb felmérés szerint a berliniek 80 százaléka ellenzi a klímaaktivisták akcióit.

A politikusok megosztottak a klímaaktivistákkal szembeni fellépés tekintetében. Egyik legádázabb ellenségük, a konzervatív CSU vezető politikusa, Alexander Dobrindt a csoportot klímaanarchistáknak nevezte, és tevékenységüket az egykori hírhedt Vörös Hadsereg Frakció (RAF) akcióihoz hasonlította. Dobrindt ezúttal a klímaaktivisták súlyos megbüntetését követelte, Marko Bushman igazságügyi miniszter azonban – legalábbis egyelőre – elutasította ezt. A miniszter ugyanakkor azzal vádolta az aktivistákat, hogy tiltakozó akcióikkal károsítják a klímavédelmet.

Karl Lauterbach egészségügyi miniszter felszólította a klímaaktivistákat, hogy akcióikkal ne akadályozzák a mentőket, illetve a betegszállítást.

Címlapról ajánljuk
„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

Pál Csaba akadémikus biológus és csapata az Európai Kutatási Tanács támogatásával azt vizsgálják a következő években, hogy az újonnan fejlesztett antibiotikumok mennyire hatékonyak az ellenálló baktériumokkal szemben. A HUN-REN SZBK Biokémiai Intézetének tudományos tanácsadója az InfoRádióban elmondta: mivel a baktériumok egyre jobban képesek alkalmazkodni az antibiotikumokhoz, ma már sokkal veszélyesebbek, mint korábban.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×