eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Facebook/ Gyimesi György

Kilép a szlovák kormánypártból a magyar képviselője

Gyimesi György magyar parlamenti képviselő távozik az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek nevű szlovák kormánypártból, az OĽaNO-ból. Döntését azzal indokolta, hogy néhány alapvető kérdésben – mint például az Ukrajnának nyújtott fegyvertámogatásban – nem egyezik a véleménye a mozgaloméval. Egyelőre nem egyezett meg a parlamenten kívüli magyar párttal, a Szövetséggel, de tovább tárgyalnak.

"Kulturáltan, tisztességesen is el lehet válni" – jelentette ki a kilépéséről Gyimesi György szlovákiai magyar kormánypárti politikus.

A lépést azzal indokolta, hogy eltér a véleménye az ukrajnai háborúról és az Ukrajnába szállított fegyverszállítmányokról, emellett nem ért egyet Eduard Heger megbízott kormányfő számos döntésével sem. Gyimesi György kijelentette: egyelőre nem lép be a 2021 októberében az MKP, a Híd és az Összefogás egyesülésével létrejött Szövetség pártba. Azt mondta, többször tárgyaltak már erről a lehetőségről, de egyelőre nem állapodtak meg, a megbeszéléseket viszont folytatják. Azt ugyanakkor kizárta, hogy saját pártot alapít.

A Szövetséget megosztja Gyimesi György esetleges érkezése a pártba. Ezzel kapcsolatban tárgyalásokat a képviselő csupán az MKP-platformmal folytatott, mivel a Híd-platform ellenzi Gyimesi belépését a pártba. A Szövetség jövőjével kapcsolatos kérdésekre Gyimesi György azt válaszolta, nem szeretné, ha szétesne a párt.

"Nem én vagyok az, aki a belépésem kapcsán a Szövetség szétesését akarja, és nem is az MKP-platform"

– jegyezte meg. Szerinte a Híd-platformmal van probléma, amely nem tud alkalmazkodni a párton belüli demokratikus szabályokhoz.

Azt is kijelentette, hogy nem jelent számára gondot tisztázni a helyzetet a Híd-platform tagjaival, és a sajtótájékoztatón nyilvánosan bocsánatot kért Rigó Konrádtól, a platform elnökétől azokért a családjára tett kijelentéseiért, melyekért Rigó Konrád feljelentette őt a bíróságon. A bocsánatkérést levélben is elküldte Rigó Konrádnak, aki ezt követően jelezte, elfogadja a bocsánatkérést és visszavonja a feljelentést. Ugyanakkor

ez még nem jelenti azt, hogy szívesen látná Gyimesi Györgyöt a Szövetségben.

A szlovákiai magyar közösség parlamenti képviseletének lehetséges jövőjéről a már nyugdíjba vonult egykori MKP-, majd Híd-elnök, Bugár Béla is véleményt formált. Szerinte a Híd-platform ki fog lépni a Szövetségből, ha a pártnak Gyimesi Györgyre esik a választása a Híd helyett.

Igor Matovič korábbi szlovák kormányfő, az OĽaNO elnöke azt mondta, úgy helyes, ha mindenki annak a pártnak a listáján indul a választáson, ahová kívánkozik. Hozzátette, a magyar közösség megérdemli a parlamenti képviseletet és szorít a Szövetségnek. Ugyanakkor még a jelöltlista lezárása előtt nyilvános ígéretet vár a magyar párttól, hogy nem él vissza a demokrata szavazótáborának voksaival, és nem fog a választás után segíteni a Robert Fico és Peter Pellegrini pártjai által támogatott maffiának.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×