eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
A Sajó folyó elszíneződött vize az egykori vasércbánya közelében a felvidéki Szalóc (Slavec) közelében 2022. március 14-én. Az eddigi mérések nem igazolták, hogy a Sajó vize szennyezett lenne Magyarországon, de a vizsgálatok továbbra is tartanak - közölte ezen a napon az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) annak kapcsán, hogy sajtóhírek szerint valamilyen szennyezőanyag került a vízbe a folyó szlovákiai szakaszán. A Miskolcnál és Sajópüspökinél végzett mérések nem igazoltak szennyeződést a vízben; a folyó vizének Ph- és oldott oxigén vizsgálata szerint mindkét mérés eredménye határértéken belül van. A vizet fémekre is vizsgálják, ezek eredményére még várnak. A Miskolci Vízügyi Igazgatóság szakemberei a Sajó szlovákiai szakaszán is dolgoznak, és a folyón felfelé haladva is méréseket végeznek.
Nyitókép: MTI/Komka Péter

Szlovákia kiszámolta: 2,5 milliárd forintba kerül a Sajó megtisztítása

A szlovák környezetvédelmi tárca által készített kalkuláció tartalmazza az alsósajói bányában végzett betoninjekció költségeit és a Sajó medrében levő szennyezett üledék eltávolítását is.

A Sajót tavaly februárban festette vörösre a Siderit 2008-ban bezárt alsó-sajói vasércbányájából kifolyó víz. A mérések megerősítették, hogy a vas, a mangán, a szulfátok és az arzén szintje is többszörösen meghaladta a megengedett értékeket a folyó vizében.

Június végén sikerült csökkenteni a folyóba jutó bányavíz mennyiségét, de a szennyezést nem tudták teljesen megállítani. A Rozsnyói, a Nagyrőcei és a Rimaszombati járásban továbbra is rendkívüli helyzet van érvényben a Sajó mentén.

Viszont a szlovák környezetvédelmi minisztérium tavaly augusztus végén még azt a tájékoztatást adta, hogy vizsgálataik szerint

a Sajó növényvilágát nem károsította jelentős mértékben a szennyezett bányavíz, és egyes halfajok is visszatérnek a folyóba.

A folyó három szakaszán végezték a megfigyelést, és mindhárom helyen megfelelőnek nevezhető állapotot találtak. A Vízgazdálkodási Kutatóintézet a halfajok megfigyelését is elvégezte. A legszennyezettebb részekről számos faj eltűnt, illetve egyes fajokon belül hiányoznak a különböző korú példányok.

Igaz, mostanra a folyó színe már nem vörös, és a vízszennyezettség mértékét is sikerült némileg csökkenteni, de nem teljes mértékben. Orosz Örs, a Szövetség párt tagjaként tavaly elsőként hívta fel a hatóságok figyelmét a Sajó szlovákiai szakaszán történt természeti katasztrófára. A politikus és örökségmentő aktivista szerint

a folyómederben továbbra is többtonnányi szennyezett üledék van,

de ezzel egyáltalán nem törődnek az illetékesek. Úgy véli, a legnagyobb gondot az jelenti, hogy a Sajó ügyének nincs gazdája, a minisztériumok pedig próbálják egymásra hárítani a felelősséget. A környezetvédelmi tárca szerint a kormánynak kell döntenie arról, milyen tartós megoldással lehet felszámolni a folyó szennyezését.

A minisztérium most viszont felmérte, hogy nagyjából 6,2 millió euróba, azaz 2,6 milliárd forintba kerülne a folyó szennyezettségének felszámolása. A zöldtárca szerint durva költségbecslésről van szó, a kiadások a környezetvédelmi, az egészségügyi és a gazdasági minisztériumot terhelnék. Azt is hozzátették, hogy a környezetvédelmi minisztérium már március első felében leadta a szlovák kormányhivatalban a Sajó mentén kihirdetett rendkívüli helyzet alatt végzett mentési munkák megtérítésére vonatkozó javaslatot, illetve a rendkívüli helyzet visszavonásához szükséges óvintézkedések listáját.

„A javaslatot már e heti ülésén, vagy az elkövetkező hetekben megvitathatja a kormány”

– tette hozzá a környezetvédelmi minisztérium. A szlovák állam szerint az alsó-sajói bányában elvégzett betoninjekcióval lehet megakadályozni a folyó további szennyezését, ennek tervét az Állami Vasércbánya Társaság készíti elő a bányamentő szolgálattal.

Címlapról ajánljuk
„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

Pál Csaba akadémikus biológus és csapata az Európai Kutatási Tanács támogatásával azt vizsgálják a következő években, hogy az újonnan fejlesztett antibiotikumok mennyire hatékonyak az ellenálló baktériumokkal szemben. A HUN-REN SZBK Biokémiai Intézetének tudományos tanácsadója az InfoRádióban elmondta: mivel a baktériumok egyre jobban képesek alkalmazkodni az antibiotikumokhoz, ma már sokkal veszélyesebbek, mint korábban.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×