eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik
SAN FRANCISCO, CA - MARCH 16: First Republic Bank headquarters is seen on March 16, 2023 in San Francisco, California, United States. Eleven banks poured $30 billion in deposits to save First RepublicBank, according to a joint statement by US agencies on Thursday. (Photo by Tayfun Coskun/Anadolu Agency via Getty Images)
Nyitókép: ayfun Coskun/Anadolu Agency/Getty Images

Még le sem csengett a két nagy bankpánik, itt az újabb baj

A nemzetközi pénzvilágot megrázó bankrohamok sorában a figyelem most ismét az Egyesült Államokra irányul, ahol az exkluzív ügyfelekkel rendelkező First Republic Bankot próbálják a víz felett tartani, miközben részvényei már csak a korábbi felét érik.

Hiába pumpáltak az amerikai nagybankok a múlt héten 30 milliárd dollárt a középkategóriásnak számító First Republic Bankba, az ügyfelek folyamatosan veszik ki belőle a pénzt. Ez a kaliforniai pénzintézet arról ismert, hogy olyan ügyfelei vannak, mint a Facebook főnöke, Mark Zuckerberg, a Lincoln Center vagy a San Franciscó-i Balett.

A pénzintézet az átlagban közel 3,5 millió dolláros vagyonnal rendelkező VIP-ügyfeleket elegáns koktélpartikkal és kedvezményes jelzáloghitelekkel csábította… eddig. Zuckerberg csaknem 6 millió dolláros kölcsönére 1,05 százalék volt a kamat.

A startupokat finanszírozó Silicon Valley Bank összeomlása óta azonban már 67 százalékot estek a papírjai – csak hétfőn 47 százalékot –, miután a pánikba esett ügyfelek megrohamozták, és elkezdték kilapátolni belőle a vagyonokat. Mindez annak ellenére történt, hogy az amerikai bankszektor óriásai 30 milliárd dolláros életmentő csomagot állítottak össze a pénzintézet számára.

A First Republic részvényei ezt először azzal hálálták meg, hogy 20 százalékot visszanyertek, de aztán ismét zuhanásba kezdtek, amikor a Standard&Poor egy hét alatt másodszorra minősítette le és immár a „szemét” kategóriába sorolta. A hitelminősítő szerint a tizenegy nagybank mentőcsomagja nem biztos, hogy megoldja a pénzintézet likviditási gondjait. Addigra

az ügyfelek már 70 milliárdot vettek ki, több mint kétszeresét a 30 milliárdos mentőcsomagnak.

A Wall Street Journal szerint a JP Morgan Chase Bank vezetése azzal akarja megmenteni a bankot, hogy vagy eladják, vagy tőkebefektetéssé konvertálják a nagybankok által nyújtott, 30 milliárdos betéteket.

Közben összeomlott egy másik amerikai pénzintézet, a Signature Bank is, míg Svájcban a kormány keménykezűsége leállította a Credit Suisse összeomlását – igaz, csak annak kikényszerítésével, hogy az ország legnagyobb bankja, a UBS jóval áron alul felvásárolja.

Akik nagyot bukhatnak a First Republic Bank eladásával, azok a részvényesek; ahogy ez történt a Credit Suisse legrizikósabb papírjait tartó befektetőkkel is, akiknek a részvényei teljességgel értéktelenné váltak.

Közben amerikai kormányilletékesek úgy értékelték, hogy lassult a betétek kivonásának üteme az amerikai regionális bankokból – ennek nyomán emelkedéssel zárták a kereskedési napot a tőzsdén az amerikai bankok papírjai és hasonló történt Európában is. A helyzetet azonban befolyásolhatja a Fed keddi és szerdai kamatlábdöntése.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már itthon is megvásárolható egy új eszköz, ami nagyon hasznos a cukorbetegeknek

Már itthon is megvásárolható egy új eszköz, ami nagyon hasznos a cukorbetegeknek

A szenzor a könnyen megoldható beültetést követően folyamatosan adatokat szolgáltat arról, hogy pontosan mennyi glükóz van a szervezetben. Kis János Tibor diabetológus szakorvos az InfoRádióban elmondta: az ujjbegyes méréssel szemben az okostelefonnal összekapcsolható szenzor 1–5 percenként mér, és naponta 288–1440 eredményt mutat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×