INFORÁDIÓ
2023. március 28. kedd
Gedeon, Johanna

csőd

silicon valley bank

usa

janet yellen

cég

brit kormány

jeremy hunt

szilícium-völgy

SANTA CLARA, CALIFORNIA - MARCH 10: A customer stands outside of a shuttered Silicon Valley Bank (SVB) headquarters on March 10, 2023 in Santa Clara, California. Silicon Valley Bank was shut down on Friday morning by California regulators and was put in control of the U.S. Federal Deposit Insurance Corporation. Prior to being shut down by regulators, shares of SVB were halted Friday morning after falling more than 60% in premarket trading following a 60% declined on Thursday when the bank sold off a portfolio of US Treasuries and $1.75 billion in shares to cover  declining customer deposits. (Photo by Justin Sullivan/Getty Images)

Próbálják menteni a tech cégeket a szilícium-völgyi bankcsőd után

Egyre nagyobb hullámokat vet az Atlanti-óceán mindkét partján a Szilícium-völgy technológiai cégeinek bankja, az SVB összeomlása. Az amerikai pénzügyminiszter közölte: azon dolgoznak, hogy ne terjedjen tovább a válság. A brit kormány a hazai tech-ágazatot akarja megmenteni.

A brit kormány a hétvégén megpróbálta izolálni az ország több száz technológiai cégét a tengerentúlon terjedő pénzügyi drámától. A múlt héten viharos gyorsasággal összeomlott a kaliforniai Silicon Valley Bank, számos startup és technológiai vállalat hitelezője. Csak csütörtökön 42 milliárd dollárt vettek ki a betétesek.

A banknak brit ága is van. "A londoni kormány kiemelt prioritásként kezeli a fejleményeket. Ez volt a 2008-as a globális pénzügyi válság óta a legnagyobb bankcsőd" – közölte Jeremy Hunt brit pénzügyminiszter vasárnap reggeli nyilatkozatában.

A Politico szerint az Angol Központi Bank elnöke, a miniszterelnök és a pénzügyminiszter tárgyalásokat folytatott a hétvégén. Hunt közölte, hogy nem leselkedik rendszerszintű kockázat a brit pénzügyi rendszerre. A brit tech cégek vezetői viszont szombaton azt írták egy levélben a kormánynak, hogy

az SVB összeomlása "a létükben fenyegeti" őket.

Egy cég például játékos-oktató alkalmazásokat ír gyerekeknek, és pénzének 85 százalékát az SVB-ben tartotta.

A tengerentúlon Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter elutasította annak lehetőségét, hogy kimentsék a bankot. A tárcavezető azt mondta: most nem olyan a helyzet, mint 2008-ban, amikor a nagy bankok összeomlása azzal fenyegetett, hogy "leolvad" a globális pénzügyi rendszer. "Az amerikai bankrendszer biztonságos, jól feltőkésített és rugalmas" – mondta Janet Yellen a CBS Face the Nation című műsorában. "Az amerikaiak bízhatnak bankrendszerünk biztonságában és erejében"– tette hozzá.

A Reuters bizalmas forrásokra hivatkozva azt írta: az amerikai kormányzat lényegi bejelentésre készült olyan tervekről, hogy felpumpálják a bank betéteit.

Az eredetileg 212 milliárd dollárnyi eszközzel rendelkező kaliforniai bank hirtelen csődje megrázta a befektetőket.

Pénteken az SVB a Szövetségi Betétbiztosítási Társaság (FDIC) ellenőrzése alá került, ami 250 000 dollárig garantálja a betéteket. Egyes becslések szerint sok vállalat és magánszemély az ezt meghaladó betétek több mint felét elveszítheti.

Mark Warner, az amerikai szenátus bankügyi bizottságának demokrata képviselője szerint az SVB-t a magasabb kamatlábak hozták szorult helyzetbe. A bank elleni múlt heti rohamot – amelynek során csak csütörtökön 42 milliárd dollárt vettek ki a betétesek – "néhány szereplő" gyorsította fel – mondta az ABC This Week című műsorában.

Mark Warner szerint a legjobb kimenetel az lehetett volna, hogy hétfő hajnalig, az ázsiai piacok nyitásáig vevőt találjanak a bankra. Az SVB-krach után a négy nagy amerikai bank, a JPMorgan, a Bank of America, a Wells Fargo és a Morgan Stanley papírjai 55 milliárd dollárt veszítettek értékükből. A befektetők aggódnak, hogy a probléma a szélesebb pénzügyi rendszerre is átterjedhet.

Nyitókép: Getty Images/ Justin Sullivan

Kapcsolódó hang

Próbálják menteni a tech cégeket a szilícium-völgyi bankcsőd után
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018