eur:
393.84
usd:
367.91
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Krasznahorka, 2012. március 10.Lángokban áll a krasznahorkai vár 2012. március 10-én, miután tűz ütött ki a műemlékben. A feltehetőleg tarlóégetés előidézte tűzben teljesen leégett a vár tetőszerkezete. Krasznahorka vára Szlovákia egyik legértékesebb történelmi épülete, benne múzeum működik. (MTI/EPA)
Nyitókép: Lángokban áll a krasznahorkai vár 2012. március 10-én, miután tűz ütött ki a műemlékben. A tűzben teljesen leégett a vár tetőszerkezete. (MTI/EPA)

Friss hírek a tűzben elpusztult krasznahorkai várról

Az elmúlt hónapokban sokat haladt a rozsnyói járásbeli Krasznahorka várának helyreállítása, a bontási munkák több mint 90 százalékát már elvégezték. Február végéig több mint 9,3 millió eurót költöttek a Felvidéken található nemzeti kulturális műemlék helyreállítására – közölték a 2012-es tűzvész évfordulóján a Szlovák Nemzeti Múzeum munkatársai.

A központi várban már javában folyik a helyreállítás és a kábelezés előkészítése. Az alsó várban több építkezés is zajlik, és dolgoznak a vízvezetékek, valamint a csatornarendszer kiépítésén. „Megkezdődött az információs központ építése is. A látogatók ott vásárolhatnak majd belépőjegyet, és kiállítás is várja ott azokat a látogatókat, akik valamilyen okból nem tudnak felmenni Krasznahorka várába” – mondta Máté Tímea, a múzeum igazgatója.

Az alsó vár, a középső vár egy részének, valamint a váralja felújítása tavaly augusztusban kezdődött el. A munka összköltsége több mint 20,6 millió euró. A szerződés értelmében a kivitelezőnek az építkezési terület átvételétől számított 18 hónapon belül át kell adnia az alsó és a középső vár egyes részeit, és három éven belül be kell fejeznie a teljes projektet.

Máté Tímea úgy tájékoztatott, hogy a műemlék helyreállításának egyik legnehezebb része a szocialista időszakban nem megfelelő módon végzett beavatkozások helyrehozása. „Mindenféle nem megfelelő elemeket építettek be, olyanokat, amelyeknek semmi keresnivalójuk egy ilyen várban, ráadásul ezek komoly műszaki problémákat is okoztak, például falak süllyedtek meg, és só rakódott le a falakon” – magyarázta a múzeumigazgató, és hozzátette, ezeket az elemeket a bontás során eltávolították.

Branislav Panis, a Szlovák Nemzeti Múzeum vezérigazgatója elmondta, a vár felújítása a tervek szerint halad, de hozzátette, ezt a projektet is negatívan befolyásolta a világjárvány, illetve az építőiparban tapasztalható áremelkedés.

Az első látogatókat a jövő nyári turistaszezonban fogadná a krasznahorkai vár,

a felújítás befejezése után pedig az a cél, hogy évente mintegy 200 ezer ember látogasson el a várba. „Azt szeretnénk, ha úgy nézne ki a vár, mint a 20. század elején. Ingyenesen látogatható része is lesz a komplexumnak” – árulta el Panis, és hozzáfűzte, hogy a kiállításnak több fizetős része is lesz, továbbá új részeket is kialakítanak, például egy kávézót.

Krasznahorka vára 2012. március 10-én égett le. A lángok átterjedtek a vár fazsindelyes tetőszerkezetére, és teljesen elpusztították. A nemzeti kulturális műemlékben található, 14. századbeli gyűjteményt azonban sikerült megmenteni. A szlovák kormány közel 35 millió eurót hagyott jóvá a helyreállításra. Február végéig több mint 9,3 millió eurót költöttek a felújításra, ebből több mint 6,4 millió euró a biztosító által kifizetett összeg, több mint 2,7 millió euró állami támogatás, és mintegy 190 ezer euró a nyilvános gyűjtés során jött össze.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×