eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Robert Fico/Facebook

Kormányváltást vetít előre az eredménytelen népszavazás Robert Fico szerint

Teljesen ellentétesen ítéli meg a kormányoldal és az ellenzék Szlovákiában a referendum eredményét. A magyar Szövetség úgy reagált: a választók kinyilvánították, hogy elutasítják a referendummal való visszaélést és politikai kampánycélokra való felhasználását.

Az alacsony részvétel miatt érvénytelen lett az alkotmány módosításáról Szlovákiában szombaton tartott népszavazás. Az 1993 óta önálló ország történetének kilencedik népszavazását Robert Fico pártja, a Smer kezdeményezte más ellenzéki pártokkal. A kormányoldal szerint az eredmény Fico csődje, a korábbi háromszoros miniszterelnök viszont úgy véli, a népszavazás eredménye kormányváltást vetít előre.

Szlovákiában a Központi Választási Bizottság vasárnap megerősítette, hogy érvénytelen az alkotmánymódosításról szóló szombati népszavazás. A részvételi arány 27,25 százalékos volt, az érvényességhez 50 százalékot meghaladó részvételre lett volna szükség. A Szlovák Statisztikai Hivatal adatai szerint a népszavazáson érvényes voksot leadó választók több mint 97 százaléka igennel válaszolt a referendum egyetlen kérdésére, vagyis az alkotmány módosítása mellett szavazott. A népszavazás során arról nyilváníthattak véleményt a választók,

akarják-e az alaptörvény módosítását annak érdekében, hogy a jövőben a parlament megbízatási időszaka egy népszavazással vagy a törvényhozás határozatával is lerövidíthető legyen.

Szlovákia történetének kilencedik népszavazását Robert Fico korábbi miniszterelnök pártja, az ellenzéki Smer kezdeményezte más ellenzéki pártokkal. Fico vasárnap délelőtt megtartott sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy a referendum megmutatta pártja erejét. Hozzátette, hogy a Smer a népszavazás eredményéért is vállalja a teljes felelősséget. Mint mondta, a szavazóurnáknál megjelent közel 1,2 millió szavazó legnagyobb része a Smer támogatója lehet. „Ha a következő parlamenti választáson ennyi választó nem Igor Matovičékra szavaz, akkor garantált, hogy változás lesz. A népszavazás eredménye kormányváltást vetít előre” – jelentette ki Robert Fico, aki egyúttal bírálta a három legfőbb közjogi méltóságot, amiért nem vettek részt a referendumon.

A kormánypártok teljesen máshogy értékelték a szavazást. Igor Matovič exkormányfő mozgalma, az OĽaNO szerint a népszavazás eredménye világosan igazolja, hogy Szlovákiában nincs igény a választási ciklus lerövidítésére.

„Van rá remény, hogy a Smer gyűlölködő, az országot felforgató és szétlopó politikája nem lesz sikeres a közeljövőben”

– közölte a mozgalom. Veronika Remišová megbízott miniszterelnök-helyettes, a másik koalíciós párt, a Za ľudí elnöke pedig úgy fogalmazott, az érvénytelen népszavazás Robert Fico és Peter Pellegrini megalázó veresége. Remišová szerint az esetleges előrehozott választás főleg a populistáknak és a tolvajoknak adna lehetőséget, viszont az országnak nyugalomra, bátorságra és észszerű megoldásokra van szüksége.

A magyar politikai érdekeket jelenleg a parlamenten kívül képviselő Szövetség a népszavazás sikertelenségére úgy reagált: a választók kinyilvánították, hogy elutasítják a referendummal való visszaélést és politikai kampánycélokra való felhasználását. A párt rámutatott, hogy az előrehozott választás kihirdetését csakis a parlamenti képviselők tudják megoldani, ezért a szükséges alkotmánymódosítás mihamarabbi elfogadására szólítja fel őket.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×