eur:
392.76
usd:
365.49
bux:
66550.85
2024. április 26. péntek Ervin
Harry herceg Afganisztánban. Fotó: Twitter/Declassified UK
Nyitókép: Twitter/Declassified UK

Harry herceg: 25 embert öltem meg Afganisztánban

Már nemcsak a konzervatívabb érzelmű britek, hanem a katonai vezetők és az afgán tálibok is bírálják Harry herceget a megjelenés előtt álló memoárja miatt.

Már megjelenése előtt nagy port vert fel Harry, más néven Sussex hercegének memoárja, a „Tartalék”. A brit sajtó annak nyomán tud szemezgetni a január 10-re beharangozott könyvből, hogy Spanyolországban, spanyolul már kiadták.

A memoár egyik fejezetében Harry – aki az Afganisztánba küldött brit erők kötelékében szolgált harci helikopter pilótaként – arról írt: pontosan tudja, hogy 25 tálibot ölt meg, mert visszanézte a videókat.

Mint fogalmazott, a számra se nem büszke, se nem szégyelli.

A küldetést segített végrehajtani neki a brit katonaságban kapott jó kiképzése, az, hogy „másoknak”, „sakkfiguráknak” tudta látni az ellenséget. „A csatában nem lehet embert ölni, ha embernek látod őket” – fejtegette. Harry két harctéri fordulót szolgált Afganisztán déli, Helmand tartományában.

A herceget más megjegyzései, például a családi szennyes kiteregetése és a bátyjával, valamint apjával való viszony jellemzése miatt már amúgy is hevesen bírálják.

Most viszont brit katonai vezetők és a tálibok is beálltak a sorba.

Anasz Hakkáni vezető tálib parancsnok a Twitteren szólította meg: „Mr Harry. Akiket te megöltél, nem sakkfigurák voltak, hanem emberek, akiket hazavárt a családjuk... nem számítok arra, hogy a Nemzetközi Büntetőbíróság elé kerülsz Te, vagy a jogvédők, akik vakok és süketek” – írta Hakkáni, azzal próbálkozva, hogy egyszerű embereknek és ne kegyetlen és kíméletlen harcosoknak állítsa be vallási fanatikus társait.

Richard Kemp ezredes, aki 2003-ban volt az afganisztáni brit erők parancsnoka is kritikus volt, bár szerinte a megölt Tálib harcosok rossz emberek voltak. Nincs bajom azzal, hogy Harry megmondta hányat ölt meg, de azzal igen, hogy úgy állítja be, mintha „alacsonyabb rendű embereknek, feldönthető sakkfiguráknak” látta volna őket.

A brit hadsereg nem erre tanítja a katonákat.

„Az ilyen megjegyzés félrevezető és kapóra jön azoknak, akik ártani akarnak a brit csapatoknak vagy brit kormánynak” - mondta a volt brit parancsnok, hozzátéve: a megjegyzés komplikálhatja Harry biztonsági helyzetét és szimpátiát kelthet a tálibok felé.

Harry és felesége, Meghan hercegnő elveszítette a brit adófizetők pénzéből, a brit királyi család által biztosított testőröket, amikor ellentmondásos körülmények között feladta királyi feladatait és Amerikába költözött. Kemp ezredes szerint a megjegyzés feltüzelheti a tálibokban a bosszúvágyat is. Tim Collins ezredes, aki egy iraki csata előtti lelkesítő beszédéről ismert, azt mondta:

„nem így viselkedsz, nem így gondolkozol a hadseregben”.

Azzal vádolta meg Harryt, hogy „katonacsaládja” ellen fordult, miután már lejáratta „szülőcsaládját”. Adam Holloway iraki veterán és parlamenti képviselő szerint „sok katona nem tartja illendőnek” nyilvánosságra hozni, hány embert ölt meg, mert tiszteli kioltott életeket”. Ben McBean rokkant tengerészgyalogos pedig azt írta:

Szeretlek, Harry herceg, de fogd be!”

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Szécsényi Bálint: már nem a 10-12 százalékos hozam a normalitás, hanem a 6-7 százalék

Szécsényi Bálint: már nem a 10-12 százalékos hozam a normalitás, hanem a 6-7 százalék

A befektetők hozzászoknak akár egy alacsony, akár egy magas kamatszinthez, miközben a piaci körülmények már megváltoztak. Amire pedig megszokják a megváltozott (jelen esetben magasabb) kamatszintet, akkor az már nem elérhető számukra. Korábban azzal kellett küzdeni, hogy mindenki fektesse be a pénzét, ne hagyja parlagon, most pedig arról kell meggyőzni a befektetőket, hogy nem a 10-12 százalék a normalitás, hanem a 6-7 százalék, mondta el a Portfolio-nak Szécsényi Bálint. Az Equilor elnök-vezérigazgatójával a megváltozott befektetési környezetről, a mesterséges intelligencia, a forintgyengülés és az infláció hatásairól, és a hazai befektetési szolgáltatók közötti versenyről is beszélgettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×