eur:
393
usd:
366.3
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Brit levélkézbesítők tüntetnek egy londoni postahivatal előtt 2022. szeptember 30-án, a kétnapos munkabeszüntetésük idején. A postások magasabb béreket és jobb munkakörülményeket követelnek. A szakszervezet szerint az elkövetkező két hónapban összesen 19 napon lesznek munkabeszüntetések országszerte.
Nyitókép: MTI/EPA/Tolga Akmen

Jön az ünnepi brit sztrájkfesztivál - a turistákat többször is érinteni fogja

Valóságos „sztrájkfesztivállal” néznek szembe a britek a következő hetekben és az újév első hónapjában. Az egyetemi oktatóktól kezdve a nővéreken, metrósokon és postásokon át az reptéri határőrökig több ágazat dolgozói teszik le hosszabb-rövidebb időre a munkát a megélhetési válság közepette.

Közelednek az ünnepek és így a londoniakat és a briteket már meg sem lepi, hogy az ilyenkor előszeretettel sztrájkot hirdető metrós-vasutas szakszervezet, az RMT közölte: leteszik a munkát.

Nagy-Britannia legnagyobb vasutas szakszervezete – benne 14 vasúti társaság dolgozói - hat egymást követő napon nem dolgoznak majd karácsony előtt, majd további két 48 órás munkabeszüntetést hirdettek meg január elejére. A december 18-január 4. közti időszakra pedig a túlórázás tilalmát is elrendelte tagjainak a szakszervezet.

Az RMT londoni metrós sztrájkjai idején is járt néhány szerelvény – viszont a 24 órás munkabeszüntetésnek valójában mindig hosszabban tartó hatása volt, amiatt, hogy a dolgozók különböző időben veszik fel a műszakokat.

A vasutasok és metrósok mellett más ágazatok dolgozói szintén tiltakoznak a megélhetési válság és az infláció hatásait nem kompenzáló béremelési javaslatok ellen. Csütörtökön kezdődik az egyetemi oktatók példátlan sztrájksorozata, egyből két nap szünettel a diákok számára.

Elfogyott a türelme a nagyon ritkán tiltakozó brit nővéreknek is,

akik azt mondják: a kormány nem reagált a bértárgyalásokat követelő ultimátumra – így decemberben ők is az utcára vonulnak. Van is miért: statisztikák szerint az elmúlt 10 évben reálértékben 20 százalékkal esett a jövedelmük.

Repülővel se lesz jó utazni

A közalkalmazottak között december közepén kezdenek sztrájkolni a reptéri bevándorlási tisztek, ami sokak számára kisiklathatja a karácsonyt – bár biometrikus útlevéllel az automata beléptetőkapukon át is be lehet lépni a szigetországba... azonban ezekből kevés van. Arra nem kell számítani, hogy egyáltalán nem lehet belépni a szigetországba, a szokásos lassú tempó viszont csigalassúra válthat át.

A Közalkalmazotti szakszervezet egy hónapra tervezett, de nem folyamatos sztrájkja késleltetni fogja a jogosítványok kiadását és a kikötői beléptetéseket is.

Az egyetemi oktatói sztrájk idején jön egy részleges londoni metrós sztrájk, majd szombaton az Aslef, a mozdonyvezetők szakszervezetének munkabeszüntetése.

Leteszik majd még továbbá a munkát a következő hetekben a brit postai dolgozók is.

A tiltakozók valószínűleg azzal a tudattal sztrájkolnak majd, hogy a Birmingham és Wolverhampton között közlekedő, Középnyugat-Angliai Metro – nevével ellentétben villamos-tömegközlekedési cég - dolgozói 20 százalékos béremelést harcoltak ki maguknak és felfüggesztették saját munkabeszüntetésüket. Bár az ajánlat csak az öt évnél régebben állományban lévő dolgozókat érinti, a lépés azért említésre méltó, mert a brit infláció jelenleg 11 százalékos. Azaz, ezek a dolgozók reálértékben tudták növelni a fizetésüket.

(A nyitóképen: Brit levélkézbesítők tüntetnek egy londoni postahivatal előtt 2022. szeptember 30-án.)

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×