eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Az oxfordi Fő utca 2020. április 17-én. A brit kormány egyelőre fenntartja a koronavírus-járvány miatt bevezetett kijárási korlátozásokat, amelyek szerint a lakosság csak a legszükségesebb esetekben hagyhatja el otthonát.
Nyitókép: Az oxfordi Fő utca 2020. április 17-én. MTI/EPA/Will Oliver

Soha nem volt sztrájkra készülnek a brit egyetemek, és sokan csatlakozhatnak még

Háromnapos sztrájk lesz minden egyetemen ebben a hónapban Nagy-Britanniában. Most már az oktatók is leteszik a munkát. A dolgozók jobb fizetésért és nyugdíjakért tiltakoznak.

140 brit felsőoktatási intézmény 70 ezer dolgozója teszi le a munkát úgy, hogy az elmúlt év folyamán már összesen 18 napon át voltak munkabeszüntetések az egyetemeken.

A Tab című portál nyomozása szerint a 24 világszínvonalú, vezető brit egyetemet tömörítő Russel Csoport 11 millió fontot takarított meg az oktatóknak a sztrájkok miatt visszatartott fizetésével.

Az Egyetemi és Főiskolai Dolgozók Szakszervezetének szavazása nyomán november 24-én, 25-én és 30-án szünetel majd az oktatás a brit felsőoktatási intézményekben, és a hónap végi sztrájknapon még egy hatalmas londoni tüntetésre is felhívtak.

„Világos az üzenetünk: tegyenek egy rendes ajánlatot az asztalra. Ez a sztrájk olyan lesz, ami nem mérhető máshoz. Más volt a szavazás, más lesz a fellépés és más lesz az eredmény” – közölte a szakszervezet főnöke, Jo Grady.

Az eredmény valóban példátlan lesz: két és fél millió brit diákot érint. Ami még inkább láthatóvá teheti a tiltakozást, hogy a brit Ápolók Királyi Kollégiuma és a közalkalmazotti szakszervezet is csatlakozhat az oktatókhoz – attól függően, hogy mit szavaznak meg a tagok a héten. A brit postások már korábban közölték, hogy novemberben is sztrájkolnak, a befolyásos RMT vasúti szakszervezet pedig újra megszavaztatja tagjait – ők azok, akik fontos ünnepekre és hétvégékre szokták időzíteni munkabeszüntetéseiket, többek között a londoni metrón.

Tudósítók szerint

még nem volt ilyen nagy érdekvédelmi akció a brit felsőoktatásban, mint ami most várható.

Eddig csak külön-külön tiltakozások voltak, most viszont országos lesz a sztrájk.

Az oktatók – másokhoz hasonlóan – nem hajlandók elfogadni az elszabadult infláció miatt romló élet- és munkakörülményeket, és az egyetemek vezetésétől várják, hogy méltányos ajánlattal álljanak elő. Az idén háromszázalékos béremelést kaptak, miközben a brit infláció már 10 százalék körül jár. Ami viszont még inkább tüzeli őket: a szakszervezet szerint 35 százalékkal érnek majd kevesebbet a nyugdíjaik az idén bevezetett megszorítások miatt.

A brit egyetemi munkaadók szövetsége ugyanakkor nemtetszését fejezte ki a sztrájk miatt – és megemlítette, hogy mindez annak ellenére történik, hogy előrehozták a 2023-24-es fizetési tárgyalásokat.

„Ez nem tesz jót a diákoknak és nem segít az egyetemeknek fenntartani a dolgozói létszámok szintjét” – mondta Raj Jethwa, a munkaadói szervezet vezérigazgatója.

A brit diákok éves tandíja több mint 10 ezer font – és ha diákhitelből finanszírozzák tanulmányaikat, akkor ezt függetlenül attól kell majd visszafizetniük a munkába állás után, hogy hány napot töltöttek el az egyetemen előadásokon és szemináriumokon való részvétellel.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×