eur:
379.55
usd:
351.52
bux:
58432.29
2023. december 6. szerda Miklós
Robert Fico, az Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD) párt vezetője sajtótájékoztatót tart Pozsonyban 2020. március 1-jén. Fico pártja 18,29 százalékkal második helyet szerzett.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Eldőlt a szlovák kormány lemondását célzó népszavazási kérdés sorsa

A szlovák kormány azonnali lemondásáról szóló népszavazási kérdés nem áll összhangban az ország alkotmányával – döntött róla a szlovák Alkotmánybíróság. A legerősebb ellenzéki párt, a Robert Fico vezette Smer idén júniusban kezdett aláírásgyűjtésbe egy népszavazás kiírására, amellyel az Eduard Heger vezette kormány azonnali lemondását szerették volna elérni. Ezt a kérdést minősítette alkotmányba ütközőnek a taláros testület. Egy másik kérdésben, a parlament megbízatási idejének lerövidítésében viszont lesz referendum.

Nincs összhangban a szlovák alaptörvénnyel az a népszavazási kérdés, amely a kormány azonnali lemondását célozza. Ivan Fiačan, a kassai székhelyű Alkotmánybíróság elnöke kijelentette, hogy az alkotmánybírósági döntés értelmében az államfő ebben a kérdésben nem írhat ki népszavazást.

A referendumot a Robert Fico vezette ellenzéki Smer szorgalmazta, amely a referendummal részint az Eduard Heger vezette kormány azonnali lemondását, részint az alkotmány olyan értelmű módosítását szerette volna elérni, hogy

a törvényhozás megbízatási időszaka népszavazás vagy parlamenti határozat alapján is rövidíthető legyen. Erről a második kérdésről viszont lehet majd dönteni.

Zuzana Čaputová köztársasági elnök szerint ez a kérdés összhangban van az alkotmánnyal. A népszavazást a kezdeményezők egyebek mellett a kormánnyal szembeni általános elégedetlenséggel indokolták és azzal, hogy szerintük a társadalomnak nem maradt más lehetősége a kormány leváltására.

A Smer képviselői augusztus végén 406 ezer népszavazás kihirdetését támogató aláírást adtak át az elnöki palotában. Robert Fico, a párt elnöke kijelentette, tiszteletben tartja az Alkotmánybíróság döntését. Szerinte az a lényeg, hogy lesz népszavazás. „A Smer népszavazást kezdeményezett, és lesz népszavazás, méghozzá

az Alkotmány olyan értelmű módosításáról, amely lehetővé teszi az előrehozott választást”

– mondta Fico, hozzátéve, hogy abban a kérdésben lesz népszavazás, amelyet a legfontosabbnak tartanak, ez pedig a parlament megbízatási idejének lerövidítése, parlamenti határozattal vagy előrehozott választás kiírásával. Robert Fico szerint a kormány azonnali lemondására vonatkozó kérdés csak azt a célt szolgálta volna, hogy minél többen vegyenek részt a népszavazáson. A Smer szerint a kormány csődöt mondott, az ország alkotmányos válságban van, és az egyetlen megoldás az előrehozott választás.

A kormánypártok nem lepődtek meg az Alkotmánybíróság döntésén. A legnagyobb koalíciós párt, az OĽaNO frakcióvezetője szerint Robert Fico félvállról vette a népszavazást. „Ez egyértelmű bizonyítéka annak, hogy nem is érdekli azoknak a választóknak a véleménye, akik aláírták a petíciós íveket. Egyszerűen becsapta őket, és csak a hatalomba való visszatéréshez akarja kihasználni az embereket, hogy elkerülje a felelősségre vonást” – jelentette ki Michal Šipoš.

Szlovákia történetében eddig 8 alkalommal tartottak referendumot, de közülük – a megköveteltnél alacsonyabb részvételi arány miatt – csak egy lett érvényes, az ország európai uniós csatlakozásáról tartott 2003-as referendum, amelyen a szavazásra jogosultak 52 százaléka vett részt.

Címlapról ajánljuk
Hornung Ágnes képviselő lett, ezzel megdőlt egy parlamenti rekord

Elemzés
Hornung Ágnes képviselő lett, ezzel megdőlt egy parlamenti rekord

Kiadta Hornung Ágnesnek, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkárának a novemberben elhunyt Turi-Kovács Béla országgyűlési képviselői mandátumát a Nemzeti Választási Bizottság. Herczeg Sándor politológus segítségével megnéztük, hogyan alakult a nők képviselete az Országgyűlésben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.06. szerda, 18:00
Stumpf István
egyetemi tanár, a Bibó Szakkollégium és a Századvég Alapítvány alapító igazgatója, korábbi alkotmánybíró és kancelláriaminiszter
Nagy Márton nagy feladatot kapott

Nagy Márton nagy feladatot kapott

Nagyon érdekes döntéseket rejtett el a kormány a kedden késő este megjelent határozatában, amivel a kormány ügyrendjéről szóló határozatát módosítja. Ennek lényege, hogy némiképp változik a kormányzati döntéselőkészítés: a Gazdasági Kabinet hatásköre kiszélesedik és december 7-étől Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter fogja vezetni Varga Mihály pénzügyminiszter helyett. Varga Mihály viszont kapott egy új eszközt a kezébe.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×