eur:
392.84
usd:
366.57
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
A 2020. május 14-én készült, június 18-án közreadott képen piros buszok haladnak el a brit jegybank, a Bank of England épületénél London pénzügyi negyedében. Ezen a napon bejelentették, hogy a brit jegybank százmilliárd font pótlólagos likviditást juttat a brit gazdaságba az új koronavírus okozta járvány súlyos hatásainak enyhítése érdekében.
Nyitókép: MTI/EPA/Neil Hall

Három óra sötétség, áramkrízis lehet Nagy-Britanniában

Szakértők már olyan dolgokról beszélnek, mint hogy egy szoba felfűtése nyolcszor drágább egy elektromos takaró használatánál és negyvenszer többe kerül, mint az ágyba tett meleg vizes palack.

Akár háromórás áramszünetekre kell felkészülniük a briteknek a télen – erre figyelmeztetett a brit energiahálózatért felelős cég. Mindez szembemegy a kormány és a hatóságok korábbi ígéreteivel, hogy az energiaválság ellenére a szigetországban biztosított lesz az ellátás.

Úgy tűnik, nem hiába ismételgetik a briteknél az 1970-es évek végét leíró és Shakespeare-től kölcsönvett szófordulatot: elégedetlenségünk tele.

Hiába ígérte Liz Truss miniszterelnök, hogy Britanniában égve maradnak a lámpák annak ellenére, hogy az ukrajnai háború által elmélyített energiaválság Európában gondokat okozhat a télen. Hiába mondta ugyanezt a nyáron a National Grid – a brit nemzeti energiahálózatot fenntartó cég.

Mostani prognózisában már jelezte: télen extrém esetekben akár három órás áramszünetekre is fel kell készülni – például az este hét órát megelőző időszakban.

Olyan elképzelést is megszellőztettek, hogy egyes időszakokban más és más térségek használhatnának áramot vagy bizonyos háztartási eszközöket.

A családokat például arra kérhetik, hogy csak éjszaka használják a mosógépet, hogy a csúcsidőben ne terheljék túl a hálózatot. Sőt,

akár 4800 Ft-nak megfelelő összeget is fizethetnek az otthonoknak és a vállalkozásoknak, ha a kért időben egyáltalán nem használnak áramot.

Liz Truss brit miniszterelnök ezúttal már nem volt hajlandó kizárni az áramszünetek lehetőségét – ha a szigetország nem tud elég energiát importálni. Helyette – politikusi fogással – valami jót akart mondani, amiből az lett, hogy „az ország túl fogja élni a telet”.

Truss erről Prágában, az Európai Politikai Közösség nevű szerveződés alakulóülésén beszélt, ahová meghívták az Európai Uniónak hátat fordító briteket is.

Megjegyezte, hogy Nagy-Britannia „sokkal jobb helyzetben van, mint más országok” és „jó az ellátása”, de a stabil ellátásra már nem akart ígéretet tenni.

Az unióban a tagállamok már elfogadták, hogy 10 százalékkal visszaveszik a gáz és 15 százalékkal az áramfogyasztást az áramszünetek megelőzésére. Mint a Telegraph című lap megjegyezte: a német nagykövet erre sürgette a briteket is. „A francia atomerőművek fele nem működik és ez azt jelenti, hogy Nagy-Britannia, amely az egyik téli energia-importőr, áramszünetekkel szembesülhet. Tehát nagyon fontos lenne jelezni a lakosságnak, hogy vissza kell fogni az áram- és gázfogyasztást”.

Truss és más kormánytagok korábban jelezték, hogy

nem akarják az atyáskodó állam szerepét játszani és megmondani az embereknek, hogy osszák be az energiát,

és most is közölték: a brit helyzet nagyon más, mint az uniós.

Viszont tudósítók is megjegyezték: a nettó exportőr Nagy-Britannia a télen áram-importőrré válhat. Truss leszavazta egyik minisztere felvilágosító kampányát. Viszont szakértők közölték: jó lenne emlékeztetni az embereket: egy szoba felfűtése nyolcszor drágább, mint egy elektromos takaró használata és negyvenszer többe kerül, mint az ágyba tett meleg vizes palack.

Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
A vártnál gyengébben muzsikált az Airbus

A vártnál gyengébben muzsikált az Airbus

Az Airbus gyengébb első negyedévi pénzügyi teljesítményről számolt be. A cég 577 millió eurós korrigált üzemi eredményt ért el, ami 25 százalékos csökkenést jelent az előző év azonos időszakához képest. Ezzel párhuzamosan a bevétel 12,83 milliárd eurót tett ki. Ez elmarad az elemzők által várt 789 millió eurós működési nyereségtől.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×