eur:
392.83
usd:
366.85
bux:
66949.07
2024. április 26. péntek Ervin
A 2020. április 15-én készült, június 18-án közreadott képen egy a brit jegybank, a Bank of England emblémája a bank épületén London pénzügyi negyedében. Ezen a napon bejelentették, hogy a brit jegybank százmilliárd font pótlólagos likviditást juttat a brit gazdaságba az új koronavírus okozta járvány súlyos hatásainak enyhítése érdekében.
Nyitókép: MTI/EPA/Neil Hall

Bank of England: már az ország stabilitása a tét

Meglepetésre eladás helyett váratlanul állampapír-vásárlásba kezdett az Bank of England. Mindez azután történt, hogy a kormány unortodox adócsökkentő gazdasági csomagját bizalmatlanul fogadták a piacok és hatalmasat zuhant a font árfolyama. A bank közölte: az ország pénzügyi stabilitása a tét.

„Lényegi kockázat, veszélyben az Egyesült Királyság pénzügyi stabilitása” – így érvelt a Bank of England azután, hogy kedden váratlanul közölte: brit állampapírokat kezd el vásárolni.

Kwasi Kwarteng pénzügyminiszter múlt heti ’miniköltségvetése’ nemcsak a prudens államháztartási egyensúly fontosságát hirdető klasszikus konzervatív hozzáállással ment szembe, de a piacokat is megrázta.

A brit közéletben hetek óta fő téma, hogy a kormány masszív adócsökkentésbe kezd és a kieső pénzt hitelfelvételből pótolja – azért, mert azt hiszi vagy reméli, hogy lökést adhat a gazdasági növekedésnek.

A reakció azonban az volt, hogy mélyrepülésbe kezdett a font a dollárral szemben, ami miatt a brit állam és pénzintézetek számára hirtelen megdrágultak a hitelek. Példa nélküli módon még a Nemzetközi Valutaalap is megszólalt, nyíltan bírálta az adócsökkentési programot, és megjegyezte: ez csak növeli majd a társadalmi egyenlőtlenségeket és még feljebb tornássza az árakat. Az IMF arra sürgette Liz Truss kormányát, hogy „vizsgálja felül az adóintézkedéseket” – különösen „a nagy jövedelműeket érintőket”.

Ha folytatódik a pénzpiaci reakció, vagy ahogy a központi bank fogalmazott, a „rendellenesség", vagy ha elmélyül,

akkor az már az ország pénzügyi stabilitását fogja veszélyeztetni.

Egy ilyen helyzetben indokolatlan módon feszesebbé válnának a pénzügyi kondíciók és csökkenhet a hitelkiáramlás a reálgazdaságba – tette hozzá.

Szerdán már 1 dollár 6 centre esett a dollár-font árfolyam, és elhangzottak olyan vészjósló prognózisok is, hogy bekövetkezhet az, hogy 1 font kevesebbet ér majd, mint 1 dollár.

A Bank of England vezetésénél ezek után szakadt el a cérna, és adták fel a tervet, hogy brit állampapíroktól váljanak meg. Helyette vásárolnak, és mint közölték:

„bármilyen mennyiségben, amennyi csak szükséges”.

Az intervenció nyomán 4,5 százalékról 4-re esett a 10 éves lejáratú brit kincstárjegy hozama, de aztán a délután folyamán elkezdett ismét emelkedni, közelítve a 4,3 százalékhoz. Hasonló módon avatkozott be a bank a pandémia idején, hogy elkerülje a piacok összeomlását.

Érdekesség, hogy a Bank of England még a múlt héten is azt tervezte, hogy a következő év folyamán 80 milliárd font értékű kincstárjegytől válik meg.

Elemzők megjegyzik: világszerte növekednek a hitelköltségek, amelyek feltornászták a hozamokat a fejlett gazdaságokban. Nagy-Britanniának azonban másokhoz képest drámai módon megugrott az eladósodottsága – tükrözve a traderek aggodalmát a gazdaság állapota és a kormány adócsökkentő terve miatt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×