INFORÁDIÓ
2022. november 29. kedd
Taksony

angol font

nagy-britannia

adócsökkentés

Keir Starmer, az ellenzéki Munkáspárt vezetője beszél a párt éves konferenciáján Liverpoolban 2022. szeptember 27-én.

Ha most lenne a választás: történelmi előnyben a brit ellenzék

Bár a hétvégén az angol font némileg erőre kapott a brit adócsökkentő programra adott piaci válasz után, a választók büntetnék a kormányt. Húsz éve nem tapasztalt előnyre tett szert az ellenzéki Munkáspárt, ami miatt kérdőre vonhatják Truss miniszterelnököt a héten kezdődő konzervatív pártkongresszuson.

Az Egyesült Királyság legfőbb ellenzéki ereje, a Munkáspárt az elmúlt több mint két évtized legnagyobb közvélemény-kutatási előnyére tett szert azután, hogy Liz Truss miniszterelnök nem tudta megnyugtatni a választókat a gazdasági stratégiájával kapcsolatban. Az adócsökkentő program, amely leginkább a gazdagabb rétegek bevételeit kíméli – miközben lökést akar adni a gazdasági növekedésnek – az elmúlt héten zavart okozott a pénzpiacokon és a font árfolyameséséhez vezetett.

Ennek nyomán a brit bankok és az állam számára jelentősen megdrágult a hitelezés, amit pártszimpátiától függetlenül azonnal megéreztek a britek, főként a lakástulajdonsok vagy az ingatlanvásárlók.

A bankok több száz jelzálogkonstrukciót vontak ki hirtelen a piacról, miközben a prognózis alapján jelentősen megugorhatnak a törlesztőrészletek.

A Munkáspárt most 33 pontos előnnyel vezet a kormányzó Konzervatívokkal szemben – derül ki a YouGov közvélemény-kutató cégnek a Times című lap számára készített felméréséből. A YouGov szerint ez a legnagyobb előny a tetszési indexben, amelyet az 1990-es évek vége óta bármelyik párt elért.

Mit jelent mindez?

Sir Keir Starmer (nyitóképünkön) pártjára a britek 54 százaléka szavazna, míg Liz Truss konzervatív miniszterelnök pártjára 21 százalék. A maradék szavazatokon a skót nacionalisták, a liberális demokraták és más kisebb pártok osztoznának.

A hír nem túl kellemes Liz Truss számára, mivel a hétvégén startol a párt szokásos őszi kongresszusa. Már Truss választások nélküli hatalomra lépése előtt világos volt, hogy

a konzervatívok egy jelentős része sem szíveli gazdaságpoltikáját, amit többen „nem-konzervatívnak” neveztek.

Truss egy dologgal tud a jelen pillanatban érvelni: még korai megmondani, hogyan teljesít majd radikális gazdasági csomagja, főleg, hogy a hétközi pánik után az angol font némileg magára talált az amerikai dollárral szemben.

Magának a miniszterelnöknek a személyes tetszési indexe is katasztrofális. Arra a kérdésre, hogy ki lenne a legjobb miniszterelnök, mindössze 15 százalék mondta azt, hogy a toryk vezére, ami 10 százalékkal kevesebb, mint az előző felmérésben. Miközben a Munkáspárti Starmert 44 százalék tartaná jobb választásnak, ami 12 százalékkal több, mint az előző felmérésen.

Arra a kérdésre, hogy az emberek szerint mennyire jól vagy rosszul teljesít Liz Truss miniszterelnökként, 65 százalék mondta, hogy rosszul, és csak 15 százalék, hogy jól.

Egy másik felmérés, a Deltapoll kisebb különbséget hozott ki, az ő adataik szerint a Labour nem 33 hanem 19 ponttal vezet a brit kormánypárt előtt – az előny azonban így is jelentős.

Az egy héttel korábban bemutatott brit kormányprogram olyan piaci káoszt okozott, hogy az angol központi banknak kellett közbelépnie, és állampapír-vásárlással megmentenie a brit nyugdíjalapokat.

(A nyitóképen: Keir Starmer, az ellenzéki Munkáspárt vezetője beszél a párt éves konferenciáján Liverpoolban 2022. szeptember 27-én.)

Nyitókép: MTI/EPA/Adam Vaugham

Kapcsolódó hang

Ha most lenne a választás: történelmi előnyben a brit ellenzék
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018