eur:
392.51
usd:
365.8
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin
A 2020. március 9-i képen Elon Musk, a Tesla amerikai elektromosjármű-gyártó vállalat vezérigazgatója a SATELLITE 2020 elnevezésű konferencián beszél Washingtonban. Május 9-én Musk Twitteren megfenyegette Kalifornia állambeli Alameda megye hatóságait, hogy elköltözteti a cégnek a Kalifornia állambeli Fremontban fekvő székhelyét és talán az üzemet is, mert a koronavírus-járvány miatt nem adták meg az engedélyt, hogy újraindítsa a gyártást.
Nyitókép: MTI/AP/Jeff Chiu

Donald Trump nekiment Elon Musknak

Mégsem veszi meg Elon Musk a Twittert – de jogi szakértők szerint kénytelen lehet lebonyolítani a tranzakciót.

Jogi szakértők szerint egy amerikai bíróság arra kényszerítheti Elon Muskot, hogy végig vigye a Twitter 44 milliárd dolláros felvásárlását, annak ellenére, hogy leállította a tranzakciót.

A Tesla vezérigazgatója pénteken közölte a Twitterrel, hogy felmondja az üzletet, a közösségi médiaplatformon lévő spam-fiókok száma miatti aggodalmakra hivatkozva.

A Twitter elnöke, Bret Taylor egy tweetben reagált, amelyben azt mondta, hogy a vállalat "jogi lépéseket kíván tenni az egyesülési megállapodás érvényesítésére".

Vasárnap este a Bloomberg arról számolt be, hogy

a Twitter jogi csapatot állított össze azért, hogy beperelje Muskot.

Több jogász azt mondta, a Twitter megvásárlásáról szóló megállapodás értelmében a vállalat kérheti a bírótól a "konkrét teljesítést", ami arra kötelezné Muskot, hogy az áprilisban elfogadott 54,20 dolláros részvényenkénti áron megvegye a céget. Alternatívaként a vállalat 1 milliárd dolláros vigaszdíjat is követelhet Musktól, amiért felmondja az üzletet.

Azt is megjegyezték, hogy Musk érvei valószínűleg elbuknának a bíróságon, és hogy ürügyet keres arra, hogy jogsértésre hivatkozhatva állíthassa le az ügyletet.

Musk három átfogó érvet terjesztett elő:

  • a Twitter megszegte a megállapodást azzal, hogy nem szolgáltatott elegendő információt a spamfiókokról;
  • a Twitter az amerikai pénzügyi felügyeletnek tett közzétételeiben tévesen mutatta be a spamfiókok számát;
  • és a vállalat megszegte a megállapodást azzal, hogy nem konzultált Muskkal, amikor nemrégiben vezető beosztású alkalmazottakat bocsátott el.

Viszont jogi szakértők arra is figyelmeztettek, hogy egy elhúzódó jogi csatározás tovább ronthatná a Twitter részvényárfolyamát és az alkalmazottak morálját. A legtöbb hasonló jogvita általában peren kívüli egyezséggel ér véget – mondta egyikük.

Musk döntése közben egy olyan lépés, amely a jelek szerint szertefoszlatja Donald Trump volt elnök és támogatóinak reményét, hogy a közösségi médiaplatform lazít a konzervatívokat idegesítő tartalmi korlátozásokon. A lépés nyomán többek között az ifjabb Donald Trump hevesen bírálta a Twittert és azt mondta: "Garantálom, hogy bármilyen cenzúrát is végeztek, most tízszeresére fogják növelni. A szabad gondolkodásnak vagy szólásszabadságnak nulla esélye van ".

Musk többször is azt mondta, hogy megszüntetne szinte tartalmi korlátozást és azzal vádolta a Twittert, hogy blokkolja a szólásszabadságot, mivel döntéseket hoz arról, hogy mely tartalmak túl károsak az oldal számára. Azt is megígérte, hogy újra megnyitja a platformot a volt elnök előtt – akit kitiltottak, miután a január 6-i zavargások részeként arra biztatta támogatóit, hogy rohamozzák meg a Capitoliumot.

Az exelnök ezt viszont nem hálálta meg:

káromkodva kommentálta, hogy szerinte Musk nem mondott igazat azzal, hogy „idén júniusig soha nem szavazott republikánusokra”.

Az érthetetlennek tűnő kirohanás valódi oka azonban valószínűleg az, Musk jelezte: szimpatizál Ron DeSantis floridai kormányzóval, aki a 2024-es elnökválasztás egyik republikánus jelöltje – és így Trump riválisa lehet. Mivel Musknak a Twitteren már több mint 100 millió követője van, a megjegyzés sok támogatót hozhat DeSantisnak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×