INFORÁDIÓ
2022. augusztus 15. hétfő
Mária

csehország

energetika

szénerőmű

földgáz

Gázhiány esetén üzemben maradnak a cseh szénerőművek

Gázhiány esetén üzemben maradnak a cseh szénerőművek

Földgázhiány esetén üzemben maradnak azok a szénerőművek Csehországban, amelyeket máskülönben emissziós problémák miatt le kellene állítani – jelentette ki Jozef Síkela cseh ipari és kereskedelmi miniszter. Szlovákiában más a helyzet: az állam nem támogatja tovább a barnaszénbányászatot.

A cseh ipari és kereskedelmi miniszter közölte: Csehország földgázellátása jelenleg stabilnak mondható, kiesések nincsenek. A környező országok azonban kieséseket jelentenek a földgázellátásban, ezért Prága sem zárhatja ki, hogy Csehországnak is gondjai lehetnek az orosz gázszállításokkal, esetleg azok teljesen megszűnnek. A kormány ezért a múlt héten módosította az energetikai törvényt, amely lehetővé teszi a probléma orvoslását. A módosított törvény alapján a kormány engedélyezheti azon szénerőművek üzemben tartását bizonyos ideig, amelyeket máskülönben a túllépett emissziós normák miatt le kellene állítani.

Jozef Síkela szerint az országos tartalékokat jelentő földgáztárolók jelenleg kétharmadig vannak feltöltve, azaz mintegy 2,2 milliárd köbméternyi gáz van bennük. A tárcavezető felszólította az illetékes cégeket, hogy folytassák, sőt gyorsítsák fel a gáztárolók feltöltését. „Csehország azon európai országok közé tartozik, ahol a leggyorsabban sikerül feltölteni a gáztárolókat” – jegyezte meg Jozef Síkela. A miniszter megerősítette azt a sajtóértesülést, miszerint a cseh állam jelentős kapacitásokat szerzett a hollandiai cseppfolyósított földgáz terminálokban. Jelezte ugyanakkor, hogy pontos adatokat erről nem hozhat nyilvánosságra.

A szénenergia terén Szlovákiában ellenkező a helyzet:

az ország nem tér vissza a barnaszén-bányászat támogatásához. A felső-nyitravidéki bányák arra figyelmeztetnek, hogy már megkezdődött a régió átalakításának és a bányászat megszüntetésének folyamata, a bányászat folytatása pedig már nem lehetséges. Adriana Siváková, a felső-nyitrai bányatársaság szóvivője elmondta, a társaság már csak pár évig végzi a kitermelést, aztán teljesen leáll. „A nyitranováki bányában még 6-9 millió tonnányi széntartalék van, ezt még 2023-tól 2034-ig kibányásszuk. További 26 millió tonna van még a gbely bányában” – tájékoztatott a szóvivő.

Állami támogatás hiányában a bányák nem akarják folytatni a kitermelést. Az állam pedig nem akarja tovább támogatni a barnaszénbányászatot. Szlovákia számára sem gazdasági, sem környezeti szempontból nem kifizetődő a barnaszén elégetésévelt kitermelt villamosenergia. A fogyasztóknak évente mintegy 120 millió eurójába került a lignit elégetéséből a nyitranováky erőműben kitermelt villamos áram.

Annak ellenére, hogy más európai államok egyelőre még meghagyták a szénerőműveiket, Szlovákia folytatja ezek leállítását. „Szlovákiában ennek nincs értelme, a mi barnaszenünk nagyon gyenge minőségű” – mondta Ján Budaj szlovák környezetvédelmi miniszter. A gazdasági tárca szerint a szénbányászat megszűnése után sem fenyeget energiahiány Szlovákiában.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018