eur:
389.35
usd:
362.79
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Nyitókép: Pixabay

Gázhiány esetén üzemben maradnak a cseh szénerőművek

Földgázhiány esetén üzemben maradnak azok a szénerőművek Csehországban, amelyeket máskülönben emissziós problémák miatt le kellene állítani – jelentette ki Jozef Síkela cseh ipari és kereskedelmi miniszter. Szlovákiában más a helyzet: az állam nem támogatja tovább a barnaszénbányászatot.

A cseh ipari és kereskedelmi miniszter közölte: Csehország földgázellátása jelenleg stabilnak mondható, kiesések nincsenek. A környező országok azonban kieséseket jelentenek a földgázellátásban, ezért Prága sem zárhatja ki, hogy Csehországnak is gondjai lehetnek az orosz gázszállításokkal, esetleg azok teljesen megszűnnek. A kormány ezért a múlt héten módosította az energetikai törvényt, amely lehetővé teszi a probléma orvoslását. A módosított törvény alapján a kormány engedélyezheti azon szénerőművek üzemben tartását bizonyos ideig, amelyeket máskülönben a túllépett emissziós normák miatt le kellene állítani.

Jozef Síkela szerint az országos tartalékokat jelentő földgáztárolók jelenleg kétharmadig vannak feltöltve, azaz mintegy 2,2 milliárd köbméternyi gáz van bennük. A tárcavezető felszólította az illetékes cégeket, hogy folytassák, sőt gyorsítsák fel a gáztárolók feltöltését. „Csehország azon európai országok közé tartozik, ahol a leggyorsabban sikerül feltölteni a gáztárolókat” – jegyezte meg Jozef Síkela. A miniszter megerősítette azt a sajtóértesülést, miszerint a cseh állam jelentős kapacitásokat szerzett a hollandiai cseppfolyósított földgáz terminálokban. Jelezte ugyanakkor, hogy pontos adatokat erről nem hozhat nyilvánosságra.

A szénenergia terén Szlovákiában ellenkező a helyzet:

az ország nem tér vissza a barnaszén-bányászat támogatásához. A felső-nyitravidéki bányák arra figyelmeztetnek, hogy már megkezdődött a régió átalakításának és a bányászat megszüntetésének folyamata, a bányászat folytatása pedig már nem lehetséges. Adriana Siváková, a felső-nyitrai bányatársaság szóvivője elmondta, a társaság már csak pár évig végzi a kitermelést, aztán teljesen leáll. „A nyitranováki bányában még 6-9 millió tonnányi széntartalék van, ezt még 2023-tól 2034-ig kibányásszuk. További 26 millió tonna van még a gbely bányában” – tájékoztatott a szóvivő.

Állami támogatás hiányában a bányák nem akarják folytatni a kitermelést. Az állam pedig nem akarja tovább támogatni a barnaszénbányászatot. Szlovákia számára sem gazdasági, sem környezeti szempontból nem kifizetődő a barnaszén elégetésévelt kitermelt villamosenergia. A fogyasztóknak évente mintegy 120 millió eurójába került a lignit elégetéséből a nyitranováky erőműben kitermelt villamos áram.

Annak ellenére, hogy más európai államok egyelőre még meghagyták a szénerőműveiket, Szlovákia folytatja ezek leállítását. „Szlovákiában ennek nincs értelme, a mi barnaszenünk nagyon gyenge minőségű” – mondta Ján Budaj szlovák környezetvédelmi miniszter. A gazdasági tárca szerint a szénbányászat megszűnése után sem fenyeget energiahiány Szlovákiában.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×