INFORÁDIÓ
2022. augusztus 14. vasárnap
Marcell

károly herceg

készpénz

dollár

katar

adomány

jótékonyság

A walesi herceg londoni hivatala, a Clarence House által közreadott kép Károly walesi hercegről, brit trónörökösről, amint koronavírustesztjéről nyilatkozik a skóciai Birkhallban 2020. április 1-jén. walesi herceg londoni hivatalának, a Clarence House-nak a 2020. március 30-i közleménye szerint a korábban koronavírussal diagnosztizált 71 éves Károly herceg jól van, kikerült a karanténból.

Nagy botrány lett Károly herceg dollármilliókat rejtő szatyrából és bőröndjeiből

A brit trónörökös tagadja, hogy bármi rosszat tett volna, amikor állítólag több mint 3 millió dollárnyi készpénzt fogadott el jótékonysági célokra. A botrány arra utal, hogy jogi hiányosságok lehetnek a brit uralkodó család tevékenységének szabályozásában.

A Sunday Times című brit lap szerint Károly herceg több mint 3 millió dollárnyi készpénzt fogadott el egy katari politikustól karitatív célokra. 2011 és 2015 között a walesi herceg személyesen vett át három, bőröndbe pakolt készpénzköteget, amelyek közül az egyik valamivel több mint 1 millió dollárt tett ki. Az adományt állítólag a walesi herceg karitatív alapjának (PWCF) számláira helyezték el, amely évente adományokat ítél oda különböző jótékonysági szervezeteknek.

A Times szerint az adományt 500 eurós bankjegyekben adta át neki Hamad bin Jasszim bin Dzsaber Al Thani sejk. Al Thani Katar ellentmondásos volt miniszterelnöke a The Guardian szerint több offshore céggel is kapcsolatban állt.

A Times-cikk hozzátette, hogy amikor Al Thani mintegy 1 millió dollárnak megfelelő összeget adott át Károlynak, a pénzt állítólag a Fortnum & Mason luxusáruházból származó szatyorba gyömöszölték. A Fortnum & Mason a királyi ház élelmiszer- és teabeszállítója.

Az Insider portálhoz hétfőn eljuttatott közleményében a Károly hivatala tagadta, hogy a trónörökös bármi rosszat tett volna. "A sejktől kapott adományokat azonnal átadtuk a herceg egyik jótékonysági szervezetének, akik elvégezték a megfelelő ellenőrzést és biztosítottak bennünket arról, hogy minden megfelelő eljárást betartottak" - állt a közleményben.

A hivatalos brit királyi honlapon ismertetett ajándékozási irányelvek és eljárások szerint a királyi család tagjai "elfogadhatnak csekket olyan jótékonysági szervezet pártfogójaként vagy nevében, amellyel kapcsolatban állnak (gyakran reklámcélokból)". Viszont a szabályozás nem tesz említést a készpénzadományokról.

Az oldal hozzáteszi, hogy a királyi család tagjai "soha nem fogadhatnak el pénzbeli vagy pénzzel egyenértékű ajándékot hivatalos megbízatással vagy feladattal kapcsolatban. Ha a pénzt nem lehet visszaadni, akkor azt közvetlenül a királyi család tagja által kijelölt jótékonysági szervezetnek kell adományozni".

A Jótékonysági Hivatal, a brit kormány egyik szabályozó szervének szóvivője az Insidernek e-mailben azt írta, "tudomása van a walesi herceg jótékonysági alapítványa által kapott adományokról szóló jelentésekről" és hozzátette: "Át fogjuk vizsgálni az információkat, hogy eldöntsük, van-e bármilyen feladata a bizottságnak ebben az ügyben".

Ha a hatóság úgy látja, hogy a válasz igen, akkor ez lesz a második alkalom, hogy a walesi herceg jótékonysági tevékenységét vizsgálják majd. A brit rendőrség februárban jelentette be, hogy vizsgálatot indított Károly herceg jótékonysági alapítványa, a The Prince's Foundation ellen, mivel egy közeli segítője azzal vádolta meg, hogy lovaggá ütött egy szaúdi mágnást 2 millió dolláros adományért cserébe.

Károly szóvivője tavaly azt mondta: "A walesi hercegnek nem volt tudomása arról az állítólagos ajánlatról, hogy kitüntetéseket vagy brit állampolgárságot ajánlottak fel a szaúdi üzletembernek adományaiért cserébe".

Kapcsolódó hang

Walesi herceg és a milliós készpénzt rejtő szatyor
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018