eur:
394.23
usd:
369.43
bux:
65708.63
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
A walesi herceg londoni hivatala, a Clarence House által közreadott kép Károly walesi hercegről, brit trónörökösről, amint koronavírustesztjéről nyilatkozik a skóciai Birkhallban 2020. április 1-jén. walesi herceg londoni hivatalának, a Clarence House-nak a 2020. március 30-i közleménye szerint a korábban koronavírussal diagnosztizált 71 éves Károly herceg jól van, kikerült a karanténból.

Nagy botrány lett Károly herceg dollármilliókat rejtő szatyrából és bőröndjeiből

A brit trónörökös tagadja, hogy bármi rosszat tett volna, amikor állítólag több mint 3 millió dollárnyi készpénzt fogadott el jótékonysági célokra. A botrány arra utal, hogy jogi hiányosságok lehetnek a brit uralkodó család tevékenységének szabályozásában.

A Sunday Times című brit lap szerint Károly herceg több mint 3 millió dollárnyi készpénzt fogadott el egy katari politikustól karitatív célokra. 2011 és 2015 között a walesi herceg személyesen vett át három, bőröndbe pakolt készpénzköteget, amelyek közül az egyik valamivel több mint 1 millió dollárt tett ki. Az adományt állítólag a walesi herceg karitatív alapjának (PWCF) számláira helyezték el, amely évente adományokat ítél oda különböző jótékonysági szervezeteknek.

A Times szerint az adományt 500 eurós bankjegyekben adta át neki Hamad bin Jasszim bin Dzsaber Al Thani sejk. Al Thani Katar ellentmondásos volt miniszterelnöke a The Guardian szerint több offshore céggel is kapcsolatban állt.

A Times-cikk hozzátette, hogy amikor Al Thani mintegy 1 millió dollárnak megfelelő összeget adott át Károlynak, a pénzt állítólag a Fortnum & Mason luxusáruházból származó szatyorba gyömöszölték. A Fortnum & Mason a királyi ház élelmiszer- és teabeszállítója.

Az Insider portálhoz hétfőn eljuttatott közleményében a Károly hivatala tagadta, hogy a trónörökös bármi rosszat tett volna. "A sejktől kapott adományokat azonnal átadtuk a herceg egyik jótékonysági szervezetének, akik elvégezték a megfelelő ellenőrzést és biztosítottak bennünket arról, hogy minden megfelelő eljárást betartottak" - állt a közleményben.

A hivatalos brit királyi honlapon ismertetett ajándékozási irányelvek és eljárások szerint a királyi család tagjai "elfogadhatnak csekket olyan jótékonysági szervezet pártfogójaként vagy nevében, amellyel kapcsolatban állnak (gyakran reklámcélokból)". Viszont a szabályozás nem tesz említést a készpénzadományokról.

Az oldal hozzáteszi, hogy a királyi család tagjai "soha nem fogadhatnak el pénzbeli vagy pénzzel egyenértékű ajándékot hivatalos megbízatással vagy feladattal kapcsolatban. Ha a pénzt nem lehet visszaadni, akkor azt közvetlenül a királyi család tagja által kijelölt jótékonysági szervezetnek kell adományozni".

A Jótékonysági Hivatal, a brit kormány egyik szabályozó szervének szóvivője az Insidernek e-mailben azt írta, "tudomása van a walesi herceg jótékonysági alapítványa által kapott adományokról szóló jelentésekről" és hozzátette: "Át fogjuk vizsgálni az információkat, hogy eldöntsük, van-e bármilyen feladata a bizottságnak ebben az ügyben".

Ha a hatóság úgy látja, hogy a válasz igen, akkor ez lesz a második alkalom, hogy a walesi herceg jótékonysági tevékenységét vizsgálják majd. A brit rendőrség februárban jelentette be, hogy vizsgálatot indított Károly herceg jótékonysági alapítványa, a The Prince's Foundation ellen, mivel egy közeli segítője azzal vádolta meg, hogy lovaggá ütött egy szaúdi mágnást 2 millió dolláros adományért cserébe.

Károly szóvivője tavaly azt mondta: "A walesi hercegnek nem volt tudomása arról az állítólagos ajánlatról, hogy kitüntetéseket vagy brit állampolgárságot ajánlottak fel a szaúdi üzletembernek adományaiért cserébe".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Tartósan vízhiányos időszak kihirdetését kezdeményezte a Belügyminisztériumnál a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, valamint a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége. Aszály ugyan még nincs, viszont az Alföldön március közepe óta kritikus a csapadékhiány – mondta az InfoRádióban Cseh Tibor András, a Magosz főtitkára.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
Amerikai hadihajók sora érkezik Izrael partjaihoz, Washingtonnak kellett leállítania Jeruzsálemet – Híreink az iráni-izraeli konfliktusról csütörtökön

Amerikai hadihajók sora érkezik Izrael partjaihoz, Washingtonnak kellett leállítania Jeruzsálemet – Híreink az iráni-izraeli konfliktusról csütörtökön

Izrael fontolóra vette, hogy azonnali megtorló katonai akcióval reagáljon az Irán által elkövetett múlt szombati támadássorozatra, de végül tartva az esetleges eszkalációtól, elvetette ezt a lehetőséget - számolt be az Axios hírügynökség értesüléséről a Sky News. A héten az izraeli hadsereg és a Shin Bet bejelentése szerint légicsapásban életét vesztette a Hamász belbiztonsági részlegének vezetője, Juszef Shabat - tudósított a Times of Israel. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×