INFORÁDIÓ
2022. augusztus 15. hétfő
Mária

jeruzsálem

izrael

palesztin

Résztvevők az izraeli zászlós meneten a jeruzsálemi Damaszkuszi kapunál a város keleti része 1967-es elfoglalásának és egyesítésének emlékére rendezett Jeruzsálem-napon, 2022. május 29-én.

Jeruzsálem nap – „Izrael túlment minden határon”

A felvonulók azt kántálták, hogy „halál az arabokra” és az óvárosban randalíroztak.

A palesztin miniszterelnök szerint az idei Jeruzsálem nap – amikor ultranacionalista zsidók emlékeznek meg a város keleti részének 1967-es elfoglalásáról –, átment minden határon.

Izrael az 1967-es háborúban foglalta el majd annektálta Jeruzsálem keleti óvárosát, arabok lakta részét – avagy a másik értelmezés szerint: ekkor egyesítette a várost. A Jeruzsálem napon hagyományosan az eseményre emlékező nacionalista zsidó csoportok vonulnak át az arab negyeden.

A menet tavaly már erőszakhoz vezetett – a Gázát uraló Hamász ekkor zúdított rakétatüzet izraeli városokra, amire a zsidó állam bombázásokkal vágott vissza: több száz palesztin és tucatnyi izraeli halt meg.

Az idén ugyan nem robbant ki háború, de pattanásig feszültek az idegek.

A becslések szerint 70 ezer nacionalista felvonuló egy része – így fogalmazott még a Times of Israel című lap is – gyakran azt skandálta, hogy „halál az arabokra”, „égjenek le a falvaitok” és hogy „Sirin halott” – a közel három hete, egy izraeli katonai intézkedés során agyonlőtt veterán palesztin Al-Dzsazíra tudósítóra, Sirin Abu Aklehre utalva.

„Mi vagyunk itt az urak, nem? Akkor meg szabaduljunk meg tőlük” – mondta Dina egy fiatal nacionalista felvonuló a Times of Israelnek az arabokról. Mohamed Stajeh palesztin miniszterelnök szerint az idei esemény „olyan agresszió, ami túlment minden határon”.

A mostani Jeruzsálem nap idején 81 palesztin sebesült meg, 28-at kórházba vittek – az izraeli erőkkel és szélsőjobboldali zsidókkal való összecsapások után. Egy videó szerint egy felvonuló gázsprével fújt le egy idős palesztin nőt, egy másik pedig pisztolyt fogott egy az ott álló újságírókra.

A vasárnapi menet után a felvonulók még este is zaklatták az arab negyed lakóit – kövekkel dobáltak otthonokat és kocsikat rongáltak meg.

Egyes palesztinok szerint azonban sokkal nagyobb aggodalmat okozott, hogy zsidó csoportok jutottak be a Templomhegyen található Al-Aksza mecsethez, ahonnan palesztinok kövekkel dobálták őket. Ezen a szent helyen egy kétoldalú egyezmény szerint csak muszlimok imádkozhatnak és a palesztinok attól tartanak, hogy az izraeliek fel akarják borítani a status quót. (Ugyanakkor ez a zsidók legfontosabb szent helye és nacionalisták arról álmodnak, hogy visszaszerzik a komplexumot, és újjáépítik itt az ősi zsidó templomot).

Naftali Bennett miniszerelnök a menet előtt úgy fogalmazott: „Izrael fővárosában felvonulni a nemzeti lobogóval nem is kérdés...” És „felelősségteljes viselkedésre” kérte a felvonulókat. „Sajnos egy kisebbség azért jött, hogy erőszakkal konfliktust provokáljon ki” – tette hozzá később.

Benny Gantz védelmi miniszter viszont keményebb volt: két, palesztinok elleni támadásokkal vádolt „szélsőséges zsidó csoportot fel kéne tenni a terrorlistára”

– mondta. Jair Lapid külügyminiszter szégyenfoltnak nevezte a Lehava és a La Familia nevű csoportokat.

Az izraeli rendőrség „több mint 60 gyanúsítottat” tartóztatott le, de nem közölte a nemzetiségüket. A camera.org nevű izraeli oldal közben kettős mércével vádolta meg a külföldi médiát, amiért az szerinte sokkal gyakrabban használ pejoratív jelzőket, amikor az izraeliek, mint amikor a palesztinok akcióiról tudósít. A háttérhez hozzátartozik az is, hogy csak az idén legkevesebb 18 izraelit öltek meg palesztin támadók késeléses és lőfegyveres támadásokban.

Nyitókép: MTI/EPA/Atef Szafadi

Kapcsolódó hang

Jeruzsálem nap – „Izrael túlment minden határon”
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018