eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Vlagyimir Putyin orosz elnök videókapcsolaton keresztül folytat megbeszélést a moszkvai Kremlben 2022. május 27-én. Az előző napon Putyin az ukrajnai helyzet fejleményeiről, valamint az élelmiszerválság lehetséges megoldásairól beszélt telefonon Mario Draghi olasz kormányfővel.
Nyitókép: MTI/AP/Szputnyik pool/Mihail Mecel

Vlagyimir Putyin kemény feltételhez kötötte a gabonaszállítások megindítását

A Davosi Világgazdasági Fórumon az Európai Bizottság elnöke a világ zsarolásával vádolta meg Moszkvát, amiért blokkolja az ukrán gabonaexportot, majd telefonon beszélt a témáról az olasz kormányfő és az orosz elnök.

Ursula von der Leyen uniós bizottsági elnök keményen nekiment a Kremlnek az ukrán gabonaexport elleni blokádja miatt és azért, mert ez áremelkedésekhez és éhezéshez vezethet sok országban. Az ENSZ szerint pedig Moszkva „háborút” folytat a globális élelmiszer-biztonság ellen.

Ezt követően Mario Draghi olasz miniszterelnök felhívta Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy az élelmiszerválságról tárgyaljanak. Meg persze a földgázról, aminek kapcsán Putyin azt mondta:

Oroszország biztosítja, hogy Olaszország fennakadások nélkül megkapja a szállítmányokat.

A beszélgetés érintette Moszkva Ukrajna elleni hadjáratát is, aminek kapcsán Putyin azt állította, hogy Kijev állította le az oroszokkal folyatott béketárgyalásokat. Sőt, azzal is megvádolta Ukrajnát, hogy „akadályozza a Fekete-tengeren és az Azovi-tengeren való biztonságos hajózást”.

Mindez furcsán hangzott annak fényében, hogy Oroszország támadta meg Ukrajnát és hogy Mariupol kikötőváros és környéke elfoglalásával mostanra gyakorlatilag orosz ellenőrzésű területté tette az Azovi-tengert.

Az oroszok és olaszok csak kommünikét adtak ki a telefonhívásról, aminek szövege nem ad betekintést abba, hogy történt-e konkrét előrelépés. Eszerint például: „az élelmiszerválságra és annak a világ legszegényebb országaira gyakorolt hatásaira és a közös megoldás keresésére összpontosítottak”.

Putyin ezek után közölte, hogy hajlandó elősegíteni a gabona- és műtrágyaexportot, de jött utána a nagy „de”:

ha feloldják az országa elleni nemzetközi szankciókat.

Azt nem részletezte, hogy az orosz vagy az ukrán gabonaexportra gondolt-e. A februári invázió óta az oroszok blokád alatt tartják az ukrán kikötőket, de szinte elképzelhetetlen, hogy az Egyesült Államok és a nyugati szövetségesek csakúgy feloldanák az ország megtámadása miatt bevezetett szankciókat.

Putyin azonban épp a szankciókat okolta az élelmiszer-szállítások akadozásáért. Andrej Rudenko orosz külügyminiszter-helyettes pedig a partvidéküket védő és a kikötőket elaknásító ukránokat. Ezt Ukrajna tagadta, miközben két közeli szövetségese, Észtország és Litvánia azt akarja, hogy a gabonaszállító hajókat a szövetséges államok hadihajói kísérjék a Fekete-tengeren. Ehhez azonban fel kellene oldani az aknazárat és Moszkvának is garantálnia kellene az ukrán gabona szabad áthaladását. Az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy napi két „humanitárius” tengeri korridort nyit a Fekete- és az Azov-tengeren.

A kikötőkről folytatott alkudozás azért is komplikált, mert Ukrajna attól fél, hogy az orosz haditengerészet behatolhat az ogyesszai öbölbe és megtámadhatja a várost, ha feloldják az akanazárat.

Draghi a hívás után úgy fogalmazott: a kikötői blokád feloldását kérte, a szankciókról nem volt szó és nem látja a mozgásteret, ami elősegítené az orosz–ukrán békekötést. Közben Szergej Lavrov orosz külügyminiszter „komolytalannak” minősítette Olaszország négylépcsős béketervét, amely szerint a Donbasz Ukrajnánál maradna, de autonómiát kapna.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×