eur:
392.83
usd:
367.92
bux:
66115.42
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Megrongálódott és kiégett járművek az Iljics Acél- és Vasművek területén, miközben füst száll fel az Azovsztal acélgyár területéről Mariupolban 2022. április 18-án.
Nyitókép: MTI/AP/Alexei Alexandrov

Most újabb kísérletet tesznek Mariupol kiürítésére

Az éjszaka egy konvoj tartott az ostrom alá volt mariupoli acélüzembe, hogy evakuálja az ott ragadt civileket – közölte az ENSZ. A komplexumba visszaszorult ukrán katonák közölték, az utolsó töltényig kitartanak.

Az éjszaka több hír is érkezett arról, hogy Ukrajna az ENSZ és a Vöröskereszt segítségével újabb kísérletet tesz a Mariupolban ragadt civil lakosok elszállítására.

Az ENSZ humanitárius ügynökségének főnöke, Martin Griffiths azt közölte, hogy úton volt egy konvoj az Azovsztal acélkombinátba, amelynek kiterjedt területe alatt található földalatti bunkerekbe húzódtak vissza a város fegyveres ukrán védői és több száz polgári lakos. Nem volt teljesen világos azonban, hogy őket, vagy általában a város ott maradt lakóit szállítják majd el pénteken az északra fekvő Zaporjizzsébe.

Irina Verescsuk ukrán miniszterelnökhelyettes azt írta a Facebookon, hogy

az emberek délben gyülekezzenek a kikötő bevásárlóközpontjában, de nem árult el többet.

Ez sorban a harmadik kísérlet civilek elszállítására.

A Sky News brit tévének sikerült képeket szereznie a földalatti helyiségekben ragadt emberekről. Ezeken polgári lakosok tucatjait látni, köztük gyerekeket. Egy férfi azt mondta, hogy március eleje óta van a föld alatt, egy korábbi videóban is látott nő pedig egy később felvett, másodikban is feltűnt.

Míg a civilek oroszul nyilatkoztak, addig a harcosok, köztük az ellentmondásos Azov hadosztály tagjai ukránul mondták, hogy kitartanak és hazafias dalokat énekeltek. Szvjatoszlav Palamar, az Azov parancsnoka azt mondta: emberei „nehéz, véres csatákat vívnak” az oroszokkal, akik behatoltak a komplexum területére. A Kreml ezt tagadta, és helyette a humanitárius korridorról és arról beszélt, hogy csütörtökön háromnapos fegyvernyugvást vezet be.

Egyes kommentátorok szerint Mariupol teljes bevételét szeretné a hétfői győzelem napi ünnepségen nagy eredményként bemutatni Vlagyimir Putyin orosz elnök. A város lakónegyedei és kikötője már az oroszok ellenőrzése alatt vannak, kivéve kisvárosnyi méretű acélműveket.

Putyin felszólította Ukrajnát: parancsolja meg az Azovsztalt védő katonáknak, hogy adják meg magukat. Bár korábban arról volt szó, hogy az oroszok tűzszünetet hirdettek,

az első civilcsoport evakuálása után lőni és bombázni kezdték a gyárat.

Közben Naftali Bennett izraeli miniszterelnök telefonon beszélt Putyinnal és azt mondta, hogy az orosz elnök bocsánatot kért külügyminisztere sértő szavaiért. Szergej Lavrov egy olasz tévéinterjúban mondta azt, hogy „Hitlerben is volt zsidó vér, és hogy a zsidók közt voltak a történelemben a legnagyobb antiszemiták”. Mindez hatalmas felháborodást és diplomáciai botrányt váltott ki Izraellel.

Bennett potenciális közvetítőként tűnt fel Putyin és Zelenszkij ukrán elnök között, és ezt a lehetőséget ásta alá Lavrov megnyilvánulása.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×