eur:
392.77
usd:
366.2
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Yair Lapid, leader of the Yesh Atid party, speaks during a news conference in Tel Aviv, Israel, on Thursday, May 6, 2021. Former Finance Minister Lapid was tasked with trying to build Israels next government but hell have to overcome deep ideological differences between possible partners to avoid the country being plunged into yet another election. Photographer: Kobi Wolf/Bloomberg via Getty Images
Nyitókép: Kobi Wolf/Bloomberg via Getty Images

Moszkva az eddig visszafogott Izrael szemében is átlépte a vörös vonalat

Készek katonai szállítmányokat küldeni Ukrajnába, válaszul a „botrányos” orosz nyilatkozatokra.

Egyelőre szimbolikus szinten, de várhatóan Izrael is beszáll az Ukrajnát katonai eszközökkel segítő országok sorába azután, hogy az orosz–ukrán háború február 24-i kitörése óta több kijevi és nyugati kérést is elhárítottak a témában. Az ok? Oroszországnak sikerült a különböző nyilatkozatokkal felhergelnie az izraeli vezetést – olvasható a Telex oldalán.

A lap szerint a Haaretz cikkét szemléző The Times of Israel arról ír, hogy az ország sem támadó, sem fejlett védelmi fegyvereket nem fog küldeni Ukrajnába, így a Vaskupola névre hallgató rakétaelhárító rendszert sem, de megpróbál olyan felszereléseket találni, amelyeket anélkül adományozhat, hogy válságot idézne elő Moszkvával.

Az izraeli fejlemény közvetlenül azután jön, hogy Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Hitlerhez hasonlította Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, hozzátéve, hogy Adolf Hitlerben is „zsidó vér volt”. Lavrov nyilatkozatát Jair Lapid izraeli külügyminiszter

„megbocsáthatatlannak és botrányosnak, szörnyű történelmi tévedésnek” nevezte, de Izrael szerte elítélték azt.

Eközben az orosz külügyminisztérium Twitteren tovább folytatta az Izrael elleni verbális támadást. „Figyelemmel kísértük az izraeli külügyminisztérium vezetőjének, Jair Lapidnak a történelemellenes kijelentéseit, amelyek nagyrészt megmagyarázzák a jelenlegi izraeli kormánynak a kijevi neonáci rezsim támogatására irányuló irányvonalát” – írták, valamint belinkeltek egy esszét, amit a külügyminisztérium jegyez az ukrajnai antiszemitizmus bizonyítékáról, és egy történelemleckéről, ami szerintük bizonyíték arra, hogy a zsidók a holokausztot megelőzően együttműködtek a nácikkal.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×