eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Az egyik történelmi épület alagsorába menekültek az emberek az orosz bombatámadások elől a nyugat-ukrajnai Lvivben 2022. március 26-án. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában.
Nyitókép: MTI/EPA/Mikola Tisz

Pozsony: nem változtatott működésén az orosz nagykövetség – meg is lett az eredménye

Szlovákia 35 fővel csökkenti Oroszország pozsonyi külképviseletének személyi állományát – jelentette be a szlovák külügyminisztérium. Eduard Heger szlovák miniszterelnök azt mondta: a diplomaták számát „a rendes diplomáciai agenda” szintjére csökkentették. Az a 35 diplomata, akiknek a hazaküldéséről döntöttek, a kormányfő szerint nagy biztonsági kockázatot jelentett.

Igor Bratcsikov orosz nagykövetet bekérették a külügyminisztériumba, és átadták neki a döntésről szóló diplomáciai jegyzéket – tájékoztatott a minisztérium kommunikációs osztálya. Juraj Tomaga, a külügyi tárca szóvivője elmondta, hogy az orosz nagykövetet a szlovák biztonsági szolgálatoktól kapott információk alapján kérették be, az információk egy másik orosz diplomatának a Bécsi egyezményt sértő tevékenységéről szóltak.

A létszámcsökkentés érinti azokat a nagykövetségi dolgozókat is, akiknek diplomata-útlevelük vagy szolgálati útlevelük van. „A külügyminisztérium sajnálattal állapította meg, hogy

az orosz diplomáciai képviselet az elmúlt két évben történt korábbi kiutasítások után sem igyekezett korrekt módon működni Szlovákia területén”

– tette hozzá a szóvivő. A külügy szerint ez a döntés lezárja az orosz nagykövetség tevékenységének azt a fejezetét, amely nem volt összhangban a partnerségi kapcsolatok terén kinyilvánított szlovák érdekkel. „Úgy véljük, hogy az ukrajnai háború azonnali befejezése és az orosz nagykövetség megfelelő működése a feltétele annak, hogy a kapcsolatok a kölcsönös tisztelet és az előnyös együttműködés alapjaira épüljenek” – áll a közleményben.

Eduard Heger miniszterelnök úgy tájékoztatott, hogy a diplomaták számát a szokásos diplomáciai szintre csökkentették. „Az a 35 diplomata, akinek a hazaküldéséről döntöttünk, nemcsak felesleges volt az Oroszországgal való kapcsolatainkat tekintve, hanem különösen nagy biztonsági kockázatot is jelentett” – tette hozzá a miniszterelnök.

A döntést alig több mint két héttel azután jelentették be, hogy Pozsony kiutasított három orosz diplomatát. Ezt azzal indokolták, hogy megsértették a diplomáciai kapcsolatokról szóló Bécsi egyezményt. Ezt a lépést a szlovák hírszerzés információi alapján tette meg Szlovákia. Kémkedés és korrupció miatt több személyt is őrizetbe vett a rendőrség. A gyanú szerint a GRU orosz katonai hírszerzés tisztjei a nagykövetség diplomáciai képviseletének álcája alatt tevékenykedtek. A március elején történt kiutasításra az oroszok válaszlépése sem maradt el, Moszkva e héten hétfőn ugyancsak kiutasított három, Szlovákia moszkvai nagykövetségén szolgálatot teljesítő diplomatát.

Pavol Demeš politikai elemző szerint az orosz diplomaták hazaküldésével helyes döntés született.

„Nagyon kemény, de megfelelő lépés volt”

– fogalmazott, hozzátéve, hogy Szlovákia ezáltal megőrizte a saját szuverenitását. Ezen a héten nem csak Szlovákia volt az egyetlen ország, amely orosz diplomatákat utasított ki a területéről. Hollandiából, Belgiumból, Írországból és Csehországból összesen 39 orosz diplomatát küldtek haza.

Nyitóképünkön az egyik történelmi épület alagsorába menekültek az emberek az orosz bombatámadások elől a nyugat-ukrajnai Lvivben 2022. március 26-án.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×