eur:
389.45
usd:
363.42
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Pixabay.com

Sorra küldi haza az orosz diplomatákat Csehország és Szlovákia is

Csehország nem kívánatos személynek minősítette a prágai orosz nagykövetség egyik diplomatáját és kiutasította az országból – közölte a cseh külügyminisztérium. Szövetségeseinkkel együtt csökkentjük az orosz kémtevékenységet az Európai Unióban – így indokolta a lépést tárca. Szlovákia két héttel ezelőtt cselekedett hasonlóan három orosz diplomatával szemben. Erre a lépésre Moszkva hétfőn válaszolt.

A Prágából kiutasított orosz diplomata a Deník N és a Respekt hírportál információ szerint is Feodosij Vladisevszkij, a prágai orosz nagykövet helyettese. A hírportálok forrásai szerint az orosz diplomata kapcsolatban van hazája titkosszolgálati egységeivel, ez a kapcsolat pedig árt a cseh-orosz kétoldalú kapcsolatoknak, és a cseh biztonsági szolgálatok szerint kárt okoznak Csehországnak. A cseh külügyminisztérium tisztában van azzal, és számít is rá, hogy Moszkva válaszolni fog a kiutasításra, és minden bizonnyal hazaküldi az orosz fővárosból Vítězslav Pivoňkát, a moszkvai cseh nagykövet helyettesét.

A kiutasítás előzménye, hogy Martin Smolek cseh külügyminiszterhelyettes már szombaton behívatta hivatalába Alekszandr Zmejevszkij prágai orosz nagykövetet, akit kérdőre vont a moszkvai cseh nagykövetségen dolgozó diplomatákat ért orosz provokációk miatt. Ezekről – ahogy fogalmaztak – provokációkról a cseh külügy azonban nem árult el részleteket. Az viszont tény, hogy Csehország és Oroszország diplomáciai kapcsolatai már hosszabb idő óta rendkívül feszültek. A cseh titkosszolgálatok azt állítják, hogy oroszok állnak a 2014-ben, a morvaországi Vrběticében egy lőszerraktárban történt robbanások mögött. Csehország ezért kiutasított Prágából 18 orosz diplomatát, válaszul pedig Moszkva 20 cseh diplomatát küldött haza.

Az orosz diplomatákkal nemcsak Prágának, hanem Pozsonynak is meggyűlt a baja. Szlovákia két héttel ezelőtt utasította ki az országból az orosz nagykövetség három munkatársát. Az indoklás szerint az orosz diplomaták tevékenysége nem állt összhangban a konzuli kapcsolatokról szóló Bécsi egyezménnyel. Érthetőbben fogalmazva: kémkedéssel vádolták őket. A diplomatáknak 72 órán belül kellett elhagyniuk az országot. Moszkva e héten hétfőn reagált a pozsonyi döntésre, és arányosan, ugyancsak három szlovák diplomata kiutasításával reagált Szlovákia két héttel ezelőtti hasonló lépésére.

„A szlovák külügyminisztérium indokolatlannak tartja az oroszok lépését” – tájékoztatott Juraj Tomaga külügyi szóvivő.

„A szlovák diplomaták a Szlovákiában szolgálatot teljesítő orosz diplomatáktól eltérően az egész világon szigorúan betartják a diplomáciai kapcsolatokról és a diplomáciai szokásokról szóló Bécsi egyezményt” – mondta a szóvivő.

Az Oroszországgal vívott diplomáciai csörte mellett mind Csehországban, mind Szlovákiában nagy hangsúlyt fektetnek az Ukrajnából érkező menekültek megsegítésére. A cseheknél két hónappal, május végéig meghosszabbíthatják a szükségállapotot, amelyet korábban azért hirdetett ki a kormány, hogy felgyorsítsa és egyszerűbbé tegye az ukrán menekültek befogadását. Szlovákiában pedig Zuzana Čaputová köztársasági elnök aláírta az ukrajnai helyzettel kapcsolatos néhány kiegészítő intézkedésről szóló törvényt, az úgynevezett Lex Ukrajnát. A módosítások szabályozzák a menekültek elhelyezésére irányuló támogatást, az ukránok útvám és autópályadíj alóli mentességét, valamint a menedékjog kérdését.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×