eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Nyitókép: Facebook/Eduard Heger

A Patriot-rendszer Közép-Szlovákiát már képes lenne megvédeni

A közép-szlovákiai Szliács katonai reptéren már hadrendbe állították a Németországból érkezett Patriot légvédelmi rakétarendszert, amely ezáltal már képes megvédeni Közép-Szlovákiát. Boris Kollár, a pozsonyi parlament elnöke elmondta, Szlovákiának azért van szüksége külföldi védelmi segítségre, mert a szlovák hadsereg nem rendelkezik bizonyos képességekkel a terület megbízható védelméhez.

Szlovákia légterét hamarosan teljes egészében a Németországból és Hollandiából kölcsönzött Patriot-rendszer fogja védelmezni. Eduard Heger miniszterelnök a hétvégén közösségi oldalán jelentette be, hogy a szliácsi katonai repülőtérre megérkezett Németországból a technika, melynek köszönhetően a közép-szlovákiai légtér védelmére már képes az ország.

„A haditechnika és az azt kezelő személyzet érkezése világos jele annak, hogy Szlovákia teljes értékű partnere egy erős szövetségnek, amely szükség esetén megvédi” – emelte ki a szlovák kormányfő, aki szerint lassan a légvédelmi rendszer többi – két német és egy holland – ütegét is bevonják Szlovákia védelmébe. „A közeljövőben a keleti határ védelmét további szlovák és szövetséges légvédelmi rendszerekkel erősítjük meg” – tette hozzá Eduard Heger.

Štefan Zemanovič, a szlovák hadsereg szóvivője vasárnap azzal egészítette ki a miniszterelnök szavait, hogy az ország keleti határvidékén már a hétvégén megkezdték a szlovák légvédelmi rendszer telepítését. A védelmi minisztérium szóvivője, Martina Kovaľ Kakaščíková arról tájékoztatott, hogy már leszállították Szlovákiának a még előző kormány által megrendelt Spike LR2-es páncéltörő rakétarendszereket is.

A 18,3 millió eurós megrendelés 100 rakétát és 10 teljes kilövőrendszert foglal magába.

A sokakat foglalkoztató kérdés most az, hogy az új légvédelmi rendszer kiépítésével Szlovákia hajlandó lesz-e átadni Ukrajnának az orosz S-300-as típusú rakétarendszerét. A parlament külügyi bizottságának, az ellenzéki Marián Kérynek a véleménye szerint ez a lépés belesodorná Szlovákiát a katonai konfliktusba, ezért ezt elutasítja. A köztévé politikai vitaműsorában elmondta, a jelen helyzetben mindenekelőtt Szlovákia érdekeit kell szem előtt tartani. Vitapartnere, Martin Klus külügyi államtitkár ezzel ellentétben úgy fogalmazott, Szlovákia épp akkor védi a saját érdekeit, ha segít Ukrajnának. Klus nem ellenzi, hogy az S-300-as légvédelmi rendszert átadják az ukránoknak, de csak abban az esetben, ha így is biztosított lesz a szlovák légtér állandó védelme.

Boris Kollár szlovák házelnök ugyancsak kizárta, hogy Szlovákia S-300-as rendszereket küldjön Ukrajnának, amíg nem rendelkezik saját légvédelmi eszközökkel. „Ha lesz saját rendszerünk, akkor támogatom, hogy az S-300-as rendszereket azonnal átadjuk Ukrajnának” – jegyezte meg a házelnök. Hozzátette, hogy a Patriot-rendszert azért nem tartja elégségesnek, mert az

csak kölcsönbe érkezik a németektől, illetve a hollandoktól, ezért nem maradnak végig Szlovákiában.

A parlament elnöke ezért úgy véli, Szlovákia végül rá fog kényszerülni arra, hogy saját Patriot-rendszert vásároljon. Boris Kollár helyesnek tartja viszont egy olyan ország lőszerrel való ellátását, amely egy másik ország agressziója ellen védekezik. A NATO közvetlen részvételét ezzel szemben ellenzi.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Internetes reklámok formájában és a közösségi oldalakon sokszor láthatnak a felhasználok olyan hirdetéseket, amelyek arról szólnak, hogy a különböző gyógygombákat, növényeket vagy gyümölcsöket nagy koncentrátumban tartalmazó étrend-kiegészítők alkalmasak a súlyos, akár daganatos betegségek gyógyítására, megelőzésére. De vajon mit hihetünk el ezekből és mit nem?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×