eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Traffic streams past the Palace of Westminster on a Winters evening.
Nyitókép: simonbradfield/Getty Images

Elég harapósak-e a Vlagyimir Putyinék elleni első brit szankciók?

Nagy-Britannia másokhoz hasonlóan szankciókkal torolta meg, hogy Oroszország elismerte a szakadár kelet-ukrajnai területek függetlenségét és ezzel legitimálta maga számára a katonai bevonulást.

Az Egyesült Királyságot eddig az orosz és más oligarchák pénzmosodájaként is emlegették. Most, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök egy harcias beszéd után közölte: önálló államként ismeri el az önkényesen kikiáltott kelet-ukrajnai Donyecki és Luganszki Népköztársaságokat, Londonban is elszakadt a cérna.

Boris Johnson brit miniszterelnök a COBRA rendkívüli brit kormánybizottság ülése után azt mondta, hogy Putyin „összetépte a nemzetközi jogot”, valamint hogy „totális inváziót” akar. Ezért

„a gazdasági szankciók első hullámát zúdítják rá”

– fogalmazott.

A brit büntetőszankciók részeként befagyasztották öt nagyobbnak mondott, bár kevéssé ismert orosz bank, és három vagyonos orosz állampolgár nagy-britanniai vagyonát. A szankcionáltak között van a Rosszija, az IS, a Promszvjazbank és a Fekete Tengeri Bank. Emellett büntetőlistára tették Gennagyij Timcsenko, Borisz Rotenberg és Igor Rotenberg milliárdosokat, akiknek a vagyonát zárolták, és akik nem léphetnek brit földre.

Timcsenko orosz, örmény és finn állampolgár, a francia Becsületrend kitüntetettje, akinek vagyonát 19 és fél milliárd dollárra becsülik. Az energia, közlekedési és infrastruktúra szektorba befektető Volga magánbefektetői csoport tulajdonosa.

Borisz Rotenberg egykor a legnagyobb orosz építőipari vállalat társtulajdonosa volt, Putyin elnököt pedig gyerekkorából ismeri, mert együtt jártak egy küzdősport (szambo) klubba. Putyin elnöksége kezdetén az orosz vodkapiac 30 százalékát lefedő új állami cég vezetőjének nevezték ki, majd Rotenberg egy bankot alapított a testvérével, a 2014-es szocsi olimpia előtt pedig 7 milliárd dolláros építési szerződést kapott az államtól.

Brit ellenzéki, de konzervatív képviselők szerint is a szankciók csak „langyosak” és nem mennek elég messze.

Margaret Hodge munkáspárti képviselő megjegyezte: eddig is túl sok kleptokrata lopott az orosz néptől, és megúszták.

Egy elemzés szerint az oroszok ellenszankciókkal válaszolhatnak, amelyek például a Rosznyefty orosz olajcégben részvényes BP brit energiacéget sújthatják. A Londonban székelő gazdag orosz cégek és személyek elleni fellépés pedig megnyirbálja a velük foglalkozó brit pénzügyi szolgáltató cégek, alapkezelők, könyvelők és jogászok bevételeit. Jelenleg 31 orosz cég szerepel a londoni tőzsdén, 468 milliárd fontos vagyonnal.

A Rabobank elemzése szerint pedig egy esetleges Ukrajna elleni orosz invázió duplájára emelné a búza árát, ami veszélyeztetné az élelmiszerbiztonságot az amúgy is inflációval küszködő briteknél.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×