eur:
392.89
usd:
366.89
bux:
66389.03
2024. április 25. csütörtök Márk
Védőmaszkot viselő asszony megy egy moszkvai utcán 2020. április 7-én. A koronavírus-járvány megfékezése érdekében az orosz hatóságok április végéig tartó kijárási korlátozásokat vezettek be.
Nyitókép: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov

Moszkva: bármit csinálnak, nagy tartalékunk van

Oroszország túléli, ha újabb szankciókat vezetnek be ellene az ukrán határfeszültség miatt. Ezt állította az ország pénzügyminisztere, aki szerint az államkassza bőséges tartalékokat halmozott fel.

Miközben folytatódik az orosz-nyugati adok-kapok – a nyugatiak szerint nem igaz, hogy az oroszok elvonulnának az ukrán határról, az orosz ENSZ-képviselő szerint az egész válság a nyugatiak fantáziájában él – Moszkvában a kormány azzal nyugtatgatta a polgárokat, hogy túlélik az esetleges újabb gazdasági szankciókat.

Anton Sziluanov pénzügyminiszter arra válaszolt, hogy a Nyugat – igaz csak Ukrajna lerohanása esetére – súlyos gazdasági büntetőlépéseket helyezett kilátásba.

Már korábban felmerült, hogy letilthatják Oroszországot a SWIFT nemzetközi tranzakciós üzenő rendszerről és hogy korlátozhatják az orosz bankok lehetőségeit.

Az, hogy az előbbi lépés mekkora csapás lenne, vitatott, mert az oroszok már fejlesztenek vagy kifejlesztettek egy saját rendszert és hozzá tartozó belföldi bankkártyákat; erről is vita folyik, ahogy arról is, hogy Kína hajlandó lenne-e használni ezt a kétoldalú kereskedelemben.

Utóbbiról pedig Sziluanov miniszter most az mondta:

az orosz bankok elleni szankciók nyomán piaci bizonytalanság áll be, de Oroszország kibírja,

mert elegendő költségvetési többletet halmozott fel.

Bár a nyugati országok folytatják a szankciók előkészítését, újabban kihagyják belőle a SWIFT-ből való kitiltás lehetőségét. Maguk az intézkedések így az orosz bankokat és energiaszektort céloznák meg.

A pénzügyminiszter szerint az orosz kormány számára ez „kellemetlen” lépés lenne, de az állam jótáll majd a bankbetétekért, a tranzakciókért, köztük a külföldi valutás fizetésekért és átutalásokért.

„Hála Istennek, van elég valutatartalékunk” – mondta, hozzátette, hogy „a pénzügyi pajzs” része az aranytartalék, a költségvetési többlet és az alacsony eladósodottság.

A Reuters körülbelül 630 milliárd dollárra teszi az orosz valutatartalékot, amely 2015. óta 75 százalékkal emelkedett.

A miniszter szerint ha a nyugat az orosz energiacégeket kezdi büntetni, akkor készek a szállításokat más piacokra átirányítani.

Az a tény, hogy

Oroszország a Krím 2014-es elcsatolása után nyugati pénzügyi és gazdasági szankciók közepette él,

arra késztette a cégeket és bankokat, hogy csökkentséK kitettségüket a nemzetközi hitelpiacok felé, tartalékokat halmozzanak fel és alternatív fizetési rendszereket hozzanak létre.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Nem csak a férfiaknak van helye az autóiparban

Nem csak a férfiaknak van helye az autóiparban

Egyre több kutatás mutat rá, hogy az a vállalat, ahol férfi és női vezetők is részt vesznek a vállalatirányításban, üzletileg is sikeresebbek. Emellett számos tanulmány erősíti meg, hogy a vegyes csapatok a vállalat minden szintjén jobb termékeket és szolgáltatásokat fejlesztenek. A Bosch idén tizenegyedik alkalommal, négy helyszínen engedett bepillantást az autóipari innováció és gyártás világába a Lányok Napján. A Bosch maklári telephelyén a tudományok és a technológia iránt érdeklődő fiatalok a járműalkatrész-gyártással ismerkedhettek meg.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×