eur:
393.74
usd:
364.9
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Vlagyimir Putyin orosz elnök videókonferencia keretében vezeti az orosz biztonsági tanács ülését a moszkvai Kremlben 2022. január 21-én.
Nyitókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök videókonferencia keretében vezeti az orosz biztonsági tanács ülését a moszkvai Kremlben 2022. január 21-én. MTI/EPA/Szputnyik

Putyin megüzente Kijevnek, mi kell a békéhez

Megállapodást sürgetett az ukrán vezetés és a délkelet-ukrajnai szakadárok között pénteken Vlagyimir Putyin orosz elnök.

"Fehéroroszország elnökével megállapítottuk, hogy az ukrajnai polgári béke helyreállításának és az ország körüli feszültségek enyhítésének záloga a minszki megállapodások végrehajtása" - jelentette ki az Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnökkel folytatott tárgyalások után megtartott közös sajtótájékoztatón.

"Kijevnek mindössze annyit kell tennie, hogy tárgyalóasztalhoz ül a Donyec-medence képviselőivel, és megállapodik a konfliktus lezárását célzó politikai, katonai, gazdasági és humanitárius intézkedésekről" - tette hozzá.

Sajnálkozását fejezte ki, hogy ezzel szemben éppen kiéleződik a helyzet, amiért az ukrán vezetést hibáztatta, amely szerinte elszabotálja a minszki megállapodások végrehajtását, elutasítja a közvetlen tárgyalást Donyeckel és Luhanszkkal, lényegében szabotálja az alkotmánymódosításról, a Donyec-medence különleges státuszáról, a helyi választásokról szóló megállapodások végrehajtását. Putyin szerint Ukrajnában tömegesen és szisztematikusan megsértik az emberi jogokat, az orosz ajkú lakossággal szembeni diszkriminációt pedig törvénybe iktatták.

Kérdésre válaszolva azt mondta, hogy nem fordított figyelmet az Ukrajna elleni orosz támadásokról szóló jelentésekre. Közölte, hogy mindig az orosz nemzeti érdekeknek megfelelően fog eljárni.

Putyin segély kifizetését rendelte el a Donyec-medencéből menekülők számára

Elrendelte Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy minden, a délkelet-ukrajnai Donyec-medencéből az oroszországi Rosztov megyébe érkező menekültnek fizessenek ki 10 ezer rubel (mintegy 40 ezer forint) segélyt.

Putyin a menekültek elhelyezésének, valamint meleg étellel való és orvosi ellátásának biztosítására Rosztov megyébe küldte Alekszandr Csuprijant, a rendkívüli helyzetek minisztériumának megbízott vezetőjét. Vaszilij Golubev, a régió kormányzója támogatásért fordult az elnökhöz a nagyszámú menekült miatt.

Rosztov megyében operatív törzset hoztak létre az ukrajnai szakadár "köztársaságokból" érkező menekülők elhelyezésére. Az orosz pénzügyminisztérium péntek este közölte, hogy hogy biztosítja a fedezetet a segélyek kifizetésére.

Gyenyisz Pusilin, a függetlenségét önhatalmúlag kikiáltott, délkelet-ukrajani "Donyecki Népköztársaság" vezetője úgy vélekedett, hogy Oroszország területére akár több százezer embert menekíthetnek ki.

Péntek délután a két délkelet-ukrajnai szakadár "köztársaság" vezetője az ukrán hadsereg támadási terveire hivatkozva elrendelte a nők, a gyerekek és az öregek tömeges Oroszországba menekítését. Kijev tagadta, hogy támadásra készülne a szakadár területek ellen.

Az első menekítő buszok, amelyek a helyi hatóságok szerint árvaházak és más gyermekintézmények lakóit szállították, közép-európai idő szerint 18 órakor indultak el, de az Oroszországba vezető utakon ezt megelőzően jelentősen megnőtt a magánautók forgalma. Donyeckben zavarok léptek fel a mobiltelefon-szolgáltatásban.

Az Ukrajnától 2014-ben elcsatolt Krím vezetése közölte, hogy kész bármilyen segítséget megadni Donyecknek és Luhanszknak.

Pusilin a Rosszija 24 televíziónak nyilatkozva közölte, hogy Donyeck központjában, a kormányépület parkolójában felrobbantották a "köztársaság" népi milíciája parancsnokának páncélozott autóját. Mint mondta, a parancsnok, Gyenyisz Szinyenykov "a szerencsés véletlennek" köszönhetően maradt életben.

Az Eho Moszkvi rádió háttérösszeállítása szerint a szakadár területeknek jelenleg mintegy 3 millió lakója lehet, akiknek közel egynegyede megkapta az orosz állampolgárságot. A 2014 óta tartó fegyveres konfliktus miatt egymillióan Ukrajna más területeire, kétmillióan pedig Oroszországba menekültek. A rádió szerint az elmúlt nyolc év alatt mintegy 9 ezer helyi lakos vesztette életét.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×