eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba
Boris Johnson brit miniszterelnök távozik a londoni kormányfői rezidenciáról, a Downing Street 10-ből 2022. január 25-én. Cressida Dick, a Scotland Yard főparancsnoka ezen a napon bejelentette, hogy rendőrségi vizsgálat indult azoknak a partiknak és egyéb összejöveteleknek az ügyében, amelyeket a koronavírus-járvány megfékezésére elrendelt korábbi zárlatok idején rendeztek a londoni miniszterelnöki hivatalban.
Nyitókép: MTI/AP/Kirsty Wigglesworth

Újabb napot élt túl Boris Johnson

Bármelyik pillanatban változhat a helyzet, de Boris Johnson brit miniszterelnök még csütörtökön is pozícióban maradt – miközben a közvélemény a karanténsértő partikról szóló jelentést várja.

Sok brit szerint Boris Johnsonnak több élete van, mint egy macskának. Annak nyomán, hogy több olyan anyag szivárgott ki, amely szerint a kormányfő beosztottjai karanténsértő bulikat tartottak, és a kormányfő maga is részt vett ilyen rendezvényeken, hatalmas botrány bontakozott ki.

De ez még nem volt elég a lemondásához, ahogy az sem, hogy a héten már a londoni rendőrség is bejelentette, hogy nyomozást indít a miniszterelnöki rezidencián történtek ügyében.

Ezzel párhuzamosan folyt Sue Gray második kabinettitkár vizsgálata a Covid-partikról – és Johnson ebbe kapaszkodva érvelt, hogy amíg nincs kész az anyag, addig a kormányzással foglalkozik. Az utóbbi napokban már tűkön ült a brit közvélemény, hogy bukik-e a miniszterelnök, de a jelentés nyilvánosságra hozatalát késleltették.

Johnson most az ország különböző pontjain tartott látogatásokkal próbálja jelezni, hogy még mindig ő a főnök. Egy ilyen eseményen csütörtökön nekiszegezték a kérdést: ő hátráltatja-e a Gray-jelentés kiadását. „Abszolút nem” – állította, és

ígéretet tett arra, hogy nyilvánosságra hozza a teljes anyagot.

A Telegraph című konzervatív lap szerint a szöveg kiadása a jogászi ellenőrzés miatt késik, és ezért úgy értékelte, hogy az csütörtökön sem kerülhet nyilvánosságra, azaz: Johnson túlélt még egy napot.

Így aztán a kormányfőt most azzal támadják, hogy az afganisztáni evakuálás során engedélyt adott és helyet biztosított a repülőkön egy afganisztáni brit állatmenhely kutyáinak kimentésére. Johnson ezt is tagadta.

A nagy kérdés most az, hogy a parlamenti konzervatív kemény mag, a befolyásos 1922-es Bizottság bizalmatlansági indítványt nyújt-e be ellene. A liberális Guardian szerint Johnson

azzal győzködi a frakciót: az ellenzéki Munkáspártnak kedvezne, és a konzervatívokat gyengítené, ha most leléptetnék.

A botrány miatt megugrott a Munkáspárt és szürkének tartott vezetője, Sir Kier Starmer népszerűsége épp a tavasszal esedékes önkormányzati választások előtt.

Kérdés az is, hogy az omikron vírusvariáns miatt bevezetett „B-terv” korlátozásainak csütörtöki feloldása Johnson figyelemelterelő húzása lehet. Az ellenzék ezt a ziccert nem használta ki.

Viszont Johnson meglovagolhatja a kedvező híreket: az emberek elkezdtek visszatérni az irodákba, több az utas a tömegközlekedésben, a vendégek asztalokat és jegyeket foglalnak az éttermekben és a londoni West End színházaiba. Kedden már az irodai dolgozók 25 százaléka volt bent a munkahelyén, ami duplája a hétfői adatnak – írta a Standard című londoni lap. Csütörtöktől már nem kell Covid-igazolvány az éjszakai szórakozóhelyekre való belépéshezm és a maszkviselés sem kötelező – kivéve a londoni tömegközlekedést.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Moszkvában: „azt akarta megtudni, merre van a békéhez vezető legrövidebb út”

Európának a béke a legfontosabb. A magyar EU-elnökség a következő félévet – az akkor végzendő munkát – békemissziónak tekinti - hangsúlyozta Orbán Viktor kormányfő a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közös sajtótájékoztatóján pénteken Moszkvában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Hatalmas összegek vándorolnak Ukrajnába, de nem a háború miatt nincs elég forrás

Hatalmas összegek vándorolnak Ukrajnába, de nem a háború miatt nincs elég forrás

Ukrajna újjáépítésének és stabilizációjának sikere szorosan összefonódik a nemzetközi támogatás és a helyi reformok hatékonyságával. Az országnak stratégiai lépéseket kell tennie a gazdasági diverzifikáció, a humán tőke fejlesztése és az infrastrukturális modernizáció terén, hogy hosszú távú fenntartható fejlődést érjen el – vélik el a Centre for European Policy Studies kutatói, akiknek friss jelentése szerint a további nemzetközi, főként piaci befektetések legkomolyabb visszatartó ereje nem a háború, hanem a szükséges politikai reformok végrehajtása.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×