eur:
392.61
usd:
365.33
bux:
66580.8
2024. április 26. péntek Ervin
SOCHI, RUSSIA - FEBRUARY 7:  (RUSSIA OUT) Belarussian President Alexander Lukashenko attends Russian-Belarussian talks in Sochi, Russia, February 7, 2020. Lukashenko and Putin is having a day of talks at mountain resort of Laura in Sochi. (Photo by Mikhail Svetlov/Getty Images)
Nyitókép: Mikhail Svetlov/Getty Images

Meglepő trió üzletel Aljakszandr Lukasenka pária rezsimjével

A balti országok a tekintélyelvűen kormányzott szomszédok, Oroszország és Fehéroroszország elleni szankciók lelkes hívei. Ennek ellenére az utóbbi időben felpörögött a Minszkkel folytatott üzletelés.

Fehéroroszország rekordmennyiségben továbbít árut a három balti országba, még akkor is, ha azok az Aljakszandr Lukasenka elleni kemény fellépés hívei.

Litvániában talált például menedékre a magát az elcsaltnak mondott és Lukasenka elnöki hatalmát meghosszabbító választások ellenzéki jelöltje, Szvjatlana Cihanouszkaja, de a politikai elveknek néha ellentmond az üzleti gyakorlat.

Miközben a világ a rezsim brutális karhatalmi fellépéséről, Lukasenka és Vlagyimir Putyin orosz elnök találkozóiról, vagy épp fehérorosz határon folyt migránsválságról hallott,

a három balti állam csendben, de egyre intenzívebben kereskedett az európai szemmel nem túl szalonképes szomszéddal.

Az óév első tíz hónapjában Észtország megduplázta az előző évhez képest a kétoldalú kereskedelmi forgalmat, ami elérte az 552 millió eurót – írta a Financial Times. Litvánia is duplázott: 1 milliárd euró értékű ügyletet kötött Minszkkel, míg Lettország kétharmadával emelte forgalmát, 407 millió euróra.

„A balti államok most jönnek rá, hogy nehéz dolog az elvi alapokon álló külpolitikát erős szankciós rezsimre lefordítani. Vannak hazai gazdasági játékosok, még állami cégek is, amelyek megtalálják majd a kiskapukat” – mondta Tomas Jermalavicius, az Észt Nemzetközi Védelmi és Biztonsági kutatások központjának főnöke.

Bár a baltiak a NATO-n belül hangosan követelik a Minszkkel és Moszkvával szembeni nagyobb határozottságot, a gazdasági realitások belpolitikai feszültséget váltanak ki – teszi hozzá az FT. Például a litván kormány majdnem belebukott, amikor kiderült, hogy az amerikai szankciók ellenére tovább kereskedik a fehéroroszokkal, akik jelentős műtrágya exportőrök.

Kérdés, pontosan mit is jelent a „kereskedelem” szó, a szomszédtól vett vagy a tranzit árut?

Fehéroroszországon át érkeznek ugyanis a Baltikumba a Közép-Ázsiából és Kínából exportált cikkek. Az észt külügyminisztérium épp ezt hangsúlyozza, és közölte: a fehérorosz import valójában tranzitáru és szigorúan megvizsgálják, hogy megfelel-e a szankciós rezsimnek. A másik két ország is hasonló érveket sorolt fel.

Amit viszont bizonyosan a szomszédtól vesznek, az a fatermékek, a műtrágya és az olaj. „A kérdés, megéri-e a Minszkkel folytatott üzletlelésből befolyó néhány százmillió dollár miatt elpazarolni azt a politikai tőkét, amit a balti államok Washingtonban felhalmoztak?” – jegyezte meg az FT-nek nyilatkozó észt politológus.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×