eur:
394.1
usd:
365.27
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Eduard Heger szlovák miniszterelnök az európai uniós tagországok állam-, illetve kormányfőinek kétnapos csúcstalálkozójára érkezik Brüsszelben 2021. június 24-én.
Nyitókép: MTI/EPA pool/John Thys

A kormányban sincs egyetértés, de egyelőre nem változtatnak Szlovákiában

Január 9-ig biztosan nem enyhítenek, de nem is szigorítanak a koronavírus megfékezését célzó, jelenleg érvényben lévő intézkedéseken Szlovákiában. Eduard Heger kormányfő szerint ennek az az oka, hogy még mindig magas a kórházban lévő koronavírusosok száma. A miniszterelnök arra figyelmeztet, hogy a kormány további anyagi ösztönzést nem vet be annak érdekében, hogy az emberek oltakozzanak. Ennek a következő lökést a kötelező oltás bevezetése adhatja meg.

Annak ellenére, hogy enyhén csökkent a koronavírusos betegek száma a szlovákiai kórházakban, a pandémia elleni intézkedések január 9-ig nem változnak.

„Örülök, hogy csökkent a kórházban kezelt páciensek száma, de a kórházak leterheltsége így is magas, és biztosra vehető, hogy az egészségügyi dolgozóknak sem volt idejük pihenni” – jelentette ki Eduard Heger szlovák kormányfő, hozzátéve, hogy Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter is egyetért abban, hogy a jelzett időpontig ne változtassanak a jelenleg érvényben lévő járványügyi szabályokon.

A miniszterelnök úgy véli, hogy a 60 év felettiek kötelező oltásával jelentősen változna a kórházak helyzete. Szerinte nagyobb értelme van ezt a korosztályt beoltani, mintha egyes szakmák képviselőivel tennének hasonlót. Egyúttal kizárta, hogy a jövőben ismét anyagiakkal ösztönözzék az időseket arra, hogy felvegyék az oltást.

Eduard Hegernek hétfőn adták be a védőoltás harmadik adagját, majd úgy tájékoztatott, hogy a január 9-i dátum után az ország nagy eséllyel visszatérhet az ún. Covid-automatához, amely alapján az oltatlanokkal szemben előnyt élvezhetnek az oltottak, de minden enyhítés az omikron variáns terjedésének a függvénye lesz. Abban az esetben ugyanis, ha karácsony és újév után jelentősen nőni fog az új fertőzöttek és a kórházi ellátásra szoruló betegek száma, enyhítésekre biztosan nem számíthatnak Szlovákiában.

Boris Kollár házelnöknek ugyanakkor megegyezik a véleménye Richard Sulík gazdasági miniszterével. Mindketten az éttermek és bárok kinyitását sürgetik, melyek november 25-től tartanak zárva. „Egyúttal arra kell figyelmeztetnem, hogy ha elterjed az omikron variáns, akkor felelősségteljesen kell hozzáállnunk az enyhítésekhez” – fogalmazott a szlovák parlament, s egyben a koalíciós Sme rodina párt elnöke.

A mielőbbi újranyitás leghangosabb sürgetője a gazdasági miniszter.

Richard Sulík kijelentette, hogy a kórházban ápolt betegek számának csökkenését látva az omikron mutáns miatt nincs ok a pánikra, sőt a szigorítások enyhítése is elképzelhető. Szerinte a karácsonyi ünnepek során kissé megnyugodnak a kedélyek, és amint reális adatok állnak majd rendelkezésre, a kormány lépni fog.

Peter Pellegrini exkormányfő, a Hlas párt vezetője hangsúlyozta, hogy minden intézkedésnek logikusnak kell lennie. Szerinte az éttermeket és bárokat meg lehetne már nyitni a beoltottak, a betegségen átesettek és a friss negatív tesztet felmutatni tudók számára, és azt kérte, hogy a kormány végre fogadjon el egy kárpótlási törvényt a gasztroszektorban vállalkozók számára. „Már tavasztól erről beszélünk, a második hullámtól kezdve” – jegyezte meg az ellenzéki politikus.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×