eur:
394.31
usd:
369.91
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Boris Johnson brit miniszterelnök testhőmérsékletét mérik, amikor látogatást tesz az észak-londoni Chase Farm kórházban 2021. január 4-én. Nagy-Britanniában a mai napon megkezdődött az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca gyógyszergyár által a koronavírus ellen közösen kidolgozott oltóanyag országos alkalmazása.
Nyitókép: MTI/AP/PA/Stefan Rousseau

Omikron-hatás: hosszú sorok kígyóznak a brit oltópontoknál

Egy új tanulmány szerint két adag Pfizer Covid-19 elleni vakcina 70 százalékkal csökkenti a kórházi kezelés kockázatát az új omikron variánssal fertőzött betegek esetében.

Bár az új típusú koronavírus szélsebesen fertőző omikron variánsáról egyelőre úgy tudni, hogy jobbára enyhe betegséget okoz, szakértők szerint a fertőzések nagy száma miatt mégis sokan kerülnek majd kórházba miatta. A vakcinákat elfogadók számára viszont jó hír, hogy a legnagyobb dél-afrikai egészségbiztosító, a Discovery Health előzetes tanulmánya szerint két Pfizer mRNS-oltás 70 százalékkal csökkenti a kórházba kerülés kockázatát.

Viszont

a dupla oltás csak 33 százalékos védelmet nyújt az omikron-fertőzéssel szemben

– teszik hozzá a szerzők. Ez harmada annak, amit a Delta variánssal szemben fel tudott mutatni a vakcina.

Egy további kutatás közben arról számolt be, hogy a Covid-19-en egyszer már átesettek számára nagyobb az omikron-fertőzés kockázata.

Mivel az omikront Dél-Afrikában fedezték fel, az ottani szakemberek fokozott figyelemmel kísérik. Glenda Gray professzor, a Dél-Afrikai Egészségügyi Kutatási Tanács elnöke megjegyezte: a korábbi magas fertőzési ráta, a növekvő átoltottsággal együtt olyan hullámot okozhatott, „ami nem köthető a kórházi kezelésekhez és halálokhoz”.

A Financial Times brit lap idézte a szintén dél-afrikai Angelique Coetzee-t, aki brit parlamenti képviselőknek azt mondta: az olyan kórházi esetek, amelyeknél nincs szükség oxigénes lélegeztetésre, feleannyiszor fordulnak elő, mint a Delta-variáns okozta fertőzések esetében.

„A háziorvosoknál megjelenő átlagbeteg jobbára egészséges és 5-7 napon belül meggyógyul” – tette hozzá. Ez az 5-7 nap viszont masszív csapás lehet a gazdaságra, ha emberek hatalmas tömegei fertőződnek meg az omikron miatt – jegyezte meg Simon Clarke, a brit Reading Egyetem professzora.

A két dózis esetében rosszabb vakcinahatékonyságról szóló tanulmányok megemlítik, hogy a harmadik, emlékeztető oltás nagyban javítja az omikron elleni védelmet.

Emiatt a világon több ország gyorsított booster-oltóprogramba kezdett. Nagy-Britanniában a kormány egyik tudományos főtanácsadója szerint

december végére az omikron miatt akár napi 1 millióra ugorhat az új fertőzések száma.

Susan Hopkins azt mondta: kezdetben a fertőzések száma két-három naponta megduplázódott, de az ütem felgyorsult. Becslések szerint hétfőn már 200 ezer napi esettel lehetett számolni – ezekbe beleszámolták azokat is, amelyeket a tesztelés nem szűr ki. Ha ilyen nagy lesz a fertőzöttek száma és ha ezek töredéke lesz súlyos beteg, már az is hatalmas nyomás alá helyezi az egészségügyet – mondta.

A briteknél a kormány közölte: december végéig készek beoltani minden 18 évnél idősebb személyt. A héten már hajnalban hosszú sorok kígyóztak a brit oltóközpontoknál – volt, aki öt órán át várakozott.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×