eur:
392.79
usd:
366.29
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pixabay

Nem a magyar miatt veszítik el legtöbben a szlovák állampolgárságukat

Az elmúlt 11 és fél év alatt 3939-en veszítették el szlovák állampolgárságukat amiatt, hogy más állam polgárai lettek.

A szlovák állampolgársági törvényt Robert Fico első kormánya fogadta el a 2010-es magyarországi törvényre reagálva, amely 2011-től egyszerűsítette a határon túli magyarok honosítását. Szlovákiában máig érvényes, hogy aki felveszi egy másik ország állampolgárságát, az elveszíti a szlovákot.

A szlovák belügyminisztérium adatai alapján az ország polgárai közül a cseh állampolgárságuk miatt veszítették el eddig legtöbben a szlovák állampolgárságukat, szám szerint 935-en. Német állampolgárrá 918 személy vált, az osztrák állampolgárságot 608-an vették fel, a britet 413-an, és 198 korábbi szlovák állampolgárnak lett amerikai állampolgársága 2010 óta. A magyar állampolgárságért folyamodók a hatodikok a sorban. Összesen 142 ember veszítette el szlovák állampolgárságát azért, mert felvette a magyar állampolgárságot.

Egy 2015 elejétől érvényes belügyminisztériumi rendelet tette lehetővé, hogy visszaigényelhető legyen az elvesztett állampolgárság. A szlovák állampolgárságot írásos formában lehet visszaigényelni, személyesen. Feltétel, hogy a kérvény benyújtója rendelkezzen az idegenrendészet által regisztrált lakhellyel, azaz engedélyezett legyen számára a Szlovák Köztársaság területén való tartózkodás.

Az állampolgárságról szóló törvény módosító javaslatát, amelyet a szlovák belügyminisztérium dolgozott ki, idén február 24-én hagyta jóvá a kormány. A törvényjavaslat értelmében a szlovák állampolgárságot megszerezhetik azok a volt állampolgárok is, akik saját kérésük alapján vesztették el, vagy azok a szlovák származású személyek, akiknek egyik szülőjük, nagyszülőjük vagy dédszülőjük szlovák volt.

Nem veszítené el a szlovák útlevelét az az állampolgár, aki

  • házasságkötés útján szerezne más állampolgárságot, valamint
  • születéssel vagy örökbefogadással kap külföldi állampolgárságot, illetve
  • ha kiskorúként kapja.
  • Megtarthatnák szlovák állampolgárságukat azok is, akiknek legalább öt éve bejegyzett vagy más módon regisztrált lakóhelyük van annak az államnak a területén, amelynek állampolgárságát megszerezték, és ha ezt dokumentumokkal tudják igazolni.

A javaslatot még márciusban első olvasatban elfogadta a szlovák törvényhozás, de még azóta sem került sor a második olvasatban történő megtárgyalására. A törvény módosításával legközelebb a jövő februári ülésén foglalkozik a szlovák parlament.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×