INFORÁDIÓ
2022. január 16. vasárnap
Gusztáv

kettős állampolgárság

szlovákia

magyarország

Nem a magyar miatt veszítik el legtöbben a szlovák állampolgárságukat

Nem a magyar miatt veszítik el legtöbben a szlovák állampolgárságukat

Az elmúlt 11 és fél év alatt 3939-en veszítették el szlovák állampolgárságukat amiatt, hogy más állam polgárai lettek.

A szlovák állampolgársági törvényt Robert Fico első kormánya fogadta el a 2010-es magyarországi törvényre reagálva, amely 2011-től egyszerűsítette a határon túli magyarok honosítását. Szlovákiában máig érvényes, hogy aki felveszi egy másik ország állampolgárságát, az elveszíti a szlovákot.

A szlovák belügyminisztérium adatai alapján az ország polgárai közül a cseh állampolgárságuk miatt veszítették el eddig legtöbben a szlovák állampolgárságukat, szám szerint 935-en. Német állampolgárrá 918 személy vált, az osztrák állampolgárságot 608-an vették fel, a britet 413-an, és 198 korábbi szlovák állampolgárnak lett amerikai állampolgársága 2010 óta. A magyar állampolgárságért folyamodók a hatodikok a sorban. Összesen 142 ember veszítette el szlovák állampolgárságát azért, mert felvette a magyar állampolgárságot.

Egy 2015 elejétől érvényes belügyminisztériumi rendelet tette lehetővé, hogy visszaigényelhető legyen az elvesztett állampolgárság. A szlovák állampolgárságot írásos formában lehet visszaigényelni, személyesen. Feltétel, hogy a kérvény benyújtója rendelkezzen az idegenrendészet által regisztrált lakhellyel, azaz engedélyezett legyen számára a Szlovák Köztársaság területén való tartózkodás.

Az állampolgárságról szóló törvény módosító javaslatát, amelyet a szlovák belügyminisztérium dolgozott ki, idén február 24-én hagyta jóvá a kormány. A törvényjavaslat értelmében a szlovák állampolgárságot megszerezhetik azok a volt állampolgárok is, akik saját kérésük alapján vesztették el, vagy azok a szlovák származású személyek, akiknek egyik szülőjük, nagyszülőjük vagy dédszülőjük szlovák volt.

Nem veszítené el a szlovák útlevelét az az állampolgár, aki

  • házasságkötés útján szerezne más állampolgárságot, valamint
  • születéssel vagy örökbefogadással kap külföldi állampolgárságot, illetve
  • ha kiskorúként kapja.
  • Megtarthatnák szlovák állampolgárságukat azok is, akiknek legalább öt éve bejegyzett vagy más módon regisztrált lakóhelyük van annak az államnak a területén, amelynek állampolgárságát megszerezték, és ha ezt dokumentumokkal tudják igazolni.

A javaslatot még márciusban első olvasatban elfogadta a szlovák törvényhozás, de még azóta sem került sor a második olvasatban történő megtárgyalására. A törvény módosításával legközelebb a jövő februári ülésén foglalkozik a szlovák parlament.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018