eur:
394.42
usd:
370.32
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Rendőrök a Milwaukeetól 32 kilométerre nyugatra található Waukeshában elkövetett gázolás helyszínén 2021. november 21-én. Egy személyautó hajtott egy karácsonyi felvonulás résztvevői közé a Wisconsin állambeli Waukesha városában, több mint húszan megsérültek, a gyanúsítottat elfogták.
Nyitókép: MTI/EPA/Tannen Maury

Szándékos emberöléssel vádolják az öt embert megölő wisconsini ámokfutót

Azt vizsgálják az amerikai Milwaukee hatóságai, miután megnevezték a karácsonyi menetbe hajtó feltételezett elkövetőt, hogy egy bűntett helyszínnéről menekült-e. A terepjárós incidensben öten meghaltak és többen megsebesültek, de a rendőrség szerint nem terrorcselekmény történt.

A 39 éves ifjabb Darrell Brooks az a férfi, akit őrizetbe vettek, miután egy terepjáró egy karácsonyi felvonulás résztvevői közé hajtott az észak-amerikai Milwaukee külvárosában. A tragédiában öten meghaltak és 48-an megsebesültek. Ennek ellenére nincs arra utaló jel, hogy terrortámadás történt volna.

A helyi rendőrfőnök, Dan Thompson szerint Brooks egy "háztartáson belüli erőszakos cselemény" helyszínéről menekült el, még az előtt, hogy a rendőrök odaértek volna. Viszont a tragédia idején nem üldözték – tette hozzá.

Annak ellenére, hogy a rendőrfőnök nem minősítette terrorcselekménynek a történteket, a hatóságok szerint szándékos lehetett Brooks tette. Erre utal, hogy ötrendbeli szándékos emberöléssel gyanúsítják, és az esetről közzétett biztonsági kamerás felvételek is azt sugallják, hogy nem egyszerűen elvesztette az uralmát a jármű felett, hanem szándékosan célzott meg embereket.

Brooksnak már korábban is voltak ügyei – 1999 óta 16 alkalommal emeltek ellene vádat bűncselekmény miatt – tudósított a Boston Herald című lap. Az egyik eset ráadásul kísértetiesen hasonlít a mostanira: a vád szerint szándékosan nekihajtott az autójával egy nőnek.

A mostani incidensben Brooks kocsija több kordonon is áttört, amikor elgázolta a felvonuló táncosokat, zenészeket és nézőket. Az áldozatok között voltak a Táncoló Nagymamák (Dancing Grannies) csoport tagjai, négy 52 és 79 év közötti nő és egy 81 éves férfi.

„Olyan volt, mint amikor tesztbabák repkednek a levegőben”

– emlékezett vissza egy játókelő, Nicole Schneiter, aki a gyerekeivel és unokáival ment ki a parádéra. A kórházba vitt súlyos esetek között kilenc életveszélyben lévő gyereket és további hét súlyos sérültet említettek.

Brooks legutóbbi ügye november 5-én volt, amikor hatósági közegnek való ellenállás és veszélyeztetés, garazdaság és az óvadékszabályok megsértése miatt emeltek ellene vádat. Előtte egy benzinkúton kirobbant vitában nekihajtott egy nőnek, aki kórházba került. Az ügyében kiszabott 1000 dolláros óvadékot később túl alacsonynak minősítették az ügy súlyossága miatt.

A férfi rapvideókat posztolt a YouTube-ra, és az egyik, azóta törölt videóban egy olyan piros Ford terepjáró előtt rappel, mint amilyen a karácsonyi menet tagjai közé hajtott.

A gázolásból egyesek politikai ügyet csináltak, mivel összekötötték a hétvégén felmentett tizenéves fegyveres, Kyle Rittenhouse ügyével. A bíró szerint a BLM-tüntetések miatt forrongó, a mostani eset színhelyétől 55 mérföldre fekvő Kenosha városában a fiatal jogos önvédelemből lőtt agyon két embert és sebesített meg egy további férfit. Rittenhouse-ra rá akarták húzni, hogy fehér felsőbbrendűségi ideológia vezérelte önkéntes igazságtevő volt, de ezt nem tudták bizonyítani. Az viszont elhangzott, hogy egyik áldozata sokakat provokált és fenyegetett.

A Rittenhouse-ügyre hivatkozva Mary Lemanski, a Demokrata Párt egyik helyi közösségimédia-igazgatója „karmának” és gúnyorosan „valószínűleg jogos önvédelemnek” nevezte a terepjárós incidenst.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×