eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Twitter/MSWiA

Enyhülés és új feszültség a fehérorosz-lengyel határon

A lengyel hatóságok szerint fehérorosz illetékesek a két ország határán fagyos körülmények között táborozó migránsokat vittek el, ami a „hibrid háborúnak” nevezett helyzet enyhülésének lehet a jele. Közben a lengyelek kórházba vittek két erdőben talált szíriai férfit, egyet viszont holtan találtak.

Lehet, hogy egy jobb élet reményében illegális határátlépéssel próbálkoznak és lehet, hogy sakkfigurák egy geopolitikai játszmában – a fehérorosz-lengyel határon ragadt migránsok és menedékkérők esetében annyi egyértelmű, hogy az életveszélyt is vállalták azért, hogy bejussanak az Európa-erődbe.

Jelentések szerint eddig nyolc embert találtak holtan ama többezer szíriai, afgán, iraki és egyéb állampolgárságú ember közül, akik a fehérorosz Lukasenka-rendszer „segítségét” kihasználva megpróbáltak beszökni az EU területére.

A legutóbbi halottat – egy fiatal szíriait – szombaton fedezték fel a határ közelében. Egy lengyel civil szervezet két másik férfit életben talált, őket a lengyel hatóságok hozzájárulásával kórházba vitték.

Szerdán egy lengyel kormányilletékes arra utalt, hogy talán enyhülhet a feszültség, mert azt állította, hogy fehérorosz illetékesek buszokkal vittek el embereket a határról. Az állítás Maciej Wasik lengyel belügyminiszter-helyettestől származik. A lengyel határőrség pedig olyan videót tett fel a Twitterre, amelyen azt látni, hogy fehérorosz határőrök hátizsákos és táskákat cipelő migránsokat irányítanak el a határtól. A hatóság egyik szóvivője ugyanakkor felvetette, hogy lehet, hogy csak egy másik határszakaszra viszik át őket.

Kedden feszültség robbant ki a jobbára közel-keleti menedékkérők nagy csoportja és a lengyel erők között. A migránsok köveket dobáltak, a lengyelek vízágyúval és könnygázzal tartották vissza őket. Varsó azzal vádolta meg a Lukasenka-rezsimet, hogy füstgránátokat és más fegyvereket osztott ki a migránsok között, szerdára azonban csillapodott a helyzet és arról számoltak be, hogy a Kuznica átkelőnél található migráns-tábor lassan kezd kiürülni.

Az EU nyomására az iraki kormány felszólította állampolgárait – köztük a nagyfokú autonómiát és stabilitást élvező, de munkanélküliségtől sújtott Iraki Kurdisztán lakosait – hogy térjenek haza, mert zárva van az út az EU-ba. Az első hazatérő járatokat csütörtökön indítják.

Arról, hogy pontosan mi zajlik a határ lengyel oldalán, nehéz információt szerezni, mert a varsói hatóságok három kilométeres sávban kitiltották a médiát az övezetből. Egy lengyel sajtószervezet arra panaszkodott, hogy „lengyel katonai egyenruhás személyek” megbilincseltek és összevertek három sajtófotóst, akik a zónán kívül dolgoztak. A lengyel védelmi minisztérium tagadta az incidens tényét, de azt mondta: a katonák felléphetnek a feszült helyzetben, ha az szükséges. A fotósok maszkot viseltek és nem viseltek olyan azonosítót, amelyről látszott volna, hogy médiamunkások voltak – szólt az érvelés.

A menekültekhez és migránsokhoz viszont egyes újságírók közel kerültek a fehérorosz oldalon. A Sky News például találkozót beszélt meg egy iraki kurd férfival telefonon. Ő abban a hitben volt, hogy „az EU segíteni fog... minden nap nyomást gyakorolnak a lengyel kormányra, hogy nyissák meg a kapukat” – mondta. Egy idős kurd nő – ritka kivétel a reménykedők között – viszont azt kérte tört angolsággal, hogy „deportálják”. Egy másik férfi azt mondta: ez egy biztonságosabb útvonal, mint a földközi-tengeri. A Sky News viszont úgy találta, hogy az emberek fagyban és sárban, éhesen várakoznak és gyerekek is vannak köztük.

Szerda délután az MTI tudósítása szerint a fehérorosz elnök beleegyezett, hogy megbeszélés induljon az Európai Unióval: Angela Merkel ügyvezető német kancellárral abban állapodtak meg, hogy fehérorosz tisztségviselők tárgyaljanak az Európai Unióval a fehérorosz-lengyel határon kialakult migránsválságról. Merkel először hétfőn beszélt telefonon Lukasenkával.

A migránsok délelőtti visszavonulása után újabb tábor keletkezett a Kuznica Bialostocka-Bruzgi lengyel-fehérorosz határátkelőnél, s a határkerítés fehérorosz oldalán filmes stábok is láthatók - közölte szerda este a lengyel titkosszolgálatokat felügyelő miniszter szóvivője, Stanislaw Zaryn. A külföldiek egy része megközelíti a kerítést a keddi határostrom helyszínén - olvasható Zaryn Twitter közösségi honlapján, amelyen a leírt helyzetet megelevenítő videofelvételek is találhatók.

Később pedig arról számolt be ugyancsak a közösségi oldalán, hogy a libanoni légiközlekedési hatóságok korlátozásokat vezetnek be a Bejrút-Minszk vonalon utazókra, elvágva ezzel a migrációs útvonalat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×