eur:
394.63
usd:
371.87
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Vlagyimir Putyin orosz elnök (j) kezet fog fehérorosz hivatali partnerével, Aljakszandr Lukasenkával Moszkvában 2021. szeptember 9-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Szputnyik/Mihail Voszkreszenszkij

Varsó: Angela Merkel legitimálta a fehérorosz diktátort

A német kancellár Aljakszandr Lukasenkával, Emmanuel Macron Vlagyimir Putyinnal beszélt a lengyel–fehérorosz határon kialakult krízisről.

Helytelenítette a lengyel kormányszóvivő, Piotr Müller azt, hogy Angela Merkel német kancellár Aljakszandr Lukasenka fehérorosz, Emmanuel Macron francia elnök pedig Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tárgyalt a lengyel–fehérorosz határon kialakult helyzetről.

Müller a lengyel közszolgálati hírtelevízió (TVP Info) reggeli műsorában megerősítette, hogy Varsónak előzetesen jelezték Berlinből a Lukasenkával folytatandó telefonbeszélgetést. "Őszintén szólva, magam furcsának tartom, hiszen ez bizonyos értelemben (elnökké) választásának elismerése" – jelentette ki. Hozzátette: érti a helyzetet, de "nem jó lépésnek" tartja a történteket.

Úgy látta: Németország és Franciaország jogosult arra, hogy beszélgetést folytasson a fehérorosz és az orosz partnerekkel, de "az adott kérdéskörben nem illetékesek". Egyben hasznosnak nevezett minden olyan, Lukasenka és Putyin irányában adott jelzést, mely "határozottan elítéli" eddigi lépéseiket a fehérorosz határon zajló válság kapcsán.

Az ügyben Witold Waszczykowski, a lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) európai parlamenti képviselője, volt külügyminiszter is nyilatkozott a PAP hírügynökségnek. Felidézte: az EU nem ismerte el Lukasenkát a vitatott tisztaságú tavalyi elnökválasztás után,

Merkel viszont a telefonbeszélgetéssel "jóváhagyta a fehérorosz diktátor játszmáját"

– fogalmazott.

Szerinte Minszk – Moszkva támogatásával – azért idézte elő a migránsválságot, hogy tárgyalásokat kényszerítsen ki az EU-ból. "Ilyen értelemben nagyon negatívan értékelem Merkel beszélgetését Lukasenkával" - szögezte le, kifogásolva azt is, hogy a német kancellár az EU hivatalos struktúráin kívül kezdett tárgyalni.

Kedden a PiS elnöke, Jaroslaw Kaczynski a lengyel közszolgálati rádiónak nyilatkozva hasznosnak nevezte, ha a lengyel-fehérorosz határon fennálló helyzetről szélesebb nemzetközi fórumon is tárgyalnak. "Viszont nem olyan módon, hogy a fejünk felett egyeztetnek, márpedig ilyen javaslatok is jöttek" – tette hozzá. Aláhúzta: a helyzet nemzetközi szintű megoldása keresésének helytelen módja csak tovább mélyítheti a válságot.

A Macron-Putyin telefonbeszélgetésről a francia elnöki hivatal közölte: Macron a lengyel–fehérorosz határon kialakult helyzet rendezését támogatta, mindenekelőtt figyelembe véve "az eszközként felhasznált bevándorlók iránti humánus tiszteletet". A felek viszont különbözőképpen ítélik meg a jelenlegi válság okát.

A Merkel-Lukasenka beszélgetésből a berlini kormány sajtóirodája a migránsoknak nyújtandó humanitárius segítséget emelte ki, valamint azt, hogy meg kell akadályozni a fehérorosz határon fennálló helyzet eszkalálódását. A felek a közlemény szerint megegyeztek, hogy az adott kérdéskörben folytatják az együttműködést.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×