INFORÁDIÓ
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita

milos zeman

csehország

videó

Milos Zeman cseh elnök beszédet mond a koronavírus csehországi áldozatainak emlékére elhelyezett közel 30 ezer mécses mellett a prágai várban 2021. május 10-én.

Felháborodást váltott ki a cseh államfő betegágyánál készített videó

Tovább bonyolódik a Miloš Zeman cseh államfő egészségügyi állapota körül kialakult helyzet.

A köztársasági elnök kancelláriavezetője nyilvánosságra hozott egy videófelvételt, melyen az látható, hogy Zeman a kórházi ágyán aláírja a képviselőház összehívására szóló dokumentumot. A cseh politikusok egy része szerint a videó nem magyaráz meg semmit, sőt újabb bírálatot váltott ki, mert a rajta szereplő személyek Miloš Zeman betegszobájában nem viseltek arcmaszkot.

Az október 10-étől kórházban tartózkodó Miloš Zeman cseh köztársasági elnök egészségi állapota nagyon sok kérdést vet fel. A szenátus alkotmányjogi bizottsága szerint az elnök egészségi állapota kimeríti azokat a feltételeket, amelyek megléte esetén az elnöki jogkörök átruházhatók a kormányfőre és a képviselőház elnökére. Hogy pontosan milyen betegség kényszerítette kórházi kezelésre Zemant, azt még az elnöki kancellária vezetője, Vratislav Mynář sem hajlandó elárulni.

Ennek ellenére csütörtökön nyilvánosságra hozott egy videófelvételt, amely a prágai Központi Katonai Kórházban készült az államfő betegágya mellett, s amelyen az látható, ahogy Zeman aláírja a parlament alsóházának november 8-ra szóló összehívását igazoló dokumentumot. Vratislav Mynář azt mondta, október 13-án, 10 óra 30 perckor az államfő kérésére minderről tájékoztatta Andrej Babiš kormányfőt is.

A brüsszeli uniós csúcson tartózkodó Babiš azonban állítja, hogy a kancelláriavezető nem mond igazat, mert senki sem tájékoztatta őt arról, hogy Miloš Zeman bármit is aláírt volna. A későbbiekben az is kiderült, hogy az elnök által szignózott dokumentumon nem volt dátum. Azt csak később írták rá, kézzel.

A cseh felsőház, a szenátus alkotmányügyi bizottsága e héten kedden úgy határozott, hogy

a felsőháznak október végén kellene döntenie a cseh alkotmány 66. cikkelyének alkalmazásáról, amely előírja, hogyan lehet átruházni a feladatai ellátására képtelen államfő jogköreit a kormányfőre, valamint a képviselőház, vagyis az alsóház elnökére.

A cikkely szerint ezt a lépést a parlament mindkét házának határozatban kell támogatnia.

A nyilvánosságra hozott videó Miloš Vystrčil szenátusi elnök szerint nem bizonyít semmit, mivel a kórházi látogatás már abban az időben történt, amikor Vratislav Mynář kancelláriavezető tudatában volt annak, hogy Miloš Zeman az egészségi állapota miatt képtelen ellátni az államfői teendőket.

A videó ugyanakkor arra is rámutat, hogy a Miloš Zemant meglátogató delegáció megszegte a Központi Katonai Kórház szabályait azzal, hogy a látogatók egyike sem viselt védőmaszkot, noha az a kórház egész területén kötelező. A kórház szóvivője azt is közölte, hogy nem értesítették őket a látogatásról. „A látogatás alkalmával nem volt jelen egészségügyi személyzet” – mondta Jitka Zinke kórházi szóvivő.

Csehországban az utóbbi időben rendkívüli módon romlott a járványhelyzet, ezért az egészségügyi miniszter bejelentette, hogy a tárca rövidesen új óvintézkedéseket foganatosít, amelyek azonban nem lesznek korlátozóak. Szigorítanák például a védőmaszkok viselését az iskolákban, vagy az ellenőrzéseket a vendéglőkben.

Nyitókép: 2021. május 10-én készített fotó Milos Zeman cseh elnökről (MTI/EPA/Martin Divisek)
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018